Opinió

El poc o molt que valen aquestes eleccions

Anirem a votar perquè les urnes no ens fan por, ni que estiguin plenes d’amenaces
La gran pregunta és què votaríem els catalans en unes eleccions veritablement lliures

Aquest diu­menge ani­rem a votar. Amb espe­rança o des­con­fi­ats, amb il·lusió o de mala gana, serens o irri­tats, con­vençuts o resig­nats. Amb un vot als de sem­pre, un vot con­tra­riat, un vot nou o amb el vot indecís fins que no siguem al col·legi elec­to­ral. Amb un vot de con­vicció, un de pragmàtic o un de càstig. Però els sobi­ra­nis­tes ani­rem a votar, faci sol, plo­gui o nevi. Ani­rem a votar perquè les urnes no ens fan por, ni que esti­guin ple­nes d’ame­na­ces.

Tan­ma­teix, és fona­men­tal que ningú no oblidi que no votem en lli­ber­tat. Com ja va ser el cas del 21-D del 2017, les for­ces inde­pen­den­tis­tes, par­tits i coa­li­ci­ons hi seran man­ca­des de totes les seves pos­si­bi­li­tats. Pri­mer, perquè bona part dels seus líders estan empre­so­nats o a l’exili, i això, cru­el­tat al marge, els impe­deix una bona direcció de l’estratègia elec­to­ral, ella mateixa con­di­ci­o­nada per la neces­si­tat d’accen­tuar la injustícia de la seva situ­ació. En segon lloc, no es vota en lli­ber­tat perquè les con­di­ci­ons d’empre­so­na­ment i exili no per­me­ten un com­bat polític com cal entre aques­tes matei­xes for­ces i par­tits. Ens mos­se­guem la llen­gua perquè sabem que les parau­les dels empre­so­nats i exi­li­ats tam­poc no són dites en ple­ni­tud de con­di­ci­ons, i no les podem jut­jar com si fos­sin com­ple­ta­ment lliu­res. Ter­ce­ra­ment, no votem en lli­ber­tat perquè el joc és brut. Només cal veure les regles de joc impo­sa­des per la Junta Elec­to­ral, o cons­ta­tar que els grans debats elec­to­rals en els mit­jans espa­nyols exclo­uen els par­tits que, pre­ci­sa­ment, repre­sen­ten allò que fa que es tirin els plats pel cap.

És per això que els resul­tats de diu­menge a la nit s’hau­ran d’inter­pre­tar com allò que són: el balanç d’una lluita desi­gual, man­tin­guda con­tra tota mena d’adver­si­tats. Adver­si­tats com haver de votar sota amenaça de més repressió. O haver de supor­tar estoi­ca­ment l’insult per no aca­bar atra­pats en les seves pro­vo­ca­ci­ons. O anar a votar superant l’ofec que pro­du­eix el mar de men­ti­des pen­sa­des per fer que la ignorància gua­nyi la raó. No cal dir que hi haurà savis ana­lis­tes que vol­dran treure con­clu­si­ons d’aquests resul­tats obli­dant tots els con­di­ci­o­na­ments que els han pro­vo­cat. Ara bé, si és cert, com va dir Neil Flem­ming, que “una col·lecció de dades no és infor­mació; una col·lecció d’infor­mació no és conei­xe­ment; una col·lecció de conei­xe­ment no és savi­esa; una col·lecció de savi­esa no és la veri­tat” (Coping with a Revo­lu­tion: Will the Inter­net change lear­ning, 1996), ni les dades pre­ci­ses ni les anàlisis sàvies no seran la veri­tat si no con­si­de­ren les con­di­ci­ons del joc.

Què mesu­ra­ran, doncs, els resul­tats? Mesu­ra­ran, això sí, la força que cadascú tindrà dins de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques, en aquest cas a las cor­tes i al Senado espa­nyols. I a par­tir d’aquí, es podrà espe­cu­lar sobre pos­si­bles governs espa­nyols futurs, sobre ali­an­ces, sobre la capa­ci­tat de legis­lar, però no ser­vi­ran per mesu­rar la rea­li­tat política democràtica cata­lana. Un fet que cal­dria que no obli­des­sin els par­tits inde­pen­den­tis­tes, ja que els que no ho són és impos­si­ble que el reco­ne­guin. Ja prou que ho hem pagat car amb els que, entre nosal­tres matei­xos, han confós els resul­tats del 21-D amb la com­po­sició i la volun­tat política del país, ava­lant aquesta falsa idea d’un país divi­dit per mei­tats!

La gran pre­gunta que que­darà per fer a par­tir de dilluns és què votaríem els cata­lans en unes elec­ci­ons veri­ta­ble­ment lliu­res. Vull dir, sense pro­vo­ca­ci­ons, sense ame­na­ces, sense coac­ci­ons. Com seria una Cata­lu­nya política­ment lliure? Quin seria el resul­tat d’una con­fron­tació honesta entre la pro­mesa de la inde­pendència i la de la per­manència a l’Estat espa­nyol tal com l’hem cone­gut? Què pas­sa­ria en unes elec­ci­ons en què els mit­jans de comu­ni­cació no fes­sin pro­pa­ganda, si més no, sense adver­tir-ho? Com es com­por­ta­rien els líders polítics, uns lliu­res de presó i exili, els altres lliu­res d’hipo­te­ques amb els grans poders fàctics?

Diu­menge al ves­pre hau­rem anat a votar. La resiliència de l’inde­pen­den­tisme –allò que havia cons­tituït la vella vir­tut car­di­nal de la “for­ta­lesa”– es veurà que és sòlida. Tots aquells temors sobre una hipotètica frus­tració si no s’acom­plien els desit­jos i les pro­me­ses, sobre com es reac­ci­o­na­ria després de supo­sats enganys i decep­ci­ons, veu­rem que no tenien cap fona­ment. Hi ha una Cata­lu­nya que no tan sols ha can­viat la seva aspi­ració política, sinó també el caràcter i la cul­tura política que l’acom­pa­nya. Ni vic­ti­misme –que ha can­viat de banda, o de bàndol–, ni resig­nació, ni indig­ni­tat. Ja no votem en petit, ara votem en gran. Ja no votem per a aques­tes elec­ci­ons, que sabem tru­ca­des: votem per apro­par-nos a les que, en un futur no llunyà, farem en lli­ber­tat. I lla­vors sabrem qui som de veri­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.