Opinió

Tribuna republicana

APOCALÍPTICS, INTEGRATS I COMPROMESOS

Recorrem a les jaculatòries per exorcitzar les incerteses, els nostres perills i amenaces: “No tenim por”, “ho tornarem a fer”, “tot acabarà bé”
L’any 1964, Umberto Eco publicava Apocalíptics i integrats’. La pandèmia m’hi ha fet pensar

Solem creure que vivim en una soci­e­tat secu­la­rit­zada, laica, però no parem de recórrer a les jacu­latòries, és a dir, a les ora­ci­ons, per exor­cit­zar les incer­te­ses, el nos­tres perills i ame­na­ces. “No tenim por”, resàvem el 17-A del 2017, ben espan­tats. “Ens en sor­ti­rem”, vam dir-nos l’1-O del 2017 a la vista de la bru­tal i ines­pe­rada repressió que tot ho para­lit­zava. “Ho tor­na­rem a fer”, va adver­tir Jordi Cui­xart, al seu al·legat final el 12-J del 2019, davant d’un tri­bu­nal dis­po­sat a impe­dir-ho com fos. I ara, excla­mem “tot aca­barà bé”, amb el cor encon­git, sense veure’n el final.

Òbvi­a­ment, cap d’aques­tes jacu­latòries no pretén fer pronòstics. No som tan xim­ples ni tan il·lusos per no saber que sí, que tenim molta por, que no sabem com sor­tir-nos-en, que ens agra­da­ria tor­nar-ho a fer però no sabem ni quan ni com, o que res no cele­braríem tant com que tot acabés bé, al més aviat pos­si­ble. Al con­trari, totes aques­tes ora­ci­ons lai­ques són l’expressió d’un desig, d’una volun­tat, d’un pro­jecte, d’una deter­mi­nació, d’una espe­rança. I és així com les per­so­nes i els pobles resis­tei­xen, avan­cen i se sal­ven. Amb con­fiança i amb espe­rança.

Crec –vull creure, perquè la meva fe sem­pre ha estat més una aposta que una con­vicció– que aques­tes ora­ci­ons són les que fan bate­gar el cor de la nos­tra soci­e­tat. Si no fos així, ja hauríem cai­gut en la des­es­pe­ració, i com a poble, ens hauríem extin­git. Però també és cert que aques­tes ora­ci­ons ser­vei­xen per enfron­tar-nos a tot un clima advers pro­pi­ciat pels que, de bona fe, es dei­xen endur pel desànim o pels que, amb mala intenció, s’abo­nen a la devas­tació per treure’n pro­fit, mate­rial o intel·lec­tual.

L’any 1964, Umberto Eco publi­cava Apo­calíptics i inte­grats, per defi­nir dues acti­tuds bàsiques davant dels mit­jans de comu­ni­cació de massa. L’acti­tud con­ser­va­dora era la dels que tenien una per­cepció nega­tiva, catastròfica, davant d’aquests mit­jans. Els inte­grats eren els que, acrítica­ment, n’aplau­dien l’arri­bada. La reacció actual davant la pandèmia m’hi ha fet pen­sar. També ara tenim els apo­calíptics, que ni que recor­rin a dis­cur­sos apa­rent­ment crítics, d’esquer­res, revo­lu­ci­o­na­ris, en el fons, són dis­cur­sos con­ser­va­dors. I ho són perquè apro­fi­ten la desgràcia per rea­fir­mar-se en el mateix que ja pen­sa­ven abans, i també perquè pro­vo­quen just el con­trari del que vol­drien: més temor, més alarma, més reclusió intel·lec­tual, més desig de tor­nar enrere.

D’altra banda, tenim els inte­grats que, en aquest cas, serien els que comp­ten poder treure rèdit de la desgràcia. Penso en els que con­si­de­ren que cal apro­fi­tar l’espant gene­ral per exa­cer­bar els sen­ti­ments naci­o­na­lis­tes, per escam­par els valors de la dis­ci­plina mili­tar o per jus­ti­fi­car les res­tric­ci­ons de les lli­ber­tats fona­men­tals. En defi­ni­tiva, els que res­po­nen a la crisi amb acti­tuds auto­ritàries. Pot­ser dir-ne “inte­grats” és poc precís. Diguem-ne “bar­ruts”.

I lla­vors hi ha tota la resta, indi­vi­dus, orga­nit­za­ci­ons i ins­ti­tu­ci­ons, que abans de treure’n par­tit, abans de fer càlculs sobre els pos­si­bles avan­tat­ges, el que han fet és arre­man­gar-se, bus­car solu­ci­ons, aju­dar, empènyer, col·labo­rar, acom­pa­nyar, ana­lit­zar, ima­gi­nar, inves­ti­gar, con­fiar... És clar que no són els que ho tenen més fàcil per ser reco­ne­guts, perquè es mouen en la com­ple­xi­tat d’unes cir­cumstàncies con­fu­ses, inèdites, impre­vis­tes. Tenen massa feina per aten­dre els entre­vis­ta­dors. I, tan­ma­teix, són els que estan més expo­sats a la crítica, això sí. Als errors, també. Als ris­cos per­so­nals, i tant. Però són els que res­po­nen a les jacu­latòries de la majo­ria, a les ora­ci­ons dels que man­te­nim l’espe­rança que “tot aca­barà bé”. No són ni apo­calíptics –sent els que tin­drien més raons per ser-ne–, ni els inte­grats, perquè de rèdit per­so­nal, cap ni un.

Com n’hauríem de dir, d’aquests? Diguem-ne els impli­cats? Els pro­po­si­tius? Els soli­da­ris? Són els com­pro­me­sos de sem­pre. La majo­ria que compta i ens salva.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor