Opinió

Tribuna Republicana

No som Derry, serem Berlín

Em sé imaginar que el conflicte d’Espanya amb Catalunya s’acabi com va caure el mur de Berlín: de manera inesperada i sense negociacions polítiques prèvies
El que cal és estar a punt. Estar oberts i atents a la tan precària i vulnerable realitat política

Es diu –tot i que ha estat repe­ti­da­ment negat– que un polític cons­ti­tu­ci­o­na­lista a Cata­lu­nya havia amenaçat de “mun­tar un Uls­ter a Cata­lu­nya”. Accep­tem el des­men­ti­ment, però a fe que no és que no hi hagi qui ho hagi bus­cat i qui encara con­fia a acon­se­guir-ho. I, tan­ma­teix, tinc la con­vicció que aquí mai no serà un Bel­fast o Derry: serà un Berlín. M’explico.

Vaig ser a Derry fa anys, cap al 2000. L’acord de pau era molt ten­dre. Impres­si­o­nava veure la ciu­tat divi­dida encara per murs i tan­ques que sepa­ra­ven el que allà en deien lle­ia­lis­tes i repu­bli­cans. També col­pien els enor­mes murs pin­tats amb sim­bo­lis­mes explícits de con­fron­tació. És a Derry on el 30 de gener del 1972 es van pro­duir els fets cone­guts com el Blo­ody Sun­day, quan l’exèrcit britànic va repri­mir una mani­fes­tació de 15.000 per­so­nes orga­nit­zada per l’Asso­ci­ació pels Drets Civils que pro­tes­tava per l’empre­so­na­ment d’uns sos­pi­to­sos de pertànyer a l’IRA. Hi va haver tretze morts, sis dels quals menors d’edat.

No hi he tor­nat i no sé fins a quin punt les coses han can­viat. Derry té tres quar­tes parts de la població catòlica, però a l’Uls­ter són pràcti­ca­ment mei­tat i mei­tat. Penso que no cal ser molt sagaç per enten­dre que la divisió de fons no és per raó de les cre­en­ces reli­gi­o­ses, sinó que, al revés, aques­tes han ser­vit per cana­lit­zar una lluita de natu­ra­lesa ple­na­ment colo­nial. I, en qual­se­vol cas, per si algú –en la inti­mi­tat– encara pensés que cal con­ver­tir Cata­lu­nya en un Uls­ter, li reco­ma­na­ria que arribés fins al final de la història: el govern britànic va reconèixer el dret a l’auto­de­ter­mi­nació d’Irlanda del Nord (amb John Major, el desem­bre del 1993); l’acord de pau de Diven­dres Sant va arri­bar amb la minis­tra britànica Mo Mow­lam anant a nego­ciar a la presó de Maze (amb Tony Blair, el 1998), i el mateix govern britànic va aca­bar assu­mint el 2010 –trenta-vuit anys més tard– la res­pon­sa­bi­li­tat de les greus con­seqüències de la seva política repres­siva.

Tan­ma­teix, i per moltíssi­mes raons, no m’ima­gino cap ciu­tat cata­lana divi­dida per murs i tan­ques. Fins i tot els que volen con­ver­tir la llen­gua del país en un mur, hau­rien de saber que una ads­cripció reli­gi­osa és com­ple­ta­ment dife­rent d’una de lingüística. Com explica la demògrafa Anna Cabré, la pri­mera fun­ci­ona com un tatu­atge difícil d’esbor­rar, i una iden­ti­fi­cació és incom­pa­ti­ble amb l’altra. La segona ads­cripció és com un maqui­llatge que es posa i es treu, és més fàcil d’aco­mo­dar a cada situ­ació i, amb faci­li­tat, es poden par­lar diver­ses llengües: no són incom­pa­ti­bles. Per qüesti­ons de llen­gua, per tant, podem dis­cu­tir, però per molt que es vul­gui atiar el con­flicte, no ens mata­rem.

En canvi, el que sí que em sé ima­gi­nar és que el con­flicte d’Espa­nya amb Cata­lu­nya s’acabi com va caure el mur de Berlín: de manera ines­pe­rada i sense nego­ci­a­ci­ons polítiques prèvies. I, cer­ta­ment, sense l’acord d’una diplomàcia euro­pea que si s’hagués hagut de pro­nun­ciar, ho hau­ria des­a­con­se­llat. És més, el 9 de novem­bre del 1989, el mur va caure per una con­fusió, per un des­cuit. Això sí, quan el con­text –l’esmi­co­la­ment de la Unió Soviètica– ja era prou madur. Vull dir que per molt que s’escri­guin i rees­cri­guin fulls de ruta, la reso­lució posi­tiva de les aspi­ra­ci­ons inde­pen­den­tis­tes de la majo­ria de cata­lans –dels que en tenen, d’aspi­ra­ci­ons polítiques–, arri­barà sense avi­sar. Serà un impre­vist, una indis­creció o un malentès allò que des­en­ca­de­narà la cai­guda de les dar­re­res resistències. I, si ha de ser així, allò que cal –i que se’m per­doni la broma– és aten­dre el con­sell evangèlic: “Vosal­tres també esti­gueu a punt, perquè a l’hora menys pen­sada vindrà [la inde­pendència]”, (Lluc, 12:40).

En defi­ni­tiva, el que cal és estar a punt. Estar oberts i atents a la tan precària i vul­ne­ra­ble rea­li­tat política. No és, com se sol dir, una qüestió de temps, perquè el temps també podria aca­bar enter­rant les espe­ran­ces. És una qüestió de dis­po­sició, de per­sistència, d’entre­na­ment, de tre­ball cons­tant, d’obser­vació atenta i de pre­pa­ració rigo­rosa. Hem de mun­tar un Berlín.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor