Opinió

Tribuna republicana

DE QUIN MAL HEM DE MORIR?

No vull frivolitzar amb les causes de mort ni amb les polítiques públiques de prevenció, però encara em semblaria més frívol que es tingués la temptació de calcular morts per defensar causes, per justes que fossin
Entre el 2013 i el 2017 l’increment de l’esperança de vida dels catalans va ser de 35,28 minuts al dia

Lle­geixo, alar­mat, que el soroll del trànsit pro­voca tants casos de malal­tia com la con­ta­mi­nació. Unes malal­ties que, només a Bar­ce­lona ciu­tat, es podrien reduir en un 13% i fer estal­viar 20 mili­ons anu­als d’euros. Reduir un entorn sorollós, diu un informe d’ISGlo­bal, evi­ta­ria cada any 1.700 casos de malal­ties car­di­o­vas­cu­lars, 1.300 casos d’hiper­tensió, 800 casos d’ictus i 740 casos de depressió. I m’ima­gino que això és sense comp­tar els efec­tes del soroll produït per la música que s’escolta a tot volum dins dels matei­xos cot­xes, amb els auri­cu­lars enta­fo­rats dins les ore­lles o a les nits de festa a les dis­co­te­ques. Vaja: pràcti­ca­ment, una situ­ació d’emergència acústica.

A aquesta emergència cal sumar-hi la deri­vada de la con­ta­mi­nació atmosfèrica. A tot el món, el 2015 hau­ria cau­sat 8,8 mili­ons de morts, segons l’Euro­pean Heart Jour­nal. A Europa, uns 130 morts addi­ci­o­nals per cada any i 100.000 habi­tants. A Bar­ce­lona, el 2017 només la con­ta­mi­nació hau­ria pro­vo­cat 354 morts addi­ci­o­nals: un cada dia. Afe­giu-hi els morts que pro­voca la resistència als antibiòtics per un excés de con­sum, i que es cal­cula que ja són uns 700.000 cada any a tot el món (pro­ba­ble­ment, però, encara menys que els que moren per falta d’antibiòtics). I acabo de lle­gir que tenir un entorn verd, amb jar­dins o bos­cos a menys de 500 metres de casa, per cada 0,1 punts d’incre­ment de l’índex de vege­tació, redu­eix un 4% la mor­ta­li­tat…

Recorro només a algu­nes de les mol­tes dades que es publi­quen gai­rebé cada dia expli­cant de quin mal hem de morir. No he tin­gut temps –però no renun­cio a fer-ho algun dia– d’inten­tar sumar totes les morts anun­ci­a­des per tota mena de cau­ses –con­ta­mi­nació i soroll, falta de jar­dins i excés d’antibiòtics, però també per mala ali­men­tació, con­sum d’alco­hol i altres dro­gues, càncer, acci­dents de trànsit i labo­rals, estrès cau­sat per tota mena d’injustícies soci­als, suïcidis…– i m’hi jugo un pèsol que em sor­ti­ran molts més morts dels que real­ment es pro­du­ei­xen.

No m’atre­veixo a dis­cu­tir el resul­tat dels estu­dis que fan aquests càlculs. Només cons­tato que els que els patro­ci­nen sem­pre tro­ben allò que bus­quen. I veig que tots acon­se­guei­xen atenció pública segons el grau d’alar­misme que creen. També sé que una cosa és cor­re­la­ci­o­nar dos fets i una altra és esta­blir-hi una relació de causa i efecte (per posar un exem­ple: una cosa és que els que vis­quin a prop de zones ver­des a les ciu­tats vis­quin més, però podria pas­sar que els que poden viure a prop de zones ver­des siguin gent amb més recur­sos econòmics i tin­guin una millor atenció sanitària, oi?). I, encara, penso que ha de ser molt difícil deter­mi­nar si una mort per malal­tia cardíaca no ha estat cau­sada, alhora, pel tabac, per una mala ali­men­tació, per falta de zones ver­des pro­pe­res, per la con­ta­mi­nació, el soroll i per una vida estres­sant, tot alhora.

D’altra banda, es tracta d’unes dades que, pel que fa a nosal­tres, con­tras­ten amb el pri­mer lloc que ocu­pem entre 169 països en el rànquing 2019 del Blo­om­berg Healt­hi­est Country Index dels països més salu­da­bles. I con­trasta amb les dar­re­res dades de les uni­ver­si­tats Sout­hern Den­mark i Warwick, en què els cata­lans hem resul­tat ser els pri­mers en benes­tar men­tal, els que ens sen­tim més esti­mats, útils i feliços, seguits dels islan­de­sos, i per damunt dels escan­di­naus. I, amb una dada que no em deixa de sor­pren­dre però que he com­pro­vat jo mateix: segons les dades dis­po­ni­bles entre el 2013 i el 2017, per cada hora que va pas­sar, l’incre­ment de l’espe­rança de vida dels cata­lans va ser de 5,88 minuts, és a dir de 35,28 minuts al dia. Amb aques­tes dades no és estrany que ens sen­tim tan feliços!

No vull fri­vo­lit­zar amb les cau­ses de mort ni amb les polítiques públi­ques de pre­venció, però encara em sem­bla­ria més frívol que es tingués la temp­tació de cal­cu­lar morts per defen­sar deter­mi­na­des cau­ses, per jus­tes que fos­sin.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor