Opinió

Som com la publicitat que veiem?

En el seu darrer estadi la publicitat s’ha posat a moralitzar

Hi ha dues mane­res de veure la publi­ci­tat. Una, com la forma de coacció sub­til i fins i tot ama­ble dels nos­tres com­por­ta­ments i deci­si­ons de com­pra. L’altra, com l’expressió de la sen­si­bi­li­tat d’una època o, com es diria en la tra­dició cris­ti­ana, com una mos­tra dels sig­nes del temps. Una mirada no nega l’altra, però la que m’interessa ara és la segona. I és que els bons publi­cis­tes, per cap­tar ade­qua­da­ment l’atenció del públic a qui s’adre­cen, l’han de conèixer bé. Estu­dien a fons com viu el des­ti­na­tari, què fa, què pensa, què sent, què desitja, com parla... i com li fun­ci­ona el cer­vell a l’hora de pren­dre deci­si­ons. La pre­gunta que cal res­pon­dre és, per tant, què diu de nosal­tres la publi­ci­tat actual, de les nos­tres vides, de les nos­tres aspi­ra­ci­ons, del nos­tre món?

Sense voler-ne fer una història exhaus­tiva, grosso modo, es pot dir que hi va haver un temps en què la publi­ci­tat, fona­men­tal­ment, anun­ci­ava nous objec­tes i n’expli­cava la fun­ci­o­na­li­tat. Tal cosa ser­via per resol­dre tal neces­si­tat... o per crear-la. Si neces­si­ta­ves una cas­sola, te’n pre­sen­ta­ven una que durava molt. I si es començava a gene­ra­lit­zar la nevera, te n’expli­ca­ven els avan­tat­ges. D’aquesta publi­ci­tat encara en queda, però poca.

Més enda­vant, però, més que no pas satis­fer –o inven­tar– neces­si­tats, la publi­ci­tat s’ha dedi­cat a ven­dre “experiències” i “sen­ti­ments”. Ja no et pre­senta un automòbil per des­plaçar-te, sinó que t’ofe­reix l’experiència de con­duir. Per no dir de tota la publi­ci­tat de per­fums, les olors dels quals t’hau­rien de trans­por­tar a mons onírics de seducció sofis­ti­cada. Roland Bart­hes, a Myt­ho­lo­gies –publi­cat el 2017 en català per Àtic dels Lli­bres– ja ens havia ense­nyat a veure aquest rere­fons mitològic dels objec­tes de con­sum. Dels més emblemàtics als més tri­vi­als. D’aquell nou Citroën DS19, que el poble es feia seu com ho havia fet amb les grans cate­drals gòtiques, pas­sant pel Tour de França vis­cut com a epo­peia moderna amb una autèntica geo­gra­fia homèrica, i fins al bis­tec amb pata­tes fre­gi­des, expressió d’una ètnia fran­cesa, signe ali­men­tari de la fran­ce­si­tat. No és estrany que als Estats Units, la pro­testa con­tra França per no par­ti­ci­par en la invasió de l’Iraq s’expressés amb un boi­cot a les french fries, subs­ti­tuint-les als menús dels res­tau­rants fer unes fre­e­dom fries!

Tan­ma­teix, la publi­ci­tat actual ja no en té prou d’ofe­rir experiències des­co­brint les dimen­si­ons mitològiques dels objec­tes de con­sum. Ara és la filo­so­fia de l’auto­a­juda la que ha assal­tat el món de la publi­ci­tat. Tot, amb el suport d’aque­lla psi­co­lo­gia que segons Eva Illouz i Edgar Caba­nes ha donat lloc a una feli­cicràcia, és a dir, a un món on “la indústria de la feli­ci­tat ha pres el con­trol de les nos­tres vides” (Happy­cra­tie, Pre­mier Para­llel, 2018). Una feli­ci­tat inno­cent repre­sen­tada a la publi­ci­tat per un Paradís Ori­gi­nal domèstic on tot­hom balla frenètica­ment perquè has tro­bat el pis que bus­ca­ves o perquè tens un compte cor­rent amb què tot són avan­tat­ges.

En el seu dar­rer estadi, però, la publi­ci­tat s’ha posat a mora­lit­zar. Ara ens vol ven­dre “valors”. Molts dels anun­cis actu­als recor­ren a unes veus vellu­ta­des que, xiu­xi­ue­jant sobre músiques new age, ens volen por­tar a la sobri­e­tat mona­cal d’unes imat­ges en blanc i negre, a la fos­cor íntima del plató con­fes­si­o­nari. O ens pas­se­gen pels pai­sat­ges “natu­rals” on es res­pira una supo­sada innocència pri­migènia, sense pecat –vull dir, sense con­ta­mi­nació–, per cate­quit­zar-nos en les noves doc­tri­nes de la sos­te­ni­bi­li­tat. No és estrany que hi recorri la banca –la ins­ti­tució més nega­ti­va­ment valo­rada en totes les enques­tes, al cos­tat de la monar­quia–, o que hi bus­quin expi­ació les mul­ti­na­ci­o­nals energètiques més direc­ta­ment asso­ci­a­des al canvi climàtic. Sí: el mora­lisme, com sem­pre, ser­veix per dis­si­mu­lar una man­cança. La de l’anun­ci­ant pri­mer, i pot­ser la nos­tra.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.