Opinió

Tribuna republicana

TENIM UN PROBLEMA

L’anomenat procés és molt més complex de com el combat polític necessita representar-lo

Cap de set­mana elec­to­ral. Que ningú es torni a quei­xar que només es vota un cop cada qua­tre anys! La para­doxa, tan­ma­teix, és que com més votem, més volàtil és l’adhesió a una opció deter­mi­nada i, per tant, menys pre­dic­ti­bles som. L’excés d’elec­ci­ons afa­vo­reix la infi­de­li­tat i la pro­miscuïtat. Com es lle­varà l’Espa­nya par­la­mentària dilluns al matí? I, pel que ens interessa aquí, com s’haurà expres­sat l’inde­pen­den­tisme català quan la pre­gunta que ens fan no és sobre la inde­pendència, sinó sobre quin mapa polític volem con­tri­buir a dibui­xar en un futur Congrés i Senat espa­nyols?

Abans de seguir, vull recor­dar una qüestió fona­men­tal: votar no és opi­nar, és fer. A l’opinió no li cal mesu­rar les con­seqüències, perquè no en té cap. Però votar sí que pro­du­eix efec­tes reals. I per tant, sol ser una acció car­re­gada de càlcul sobre les con­seqüències. És cert que es pot votar per una adhesió forta a un par­tit o a un líder, passi el que passi. Però també es pot votar per cas­ti­gar una mala gestió de la repre­sen­tació política, o per la uti­li­tat en vista a faci­li­tar l’esta­bi­li­tat del govern, o per pro­vo­car-ne la ines­ta­bi­li­tat… Com he dit abans, un vot més madur és també un vot més volu­ble.

És per tot això que fer pre­dic­ci­ons avui és tan absurd com voler ende­vi­nar el número de la Grossa de Nadal, i més quan ja no se’n poden com­prar números. Podríem espe­cu­lar sobre què pas­sa­ria si s’apli­ques­sin mecànica­ment els resul­tats del dar­rer Son­deig 2019 de l’Ins­ti­tut de Ciències Polítiques i Soci­o­lo­gia sobre què vota­rien els cata­lans de naci­o­na­li­tat espa­nyola en un referèndum sobre la inde­pendència i que traduït en vots útils, supo­sa­rien un 58% d’inde­pen­den­tis­tes. Hi seran?

Ara bé, el que ens des­co­breix el Son­deig 2019 de l’ICPS són algu­nes dades fran­ca­ment con­tra­dictòries en relació amb l’opinió política dels cata­lans. I més que no pas bus­car con­sol en les res­pos­tes que més ens agra­den, com se sol fer, és pre­ci­sa­ment la con­tra­dicció allò que neces­sita reflexió. Ho dic perquè no és fàcil expli­car les dife­rents res­pos­tes a pre­gun­tes simi­lars. Men­tre que si es pre­gunta què hau­ria de ser Cata­lu­nya en relació amb Espa­nya entre diver­sos models, només un 37% diu que un estat inde­pen­dent, si la pre­gunta és dicotòmica, entre si es vol un estat inde­pen­dent o si es vol seguir sent part d’Espa­nya, la res­posta és del 40% i el 52%, res­pec­ti­va­ment. Però si es pre­gunta per la res­posta a un referèndum, lla­vors el vot favo­ra­ble a la inde­pendència és del 43%, i el 32% en con­tra. Si el que es pre­gunta és com vol­dria que acabés el procés, el 31% diu que amb la inde­pendència i el 47%, seguint a Espa­nya. I si es demana com aca­barà, només un 11% creu que amb la inde­pendència; un 42%, amb un acord amb Espa­nya, i un 26%, sim­ple­ment creu que s’aban­do­narà el procés.

Des d’aque­lla famosa escena del Sí, minis­tre, sabem que segons com es fan les pre­gun­tes d’una enquesta es con­di­ci­ona les res­pos­tes. En aquest cas, però, molt hones­ta­ment, l’enquesta pre­gunta el mateix de diver­ses mane­res. I si alguna cosa queda clara, és que molts cata­lans arros­se­guem un nota­ble gar­buix de raons i sen­ti­ments polítics. Una bar­reja d’idees que té el seu cos­tat posi­tiu: en con­tra dels que par­len d’una Cata­lu­nya divi­dida en dos, en rea­li­tat són les nos­tres pròpies consciències, en l’aspecte indi­vi­dual, les que sovint es mos­tren divi­di­des, i això dilu­eix les hipotètiques con­fron­ta­ci­ons. I alhora, és ben clar que el poti-poti d’idees –raons i sen­ti­ments– també explica la vola­ti­li­tat del vot. Sigui com sigui, l’ano­me­nat procés és molt més com­plex de com el com­bat polític neces­sita repre­sen­tar-lo. I, per tant, que­den mol­tes coses per expli­car, com ara per què l’aspi­ració a la inde­pendència es manté tan sòlida i cons­tant si només un 11% dels cata­lans la con­si­de­ren gua­nya­dora. A més de ser un mis­teri, crec que també asse­nyala el prin­ci­pal pro­blema que té l’inde­pen­den­tisme: la poca con­fiança en si mateix.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.