Opinió

Els mutilats

No ens ense­nyen a per­dre. El gran fracàs de l’actual soci­e­tat és haver per­dut tot con­tacte d’apre­nen­tatge res­pecte a la mort, la pèrdua, la malal­tia, el fracàs. Però tot això acaba arri­bant tard o d’hora, ningú es lliura de la fi de les coses. Però se’ns ha robat la capa­ci­tat de fer-hi front, d’ento­mar-ho, de saber-ho inte­ri­o­rit­zar i reci­clar en bene­fici propi i d’incor­po­rar-ho com a una experiència vital més que ens ha d’aju­dar a créixer i desen­vo­lu­par-nos.

En comp­tes d’haver-nos edu­cat en això ens han edu­cat per tal de cer­car sem­pre el plaer, de fugir del dolor, de tapar-lo. Hem de “caçar” pare­lla a Tin­der, i si no fun­ci­ona esbor­rar el con­tacte i cap a una altra, una rere l’altra. Si estàs fotut no importa, surt amb els amics encara que no en tin­guis ganes i beu per obli­dar, i l’endemà més, no hi ha res que unes quan­tes cer­ve­ses no solu­ci­o­nin. Cerca el teu plaer, el de ningú més, no cui­dis, estima el just perquè et faci cas el pri­mer que passi que no sem­bli gaire estrany i no es queixi gaire. No aguan­tis el dolor dels altres i no mos­tris el teu. Fuig enda­vant.

Però encara que fugis la ferida roman al seu lloc i la muti­lació inte­rior no deixa d’exis­tir. Per­dre un ésser esti­mat fa mal, tren­car amb un gran amor fereix, dei­xar de veure i de tenir con­tacte amb algú impor­tantíssim i que for­mava part de la teva vida és com per­dre un braç, les malal­ties pro­vo­quen pati­ment i angoixa. I vivim sense saber ges­ti­o­nar tot això. Hem per­dut les filo­so­fies de vida dels antics, les reli­gi­ons han mutat en pseu­do­re­li­gi­ons ali­e­nants i cap ètica post­mo­derna ha tro­bat solució a l’angoixa vital. Els cos­sos millo­ren dia a dia, els avenços tec­nològics crei­xen a un ritme expo­nen­cial, els conei­xe­ments no tenen límits, però tot i així estem cre­ant una soci­e­tat de muti­lats inte­ri­ors que només saben fer front a aquest fet auto­cre­ant-se més muti­la­ci­ons o negant-se-les en una fugida inter­mi­na­ble cap al no-res. Un soci­e­tat que recorre dos camins opo­sats, el de la llum mate­rial i el de la fos­cor vital.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor