Opinió

DOS ANYS PROCLAMANT LA REPÚBLICA

El projecte que va néixer fa dos anys arriba al número 100 enmig d’una crisi mai vista, però amb la mateixa empenta de sempre

Una revista en paper enmig de l’apo­geu del peri­o­disme digi­tal!? Aquesta era una pre­gunta recur­rent que havíem de res­pon­dre força sovint ara fa dos anys, durant les pre­sen­ta­ci­ons que es van fer de La República en dife­rents llocs de Cata­lu­nya i també davant dels micròfons de mit­jans on ens mira­ven amb una bar­reja de per­ple­xi­tat i com­mi­se­ració.

Han pas­sat dos anys i hem acon­se­guit el repte d’arri­bar pun­tu­al­ment als quios­cos durant cent set­ma­nes. Cent una, per ser exac­tes, perquè hi va haver un número zero. No em sento gaire còmode par­lant de nosal­tres. Soc dels con­vençuts que el peri­o­disme, espe­ci­al­ment l’escrit, és allò que queda un cop acon­se­guei­xes apar­tar del focus el peri­o­dista, cosa real­ment difícil en l’era de les xar­xes soci­als, en què cada pro­fes­si­o­nal està impel·lit a esde­ve­nir un pro­ducte en si mateix i en què, això ve de més lluny, l’ego de molts ocupa més espai del que seria estric­ta­ment reco­ma­na­ble. Si em per­me­teu, avui goso com­par­tir el nos­tre goig amb vosal­tres.

Hem arri­bat al número 100 i espe­rem fer-ne molts més, natu­ral­ment sem­pre que hi hagi una suma de lec­tors prou interes­sats en aquesta capçalera per esquit­xar un parell d’euros cada set­mana al quiosc. Sem­pre que que­din prou quios­cos oberts per cul­mi­nar la cadena de dis­tri­bució. Una cosa porta a l’altra. Fins ara, hem resis­tit amb prou dig­ni­tat i tota la pro­fes­si­o­na­li­tat de què som capaços en un món en què l’audiència dels mit­jans de comu­ni­cació escrits és inver­sa­ment pro­por­ci­o­nal a la volun­tat de paga­ment per part dels lec­tors a l’hora con­su­mir-los. No us en culpo, al con­trari. Gràcies, gràcies immen­ses, als que ens feu con­fiança. Part de la culpa, a més, deu ser nos­tra per no haver sabut convèncer del nos­tre paper social la mateixa audiència que troba natu­ral pagar per veure sèries de ficció o abo­nar-se a canals d’esports però no per acce­dir a la infor­mació.

Dos anys després d’arri­bar al quiosc, però, allò que ens ha posat con­tra les cor­des no és tant l’apo­geu del peri­o­disme gratuït, sinó un ele­ment tan pro­sai­ca­ment clàssic com un virus. Aquesta pesta del segle XXI que ens ha para­lit­zat i con­fi­nat a tots a casa i que em temo que encara no ens ha por­tat ni la mei­tat de mal­de­caps que ens ha d’aca­bar por­tant, ha sig­ni­fi­cat un sotrac sense pal·lia­tius, una bufe­tada amb la mà plana als comp­tes d’explo­tació de grans cor­po­ra­ci­ons, empre­ses edi­to­res mit­ja­nes i peti­tes soci­e­tats labo­rals com la que edita aquest set­ma­nari. De moment, han pas­sat dos anys i con­ti­nuem pro­cla­mant La República. Cada dis­sabte. I en el fons, entre tots els mals, allò que ens sap més greu és que, dos anys després, encara estem espe­rant que es pro­clami l’altra. Segui­rem infor­mant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.