Opinió

Tribuna republicana

PER QUÈ NO ENS ENTENEM?

Allà veuen una Catalunya fracturada perquè és diversa. Aquí sentim la fractura amb Espanya perquè no se sap reconèixer diversa
Surt la sala del Suprem, i no puc deixar de veure-hi els meus representants democràtics jutjats ignominiosament

Dei­xeu-m’ho dir en la llen­gua de la sagrada uni­tat d’Espa­nya, però també en la de molts cata­lans: “Piensa el ladrón que todos son de su con­dición.” Aquesta és la raó fona­men­tal de la pràcti­ca­ment impos­si­ble com­prensió mútua en el con­flicte entre Espa­nya i Cata­lu­nya. Si cal ser més precís, entre l’Estat espa­nyol i l’ànima –que de moment no és gaire més que això– de l’inde­pen­den­tisme català. Vull dir que Espa­nya es mira els cata­lans com si fos­sin espa­nyols, i els inde­pen­den­tis­tes es miren Espa­nya com si fos Cata­lu­nya. És un feno­men de con­fusió mútua de mal resol­dre.

He posat el refrany en espa­nyol com a mos­tra sen­zi­lla –de fet, una cari­ca­tura– del que vull expli­car. Jo puc començar el meu argu­ment amb un refrany en una de les diver­ses llengües que es par­len a Cata­lu­nya. Des de l’altre front, poc que podrien començar una anàlisi del con­flicte amb un refrany en català. Aquí, hi ha una diver­si­tat de llengües assu­mida amb natu­ra­li­tat. Allà, un mono­lingüisme defen­sat amb les urpes. I pre­ci­sa­ment perquè allà defen­sen la llen­gua amb les urpes, quan aquí es defensa el català, cre­uen que també ho volem fer esgar­ra­pant. I nosal­tres pen­sem que si podem viure feliçment en la diver­si­tat, allà també s’hau­ria d’enten­dre quin és el valor de la diver­si­tat.

Posem un exem­ple més com­plex. La sessió d’inau­gu­ració de l’any judi­cial espa­nyol. Vaig ser a la sala dels plens del Tri­bu­nal Suprem en una jor­nada de l’igno­miniós judici. Surt la sala al Tele­notícies, i no puc dei­xar de veure-hi els meus repre­sen­tants democràtics jut­jats igno­mi­ni­o­sa­ment. En canvi, segur que després del judici, des d’Espa­nya, encara s’hi veu més clar tot el pes de l’Estat. Jo encara recordo la pin­tura al sos­tre de Mar­ce­lino Santa María, La ley triun­fando sobre el mal, en què el mal mas­culí és repre­sen­tat pel roba­tori i la punya­lada, i el mal femení, per la pros­ti­tució i una mare esca­nyant el seu fill. I tots, als peus dels cavalls blancs de la Justícia. Una Justícia mas­clista, retrògrada, sense com­passió. En canvi, els mem­bres que omplen la sala, al sos­tre, hi veuen l’imperi de la llei, la dura lex que ha d’escla­far els delinqüents, també els nos­tres. Ells veuen una taula pre­si­dida per tot d’homes –i una dona, minis­tra a part– dis­fres­sats amb toga, plens de meda­lles, escuts, con­de­co­ra­ci­ons, punye­tes, posseïdors dels atri­buts i del ric­tus d’un poder que nosal­tres no ens merei­xem. Jo hi veig un poder arnat, de mise­ra­bles que adver­tei­xen, que ame­na­cen, que diuen que es que­da­ran els pre­so­ners –com si fos­sin de guerra– perquè no es fien de les nos­tres ins­ti­tu­ci­ons.

Que ens mirem els uns als altres com si fóssim els matei­xos es nota par­ti­cu­lar­ment en els retrets que ens fem. Allà, obse­dits amb la sagrada uni­tat, ens diuen que què faríem si Girona es volgués inde­pen­dit­zar. I aquí pen­sem que els con­ven­ce­rem si els expli­quem que nosal­tres ja reco­nei­xem el dret a l’auto­de­ter­mi­nació de l’Aran (men­tre la resta de Cata­lu­nya es passa el dia can­tant les excel·lències dels giro­nins per evi­tar que mai vul­guin fer la seva, és clar!). Allà veuen una Cata­lu­nya frac­tu­rada perquè és diversa. Aquí sen­tim la frac­tura amb Espa­nya perquè no se sap reconèixer diversa. Allà, els “a por ellos” són pre­mi­ats per fer espa­nyols a la força. Aquí, ens omplim la boca per ser terra d’aco­llida. Si la nació espa­nyola es fona­menta en un pacte iden­ti­tari cul­tu­ral­ment homo­geneïtza­dor i en la seva indis­so­lu­bi­li­tat, quan miren Cata­lu­nya se la ima­gi­nen igual­ment iden­titària i assi­mi­la­dora. I si la nació cata­lana neces­sita ima­gi­nar-se diversa i oberta per sobre­viure –ho sigui poc o molt–, així s’espera que sigui Espa­nya. De manera que la secessió per a uns és la negació de la pròpia existència, i per als altres, la garan­tia de la pròpia super­vivència.

Sí, ja sé que tot això en molt bona part són tòpics, i que la rea­li­tat d’uns i altres és més com­plexa, ambi­va­lent i con­tra­dictòria. Però, lamen­ta­ble­ment, ens inter­pre­tem per tòpics –a nosal­tres matei­xos i als altres–, i és així que errem en les inten­ci­ons dels uns sobre els altres. I en les solu­ci­ons. Mala peça al teler si la solució és enten­dre’ns.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.