Opinió

Tribuna republicana

ODA A LA LLIBERTAT

La crisi política que ha provocat la justícia espanyola és molt greu. Europa se sent menystinguda
Menyspreant els vots catalans al Parlament Europeu, el TS esquerda de mort la democràcia espanyola

Espa­nya pot can­viar tota la nor­ma­tiva hipo­tecària bancària per una sentència de Luxem­burg, però no posa en lli­ber­tat un home empre­so­nat, Oriol Jun­que­ras, que el mateix tri­bu­nal euro­peu ha decre­tat que ha de com­parèixer dilluns al Par­la­ment Euro­peu per exer­cir el deure de repre­sen­tació política pel qual va ser votat per milers de ciu­ta­dans i ciu­ta­da­nes cata­lans.

Espa­nya va poder asso­lir un canvi en la lògica bancària i els impor­tants interes­sos econòmics que això repre­senta, única­ment i exclu­si­va­ment perquè va saber que Luxem­burg marca cri­teri de manera inqüesti­o­na­ble. Allò va repre­sen­tar una crisi sistèmica econòmica, però Espa­nya va aca­tar el cri­teri. Els movi­ments polítics i ban­ca­ris no van poder ni plan­te­jar-se un desa­ca­ta­ment al tri­bu­nal euro­peu.

En canvi, ara, en unes cir­cumstàncies de greus i impre­vi­si­bles con­seqüències, no vol asso­lir el mer acte indi­vi­dual d’una lli­ber­tat d’un par­la­men­tari euro­peu empre­so­nat, i con­travé així els prin­ci­pis bàsics de la democràcia, de la natu­ra­lesa ins­ti­tu­ci­o­nal i de l’estat de dret euro­peu.

El TS ha triat presó incon­di­ci­o­nal, cap­gi­rant la jerar­quia juris­dic­ci­o­nal, posant en qüestió la con­cepció mateixa del pro­jecte euro­peu i por­tant Espa­nya a una deriva de difícil càlcul ins­ti­tu­ci­o­nal. L’esce­nari con­du­eix en el temps a una Espa­nya pre­de­mocràtica. Aquesta afir­mació se sosté amb el fet que la posició del Tri­bu­nal Suprem i de la fis­ca­lia espa­nyola ha sor­tit del Trac­tat de Lis­boa i de la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea que fan del prin­cipi democràtic l’eix de la ràtio euro­pea. Ara, d’una manera molt punyent, el menys­te­ni­ment de les ins­ti­tu­ci­ons euro­pees situa Espa­nya fora de l’esquema ins­ti­tu­ci­o­nal i de la seva inte­gració euro­pea.

La pro­fe­cia com­plerta. La crisi política que ha pro­vo­cat la justícia espa­nyola amb aquesta reso­lució és molt més greu i trans­cen­dent que la que ells van pre­ten­dre com­ba­tre con­tra l’1 d’octu­bre. De fet, el que fins ara era un assumpte intern, s’ha con­ver­tit, sens dubte, en un gran assumpte euro­peu i inter­na­ci­o­nal. Europa se sent menys­tin­guda, i amb raó. La sacra­li­tat del tri­bu­nal de Luxem­burg i del Par­la­ment Euro­peu va molt més enllà de con­si­de­ra­ci­ons for­mals, i la decisió del TS ataca el cen­tre neuràlgic del pro­jecte euro­peu i de la sobi­ra­nia com­par­tida.

No exis­teix pre­ce­dent al Par­la­ment Euro­peu d’un menys­preu d’aques­tes dimen­si­ons. De fet, el mateix Tri­bu­nal Suprem espa­nyol, el 14 d’octu­bre, en una comu­ni­cació al pre­si­dent del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea, sig­nada pel magis­trat Manuel Marc­hena, va esta­blir: “La res­posta del Tri­bu­nal de Justícia tindrà eficàcia amb inde­pendència de la situ­ació de presó pre­ven­tiva o de penat del senyor Oriol Jun­que­ras i Vies.” Marc­hena no ha com­plert, i les con­seqüències de la seva nega­tiva a dei­xar en lli­ber­tat el dipu­tat euro­peu tin­dran sens dubte con­seqüències jurídiques i ins­ti­tu­ci­o­nals relle­vants.

Pere Ara­gonès l’ha encer­tat quan ha tit­llat de “Bre­xit judi­cial” la nega­tiva d’aca­tar la sentència euro­pea del TS, refe­rint-se a la rup­tura amb Europa. La diferència, però, és que a la Gran Bre­ta­nya la ciu­ta­da­nia va votar en un referèndum sor­tir de la Unió Euro­pea i, en canvi, aquí, els vots de la ciu­ta­da­nia han estat menys­tin­guts i vul­ne­rats de forma taxa­tiva, i la sentència del Suprem que ha con­dem­nat per un referèndum sense con­seqüències polítiques s’ha impo­sat a tot. L’ha encer­tat també el pre­si­dent Puig­de­mont dient que Espa­nya fa el ridícul i es porta a si mateixa a un col·lapse total.

El Tri­bu­nal Suprem ha cre­uat unes línies ver­me­lles que el posen en una situ­ació de clara vul­ne­ra­bi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal i jurídica. Ho tenia fàcil, el tri­bu­nal, si volia man­te­nir la via­bi­li­tat de la seva sentència con­dem­natòria, aco­llint-se al que li va mar­car l’advo­ca­cia de l’Estat i tra­mi­tant de manera urgent un supli­ca­tori. La retro­ac­ti­vi­tat que deter­mina la sentència euro­pea, mar­cant la data del 13 de juny com l’inici de la con­dició de dipu­tat de l’exvi­ce­pre­si­dent, és el prin­cipi de tot. La lli­ber­tat dels milers de ciu­ta­dans de Cata­lu­nya que van votar Oriol Jun­que­ras com a dipu­tat al Par­la­ment Euro­peu ha estat vul­ne­rada, com ho estat la lli­ber­tat de l’euro­di­pu­tat.

Stu­art Mill en el trac­tat Sobre la lli­ber­tat va decre­tar que la nació no pot estar defen­sada con­tra la seva pròpia volun­tat i que la col·lisió entre els interes­sos dels gover­nants i els vots es decan­tava per la pri­o­ri­tat d’aquests segons.

Menys­pre­ant els vots cata­lans al Par­la­ment Euro­peu, el TS expulsa d’Espa­nya la part de Cata­lu­nya que va votar els polítics sobi­ra­nis­tes al Par­la­ment Euro­peu i esquerda de mort la democràcia repre­sen­ta­tiva espa­nyola. El mateix que fa quan con­demna polítics i l’expre­si­denta del Par­la­ment català Carme For­ca­dell per por­tar a terme el pro­grama elec­to­ral pel qual van ser votats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.