Opinió

EL FINAL DEL SEGLE XX

La sacsejada que ens ha portat la covid-19 canviarà dràsticament moltes coses del nostre món conegut

Hem vis­cut vint anys de pro­pina. Vull dir que hem allar­gat la nos­tra època més enllà del que mar­quen les con­ven­ci­ons divisòries del temps històric. La majo­ria de per­so­nes que esteu lle­gint aques­tes rat­lles sou, com jo mateix, habi­tants del segle XXI, però pro­ce­diu del segle XX. Viat­gers galo­pant a cavall de dues centúries.

Vam néixer en el segle XX i molts encara podem dir que hi hem vis­cut la majo­ria de la nos­tra existència, tot i que alguns que ron­dem allò que se’n diu la mit­jana edat, que és la llarga i asso­le­llada avin­guda que comu­nica la joven­tut amb la vellesa, tenim la legítima aspi­ració d’aca­bar pas­sant més temps als dos mil, salut hi hagi.

La nos­tra vida ha can­viat rela­ti­va­ment poc, encara que no ens ho sem­bli. S’han acce­le­rat els avenços, molt, i alhora s’han apro­fun­dit, massa, les man­can­ces que van con­fi­gu­rar el món al final de la Segona Guerra Mun­dial. Però, ras i curt, hem habi­tat, com­par­tit entre dues centúries, al segle dels Estats Units, tot i que durant un temps semblés una dis­puta mani­quea de blocs. Per sim­pli­fi­car-ho, ha estat, i és encara, l’era del petroli i dels pan­ta­lons texans. Intu­eixo que el sotrac actual modi­fi­carà la nos­tra manera de viure i veure el món. Can­viar no sem­pre és empit­jo­rar, per bé que l’estat de xoc, l’angoixa labo­ral i l’enclaus­tra­ment en família ens infon­guin un pes­si­misme rao­na­ble.

No és el pri­mer cop que podríem ser a les por­tes d’uns can­vis enor­mes. Els nos­tres avis i àvies, els dels que en vam tenir de nas­cuts en les pri­me­res dues dècades del segle pas­sat, van viure una situ­ació sense pre­ce­dents, una acce­le­ració ver­ti­gi­nosa. L’expansió de l’elec­tri­ci­tat, de l’aigua pota­ble. Del telèfon. Catàstro­fes devas­ta­do­res com mai, bèl·liques i sanitàries. El cotxe, l’avió. El sufragi femení, el tàmpax. La tele­visió, el bolígraf, l’anestèsia. Els ordi­na­dors i l’euro. Fi. La seva infan­tesa i la seva vellesa van ser tan dife­rents, tant, que sem­blen dos mons. Un salt evo­lu­tiu bru­tal, tec­nològic i de men­ta­li­tats, que si no ha estat uni­ver­sal ha estat perquè la capa­ci­tat de lli­mar desi­gual­tats no viatja al mateix ritme, ni tota la huma­ni­tat als matei­xos vagons de pri­mera.

Veu­rem si els nas­cuts en les dues pri­me­res dècades del nou segle són només en un sot del camí asfal­tat del capi­ta­lisme o bé al cen­tre d’un remolí que engo­lirà el món tal com els l’havíem dei­xat nosal­tres, viat­gers deso­ri­en­tats pro­ce­dents del segle XX. Veig difícil sor­tir d’aquesta experiència igual com hi vam entrar. Ep, tot i que pro­ba­ble­ment con­ti­nu­a­rem por­tant texans. Pro­cu­ra­rem ser-hi per anar-ho expli­cant. Cui­dem-nos.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.