Opinió

Tribuna republicana

LA DIFÍCIL COL·LABORACIÓ ENTRE CIÈNCIA I POLÍTICA

El president català ho ha simplificat –potser massa i tot– amb el dilema entre salvar vides o salvar l’economia, però és una manera planera de fer notar el conflicte d’interessos
És d’admirar, en el cas actual, com la ciència és capaç de donar respostes ràpides

La crisi sanitària a què estem sot­me­sos ha obert una gran quan­ti­tat de debats seri­o­sos que ara vivim en forma de con­flic­tes i males­tars soci­als i polítics més que no pas de manera refle­xiva i serena. Un de molt relle­vant és el de com que­den els drets indi­vi­du­als en situ­a­ci­ons d’excep­ci­o­na­li­tat. Un altre d’espe­ci­al­ment irri­tant, és el de les ins­tru­men­ta­lit­za­ci­ons patriòtiques de les cala­mi­tats. I, encara n’hi ha un altre –el dis­cu­ti­rem aquí– que és el de la relació entre ciència i política.

Aquest és un vell debat i alhora d’abso­luta actu­a­li­tat. Ho és, per exem­ple, en el cas de la crisi climàtica, en què les advertències dels científics obte­nen res­pos­tes ben diver­ses per part dels diri­gents polítics. I ara ho és una situ­ació en què les res­pos­tes polítiques a l’epidèmia de la covid-19 es jus­ti­fi­quen, també, apel·lant a cri­te­ris mèdics i científics. Tan­ma­teix, s’ha fet evi­dent que ni tots els científics diuen el mateix, ni tots polítics els inter­pre­ten de la mateixa manera. I hem com­pro­vat que, diguin el que diguin els científics, la gestió de la crisi té en compte altres vari­a­bles que cal tenir pre­sents.

En pri­mer lloc, s’ha de dir que és d’agrair que la política esti­gui ate­nent cri­te­ris científics a l’hora de pren­dre deci­si­ons. Fer-ho dis­mi­nu­eix l’arbi­tra­ri­e­tat i, si par­lem d’una crisi sanitària, aquesta és la manera de ser més efec­tius en la solució del pro­blema i gua­nyar-se una con­fiança més gran. El pro­blema, però, rau en el fet que el conei­xe­ment científic, en con­tra d’una certa con­cepció sim­plista que l’ima­gina tan­cat i defi­ni­tiu, és obert i can­vi­ant. Par­ti­cu­lar­ment, quan s’és davant d’un feno­men nou, es mou per hipòtesis cer­ta­ment ben fona­men­ta­des però que només l’expe­ri­men­tació –que vol dir temps– podrà con­fir­mar o fal­sar. És d’admi­rar, en el cas actual, com la ciència és capaç de donar res­pos­tes ràpides. Al cap de poc de pro­duir-se el brot, a prin­ci­pis de gener, uns científics xine­sos ja n’havien seqüenciat l’ADN. Els tre­balls per tro­bar vacu­nes mar­xen a tota vela. I són molts els expe­ri­ments per dis­mi­nuir-ne els efec­tes. A més, amb la col·labo­ració de matemàtics experts, s’és capaç de fer pronòstics pre­ci­sos sobre la seva evo­lució en funció del tipus de mesu­res que es pre­nen. Amb tot, també hem vist que fins i tot els millors experts en epi­de­mi­o­lo­gia havien d’anar can­vi­ant d’opinió a mesura que el virus s’este­nia. Escan­da­lit­zar-se’n només pot ser resul­tat de la ignorància sobre com és d’obert i com evo­lu­ci­ona el conei­xe­ment expert, o de la mala fe.

La segona cosa que hem pogut obser­var és que els res­pon­sa­bles polítics, tot i la insistència a dir que les seves deci­si­ons s’ajus­ta­ven estric­ta­ment als cri­te­ris científics, a l’hora de la veri­tat dis­cre­pa­ven sobre com actuar. En el nos­tre cas han estat espe­ci­al­ment sag­nants els atacs que ha rebut el Molt Hono­ra­ble Pre­si­dent, Quim Torra, per pro­po­sar –a falta de com­petències efec­ti­ves– unes deci­si­ons que venien ava­la­des per cri­te­ris científics i, alhora, per l’experiència d’altres ter­ri­to­ris. I és espe­ci­al­ment escan­dalós que al comitè de crisi creat pel govern espa­nyol sem­bla que hi pesin més –si més no, comu­ni­ca­ti­va­ment– la Policía Naci­o­nal, la Guàrdia Civil i l’exèrcit –plens de meda­lles i amb dis­cur­sos bèl·lics- que no pas aquest metge expert en epi­de­mi­o­lo­gia de presència cada dia més des­mi­llo­rada. Ara no entraré en les més que evi­dents raons polítiques de la dis­crepància, però també s’ha de reconèixer que una cosa són els cri­te­ris mèdics i científics, i una altra la gestió d’aquests cri­te­ris un cop ate­sos altres interes­sos, pres­si­ons, resistències i capa­ci­tats que el polític també té sobre la taula. El pre­si­dent català ho ha sim­pli­fi­cat –pot­ser massa i tot– amb el dilema entre sal­var vides o sal­var l’eco­no­mia, però és una manera pla­nera de fer notar el con­flicte d’interes­sos que s’amaga dar­rere de deter­mi­na­des deci­si­ons.

Tant de bo siguem capaços, un cop pas­sada la pata­cada, de fer un bon balanç de com ha estat aquesta relació entre ciència i política. De quins polítics han estat més com­pro­me­sos amb la salut de les per­so­nes, i quins amb els interes­sos cor­po­ra­tius. De quins científics s’han man­tin­gut més inde­pen­dents –i per això han rebut crítiques ferot­ges–, i quins s’han doble­gat a les con­veniències poli­ti­co­mi­li­tars naci­o­na­lis­tes de l’Estat. I tant de bo seguim avançant en una millor relació de con­fiança entre ciència i política. Hi sor­ti­ran gua­nyant uns i altres.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.