Opinió

Tribuna republicana

ENS CALEN VICTÒRIES

Hauríem de recordar que l’independentisme es va fer majoritari quan es va formular com a esperança de futur
Com més dèbil sigui l’Estat i tots els seus poders, els formals i els fàctics, més ferotjament respondran

Recordo un vell arti­cle d’Umberto Eco en què, arran d’unes refle­xi­ons sobre la satu­ració publi­citària, afir­mava que l’excés d’estímul apaga el desig. La frase m’ha vin­gut a la memòria davant de les sis­temàtiques i cada vegada més grans i des­ca­ra­des mos­tres de repressió política, de mal­trac­ta­ment econòmic i de menys­preu dels drets naci­o­nals dels cata­lans. Una sobre­a­bundància d’abu­sos que, en la línia d’allò que sos­te­nia Eco, més que no pas pro­vo­car una més gran indig­nació popu­lar, podrien afa­vo­rir una pro­funda des­mo­ra­lit­zació i una pro­gres­siva sen­sació d’impotència que aca­ba­ria ador­mint el desig d’inde­pendència.

No crec que sigui neces­sari des­gra­nar amb detall aquest marc acce­le­rat d’abu­sos polítics, econòmics i naci­o­nals que “el govern més pro­gres­sista de la història” no és capaç de fre­nar. Se’n podria fer un balanç diari, mani­fes­tat en la repressió política a l’engròs, visi­ble però denun­ci­a­ble, i a la menuda, menys per­cep­ti­ble però més eficaç. I es cons­tata en la con­ti­nu­ada apa­rició de les matei­xes dades de l’escan­dalós dèficit fis­cal i la manca d’inver­si­ons públi­ques de l’Estat que, segons un estudi recent, en quinze anys hau­rien pogut fer per­dre fins a gai­rebé un 10% del PIB i més de 100.000 llocs de tre­ball. Un cost que ara, amb la pandèmia, també es podria mesu­rar en vides huma­nes i aviat en dèficits edu­ca­tius. I no cal esten­dre’ns en la per­se­cució lingüística –i per tant, cul­tu­ral i naci­o­nal–, que crea un clima per­ma­nent de real o supo­sada con­fron­tació que, a més, per covar­dia o per prudència, ha aca­bat impe­dint l’apli­cació de les lleis de pro­tecció del català i l’acció eficaç dels governs cata­lans, també dels inde­pen­den­tis­tes.

Tot això, és cert, es pro­du­eix enmig de l’acce­le­rat enru­na­ment del règim del 78 per cor­rupció gene­ra­lit­zada i sobre­tot per alu­mi­nosi democràtica que, cal reconèixer-ho, ha afec­tat de ple el nos­tre país. Ara bé, la debi­li­tat d’aquest règim que en qua­ranta anys no ha estat capaç de reforçar les seves estruc­tu­res democràtiques sinó que les ha anat afe­blint, no es pot espe­rar que es tra­du­eixi en el curt ter­mini en una menor agres­si­vi­tat que faci pos­si­ble enten­dre-s’hi. Tot el con­trari, es mani­fes­tarà cada vegada en una major virulència. La res­posta de Felip VI a la bru­tal repressió del referèndum de l’1-O –i més en relació amb l’acti­tud dia­lo­gant que havia mos­trat en les con­ver­ses pri­va­des prèvies amb el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont i que ara hem cone­gut– n’és una prova fefa­ent. I el paper de la fis­ca­lia i del Tri­bu­nal Suprem, amb la reti­rada del ter­cer grau als pre­sos polítics, n’és una de les últi­mes. Com més dèbil sigui l’Estat i tots els seus poders, els for­mals i els fàctics, més ferot­ja­ment res­pon­dran.

L’esce­nari més pre­vi­si­ble, doncs, és que no s’apai­va­gui l’acar­nis­sa­ment con­tra l’inde­pen­den­tisme. I el risc més gran és que davant de la bru­ta­li­tat i la difi­cul­tat de res­pon­dre-hi, creixi el que en podríem dir un inde­pen­den­tisme depres­siu. És a dir, aquell que popu­lar­ment se sol expres­sar pre­gun­tant: “I què més ha de pas­sar?” Una pre­gunta que en alguns casos deriva cap a la demanda d’una èpica estèril, cap a l’exigència de digníssi­mes posi­ci­ons numan­ti­nes, a la des­es­pe­rada, però en el límit gens efi­ca­ces. En altres casos, porta a l’auto­a­gressió, a la des­con­si­de­ració dels lide­rat­ges pro­pis o al menys­te­ni­ment de les victòries pas­sa­des i, final­ment, a la des­mo­ra­lit­zació. No es renun­cia a l’objec­tiu, però s’aban­dona la lluita.

Des del meu punt de vista, la pre­gunta “què més ha de pas­sar?” ja és l’expressió de la impotència, de la ren­dició. És creure que el futur depèn de la mag­ni­tud de les pro­vo­ca­ci­ons de l’ene­mic. Però si fem memòria, hauríem de recor­dar que l’inde­pen­den­tisme va sor­tir del cau i es va fer majo­ri­tari quan va aban­do­nar les acti­tuds reac­ti­ves i va ser capaç de for­mu­lar-se com a espe­rança de futur. És a dir, una pro­mesa de radi­ca­li­tat democràcia, de pros­pe­ri­tat econòmica, de benes­tar social i de veu pròpia al món. I és que l’inde­pen­den­tisme no neces­sita que li passi res més perquè ja li ha pas­sat de tot i massa. Només cal que recu­peri la ini­ci­a­tiva, que tin­gui pre­sent d’on vol esca­par i saber què vol cons­truir.

Cal que torni a ser l’Estat qui es pre­gunti “quina més en faran?”, com va pas­sar fins a l’1-O. No n’hi ha prou d’esti­mu­lar el desig: de tant en tant, cal satis­fer-lo. És impres­cin­di­ble recu­pe­rar la con­fiança en nosal­tres matei­xos més que no pas espe­rar que en facin una de més grossa. Ras i curt: ens calen victòries.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.