Opinió

Tribuna republicana

LA VERITABLE NATURALESA DEL CONFLICTE

L’Onze de Setembre és una bona data per mirar d’aclarir on és l’independentisme
Si Catalunya és independent, el mapa d’Espanya canvia. Si el mapa d’Espanya és intocable, es vulneren els drets dels catalans. O l’un, o l’altre

On som? L’Onze de Setem­bre és una bona data per mirar d’acla­rir on és l’inde­pen­den­tisme. Com que l’apro­xi­mació habi­tual en molts mit­jans de comu­ni­cació és posar la mirada en les hos­ti­li­tats par­ti­dis­tes –que malau­ra­da­ment són les que mar­quen els temps polítics–, la sen­sació més gene­ra­lit­zada és que som en un gali­ma­ties. El mal és que aquest pim-pam-pum acaba ama­gant la prin­ci­pal qüestió de fons i que és la de quina és la veri­ta­ble natu­ra­lesa del des­a­fi­a­ment que el sobi­ra­nisme ha plan­te­jat a Espa­nya i, és clar, la de com aquest hi ha res­post.

De què estem par­lant? Si del que estem par­lant, doncs, és de si l’inde­pen­den­tisme ha de tro­bar alguna mena d’acord amb l’Estat que li per­meti anar tirant men­tre espera temps millors –per exem­ple, que una amnis­tia o un indult faci­liti el retorn a pri­mera línia dels líders a la presó–, lla­vors té tot el sen­tit del món tor­nar a par­lar de com­petències esta­tutàries, de pac­tes fis­cals i, en defi­ni­tiva, d’auto­no­misme. La idea prin­ci­pal és la de l’estira-i-arronsa per tor­nar a pro­var de posar-se d’acord, això sí, obli­dant com va aca­bar l’últim intent de pacte –un esta­tut que es va fer amb tot a favor: un tri­par­tit d’esquer­res gover­nat pel PSC, i amb el PSOE a Madrid–. Ara bé, si con­si­de­rem que la veri­ta­ble natu­ra­lesa del con­flicte és per ser reco­ne­guts com a nació, per la sobi­ra­nia, pel dret a deci­dir i, en defi­ni­tiva, per voler exer­cir el dret a l’auto­de­ter­mi­nació, lla­vors l’esce­nari és total­ment dife­rent. Amb l’Estat, i després d’una amnis­tia imme­di­ata i del reco­nei­xe­ment dels drets naci­o­nals, només s’hau­ria de par­lar de la cele­bració d’un referèndum vin­cu­lant i, si sor­tia a favor de la inde­pendència, acor­dar una sor­tida pac­tada.

No hi ha un win-win. En el pri­mer cas, el de qui dia passa any empeny, és cert que l’inde­pen­den­tisme en dife­rit –ajor­nat ad calen­das gra­e­cas– gua­nya temps comp­tant que, tan­ma­teix, de moment podrà anar gover­nant. I men­tres­tant, l’Estat acon­se­gueix aigua­lir el con­flicte amb l’espe­rança que l’aca­barà dis­so­lent de manera defi­ni­tiva. No sé si se’n pot dir un win-win (tots hi gua­nyen), perquè a la llarga estic segur que aca­ba­ria sent un lose-lose (tots hi per­den). En canvi, en el segon cas, si s’entén que l’única nego­ci­ació dig­na­ment accep­ta­ble arriba després d’una amnis­tia i amb l’exer­cici del dret d’auto­de­ter­mi­nació, lla­vors no hi ha win-win pos­si­ble. Si Cata­lu­nya és inde­pen­dent, el mapa d’Espa­nya can­via. Si el mapa d’Espa­nya és into­ca­ble, es vul­ne­ren els drets naci­o­nals dels cata­lans. O l’un, o l’altre.

El coratge de ren­dir-se. Tot­hom sap que en una con­fron­tació oberta amb l’Estat, ara mateix, l’inde­pen­den­tisme tor­na­ria a per­dre bous i esque­lles. El govern més pro­gres­sista de la història no impe­di­ria que l’Estat menys democràtic de la Unió Euro­pea tornés a fer un 1-O. L’única res­posta ima­gi­na­ble és la repressió que, per cert, tam­poc no ha ces­sat. Però també sabem per una llarguíssima experiència que no ha tin­gut mai excep­ci­ons –la nego­ci­ació de l’Esta­tut del 2006 no és pas tan lluny!– que els pac­tes de bona fe amb els governs espa­nyols i amb el con­junt de l’Estat –com fins fa tres anys havia repe­tit Oriol Jun­que­ras amb encert i de totes les mane­res pos­si­bles– sem­pre són un parany. Dit d’una altra manera, dema­nar a Pedro Sánchez que tin­gui “el coratge” de resol­dre el con­flicte amb Cata­lu­nya –com l’hi ha dema­nat el pre­si­dent del Par­la­ment– és com sug­ge­rir a l’ene­mic que tin­gui el coratge de ren­dir-se. D’acu­dit de Gila.

Sant Tor­nem-hi? Tor­nem al prin­cipi: si la natu­ra­lesa veri­ta­ble del con­flicte Cata­lu­nya-Espa­nya rau a acon­se­guir avan­tat­ges per tenir un “govern efec­tiu”, per gover­nar amb “rea­lisme i prag­ma­tisme” en l’entre­tant, per fer unes polítiques soci­als que els pres­su­pos­tos no per­me­ten o per afa­vo­rir una república espa­nyola, lla­vors ja està bé que tor­nem a l’estil del pacte del Majes­tic de Pujol, a les pro­pos­tes de pacte fis­cal de Mas i a tota la resta de tau­les de sub­hasta de peix per omplir el cove. Però si estem par­lant d’un con­flicte en què l’acord amistós és impos­si­ble, lla­vors només hi ha dues alter­na­ti­ves: o s’aban­dona la lluita, si és el cas, dei­xant-la per a gene­ra­ci­ons futu­res –com reco­ma­nen els spin doc­tors d’ERC i alguns del PNC i del PDe­CAT–, o es demos­tra que hi ha camí per a una “con­fron­tació intel·ligent” amb l’Estat –cosa que també caldrà veure–, curta o llarga, però tenaç i con­ti­nu­ada. Con­fron­tació amb l’Estat, però si fos el cas, també amb inde­pen­den­tis­tes de falsa ban­dera.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor