Opinió

Tribuna republicana

El mite d’ampliar la base

És més important acreditar el principi de la desobediència civil que fer confiança a un diàleg negat

Pas­sat el cicle elec­to­ral de pri­ma­vera, i en espera del següent, es fa urgent des­fer alguns dels mites –aquí, en el sen­tit de falòrnies– que expli­quen, si més no en part, per què l’inde­pen­den­tisme va pel pedre­gar del des­a­cord i la con­fron­tació. Un pedre­gar, és cert, pro­por­ci­o­nat pels qui el volen entre­ban­car, però en el qual, amb poca o molta auto­com­plaença, s’ha anat a parar.

I començo per l’enga­nyifa segons la qual, si l’inde­pen­den­tisme va sepa­rat, obtindrà més bons resul­tats. No tinc cap incon­ve­ni­ent a reconèixer que, sovint, l’aposta per la uni­tat pot ser l’expressió d’una feblesa interna. I com que l’espai PDe­CAT - Juntsx­Cat - La Crida - etc. està en des­com­po­sició, a ells els és més fàcil recla­mar aquesta uni­tat. També és cert que quan la uni­tat s’ha pro­po­sat des del reco­nei­xe­ment de la feblesa –com quan Joa­quim Forn s’ofe­ria a fer una llista amb ERC sense dis­pu­tar cap pro­ta­go­nisme a Ernest Mara­gall, o Car­les Puig­de­mont per ser el segon d’Oriol Jun­que­ras a Europa–, la pro­posta era honesta. Dit això, però, crec que ja és una evidència que la tesi de la no uni­tat per fer pos­si­ble eixam­plar la base de l’inde­pen­den­tisme amaga altres coses. La pri­mera, que si no hi ha uni­tat és perquè ERC no vol que n’hi hagi. Així de sim­ple. És una qüestió de com­petència política. De voler ser, final­ment, els pri­mers. D’hege­mo­nia, que va dir en Tardà. De moment, només la té a Espa­nya, lloc on –més enllà dels avan­tat­ges mate­ri­als– la victòria és pírrica. Als ajun­ta­ments ho hau­ria pogut ser si s’hagués acon­se­guit Bar­ce­lona, però ja s’ha vist com ha aca­bat. I ara caldrà espe­rar les pro­pe­res elec­ci­ons cata­la­nes, de resul­tats molt incerts.

El segon fals argu­ment de la no uni­tat i l’ampli­ació de la base és que l’elec­tor d’esquer­res fugi­ria com d’un empes­tat en cas d’una coa­lició d’ERC amb Juntsx­Cat. La meva opinió és que l’elec­tor vota segons l’oferta que se li fa i, excepte els incon­di­ci­o­nals, ho fa pel mal menor. És més, els par­tits ima­gi­nen que un elec­tor és tan sec­tari com ho sol ser el mili­tant. I no és així. Ara mateix n’hem tin­gut la prova quan els Comuns de Bar­ce­lona han posat a votació entre els seus una pro­posta ideològica­ment con­tra natura, i no han tin­gut cap incon­ve­ni­ent a estar-hi a favor i a accep­tar els vots d’un racista con­ser­va­dor, repre­sen­tant dels interes­sos econòmics més allu­nyats dels pro­pis. Es pot votar per adhesió, amb resig­nació i amb una pinça al nas. L’elec­tor, però, sol ser més lliure que els ideòlegs de par­tit.

El ter­cer engany és dir que, una vegada ampli­ada la base, després ja s’arri­barà a acords estratègics. Si alguna cosa hem après de les dar­re­res elec­ci­ons és que la política va més de poder que d’estratègia. L’ampli­ació de la base, quan n’hi ha hagut –en com­bat entre els matei­xos inde­pen­den­tis­tes, no pas obte­nint-la més enllà–, s’ha uti­lit­zat els uns con­tra els altres. L’interès fa estranys com­panys de viatge, però difícil­ment supera l’ani­mad­versió i el res­sen­ti­ment.

És ben cert que l’inde­pen­den­tisme ha que­dat enca­llat en les diver­ses elec­ci­ons, en un supo­sat empat tècnic que se sol adduir per jus­ti­fi­car la neces­si­tat d’atu­rar-se, de repen­sar-ho tot i d’ampliar la base. Tan­ma­teix, aquest 50% és l’altre mite per­niciós. En rea­li­tat, encara mai s’ha pogut cele­brar un referèndum en con­di­ci­ons de joc net. És a dir, a par­tir de la con­fron­tació lliure de posi­ci­ons favo­ra­bles i des­fa­vo­ra­bles, en un clima de debat sense ame­na­ces i amb el com­promís de res­pec­tar-ne el resul­tat de manera amis­tosa i sense represàlies. Fins ara només tenim resul­tats en què no es pre­gun­tava per la inde­pendència, i sobre­tot des del 21-D, en un clima de repressió bru­tal. Que no se segueixi par­lant del 50%, doncs, ni per part dels qui no reco­nei­xen el dret d’auto­de­ter­mi­nació, però tam­poc dels inde­pen­den­tis­tes que hi cauen de qua­tre potes o que ja els van bé les dila­ci­ons.

El cert és que ni amb el 60 o el 70% de favo­ra­bles a la inde­pendència, Espa­nya no reco­nei­xe­ria el dret a mar­xar-ne. Per això tam­poc mai no ens ho dei­xarà comp­tar. I, en aquest sen­tit, ja podem anar volent ampliar la base, que men­tre sigui per acon­se­guir un impos­si­ble referèndum acor­dat –com ja ens han dit de totes les mane­res pos­si­bles–, el més fàcil és que l’anem reduint, la base, per esgo­ta­ment i decepció.

El crei­xe­ment de la volun­tat d’inde­pendència, des del meu punt de vista, només pot venir per l’adhesió lliure a un pro­jecte de país soci­al­ment més just i econòmica­ment més pròsper. I això té poc a veure amb els com­bats elec­to­rals que, donada l’escassa con­fiança del ciu­tadà en els seus gover­nants, no són pas motiu d’adhesió entu­si­asta. Un pro­jecte que ha de ser creïble tant en els seus objec­tius com en els mit­jans per acon­se­guir-lo. I, en aquest sen­tit, és més impor­tant acre­di­tar el prin­cipi de la deso­bediència civil, com no para de recla­mar Jordi Cui­xart, que fer con­fiança a un diàleg sis­temàtica­ment negat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.