Opinió

Tribuna republicana

EN DEFENSA DE LA BONA VULNERABILITAT

Com és possible que com més segures són les condicions de vida, més vulnerables ens sentim?
El més xocant és demanar-se si la vulnerabilitat no té una cara bona

Cada vegada és més habi­tual par­lar de la vul­ne­ra­bi­li­tat. Ja no és només la vul­ne­ra­bi­li­tat davant els des­as­tres natu­rals o, més recent­ment, els pro­ble­mes de segu­re­tat en la pro­tecció de dades. L’extensió en l’ús del terme ho ateny pràcti­ca­ment tot. No és només la pobresa, sinó que tot i tot­hom pot ser –i és– vul­ne­ra­ble, tot i tot­hom pot ser objecte d’amenaça i de veure’s en risc. La malal­tia i el fracàs esco­lar ens fan vul­ne­ra­bles. L’edat, l’ètnia, el gènere o la con­dició sexual, també. El ter­ri­tori on vivim. L’asset­ja­ment dels altres, les violències quo­ti­di­a­nes. La mani­pu­lació mediàtica. L’eco­no­mia i la cul­tura són vul­ne­ra­bles. No cal dir-ho, l’expo­sició a les xar­xes soci­als ens en fa. En con­seqüència, en una o altra mesura, tot­hom pot ser –i és– víctima d’exclusió social. I, és clar, en la major part dels casos usem l’expressió en un sen­tit nega­tiu i, sobre­tot, per denun­ciar soci­al­ment la vul­ne­ra­bi­li­tat.

Vul­ne­rar deriva del llatí vul­ne­rare, que sig­ni­fica ‘ferir, però l’ús de les parau­les evo­lu­ci­ona en funció dels seus usos soci­als. Fa uns anys, l’ús del terme vul­ne­ra­ble estava molt deli­mi­tat. En soci­o­lo­gia fa pocs anys que s’empra: als meus dic­ci­o­na­ris de soci­o­lo­gia ni tan sols apa­reix. En canvi, avui dia vul­ne­ra­ble apa­reix amb força en el llen­guatge dels mit­jans de comu­ni­cació, de les orga­nit­za­ci­ons soci­als, en la política i en les ciències soci­als. I tal com s’usen les parau­les i les evidències que esta­blei­xen, s’acaba con­for­mant la per­cepció, el sen­tit i l’experiència de la rea­li­tat en què ens movem. I quina és aquesta per­cepció, sen­tit i experiència, ara natu­ra­lit­zada, en relació amb aquesta omni­presència de la vul­ne­ra­bi­li­tat?

Una manera de res­pon­dre-hi és veure quina seria la con­dició contrària a la vul­ne­ra­bi­li­tat. Si no és accep­ta­ble ser vul­ne­ra­ble, vol dir que allò que cal desit­jar i espe­rar és ser fort, resis­tent i resi­li­ent, poder esqui­var el risc i viure segur en un marc d’inclusió social. I això vol dir que espe­rem viure en un món que cada vegada ens ofe­reixi més segu­re­tat. El desit­ja­ble, doncs, ja no és només la con­for­ta­bi­li­tat mate­rial, sinó un benes­tar molt lli­gat a l’equi­li­bri social i a l’esta­bi­li­tat emo­ci­o­nal. Pro­ba­ble­ment, allò que avui dia sen­tim com a la més gran amenaça en les nos­tres vides és la incer­tesa, i és la incer­tesa allò que ens fa sen­tir vul­ne­ra­bles i que com­ba­tem amb un punt de des­es­pe­ració.

Des del meu punt de vista, aquesta accen­tu­ació de la vul­ne­ra­bi­li­tat, con­seqüència de la incer­tesa però també de la cor­recció política que impe­deix dir les coses pel seu nom –pobre, dis­ca­pa­ci­tat, malalt men­tal...–, plan­teja algu­nes qüesti­ons de difícil res­posta. La pri­mera de totes és com és pos­si­ble que com més segu­res són les con­di­ci­ons de vida, més vul­ne­ra­bles ens sen­tim. És cert que pri­mer amb la recessió del 2008 i ara amb la covid-19, les actu­als gene­ra­ci­ons han des­co­bert que vivim més a la intempèrie del què pensàvem. Però en ter­mes com­pa­ra­tius, ni en aquests casos tan extrems, mai no hi havia hagut tants recur­sos mate­ri­als i humans per enca­rar els moments d’incer­tesa.

La segona qüestió és si totes les vul­ne­ra­bi­li­tats són evi­ta­bles. És a dir, cal­dria saber veure que en molt bona part la vul­ne­ra­bi­li­tat forma part de la nos­tra con­dició ani­mal, humana i social. D’una banda, no tot és pre­vi­si­ble i no exis­teix el risc zero sense posar també en risc, posem per cas, la cre­a­ti­vi­tat artística o de progrés científic. I, d’altra banda, quan la vul­ne­ra­bi­li­tat és un sen­ti­ment, una per­cepció sub­jec­tiva, qui en pot esta­blir la mesura, la gra­ve­tat i la res­pon­sa­bi­li­tat? La ter­cera qüestió és sobre si cal pro­te­gir totes les vul­ne­ra­bi­li­tats, i qui ho ha de fer. És l’Estat qui s’ha de con­ver­tir en un pare i mare no tan sols pro­tec­tor, sinó sobre­pro­tec­tor? Quin preu s’hau­ria de pagar per, a través de l’Estat, viure sobre­pro­te­gits? Una altra manera de pre­gun­tar-ho seria dema­nar-se si totes les vul­ne­ra­bi­li­tats defi­nei­xen “drets”. Què vol­dria dir que “tenim dret” a no ser vul­ne­ra­bles? Ho pot esta­blir una Cons­ti­tució, una llei, un trac­tat inter­na­ci­o­nal?

Final­ment, i el més xocant, és dema­nar-se si la vul­ne­ra­bi­li­tat no té una cara bona. Ho diré en les parau­les de la doc­tora en tre­ball social i inves­ti­ga­dora nord-ame­ri­cana Brené Brown, tal com ho ha escrit a Daring gre­atly (‘Ser molt atre­vits’) o en con­ferències amb títols tan sug­ge­ri­dors com El poder de la vul­ne­ra­bi­li­tat i El preu de ser invul­ne­ra­bles. “La vul­ne­ra­bi­li­tat tan pot ser bona com dolenta. [...] La vul­ne­ra­bi­li­tat és al cor de totes les emo­ci­ons i sen­ti­ments. Sen­tir és ser vul­ne­ra­ble. Creure que la vul­ne­ra­bi­li­tat és feblesa és creure que tenir sen­ti­ments és una feblesa. [...] La vul­ne­ra­bi­li­tat és on neix l’amor, la per­ti­nença, la joia, el coratge, l’empa­tia, la trans­parència i l’auten­ti­ci­tat. Si volem una més gran clare­dat en els nos­tres objec­tius, o una vida més pro­funda i més espi­ri­tu­al­ment plena de sen­tit, la vul­ne­ra­bi­li­tat és el camí”.

Compte, doncs, perquè en la nos­tra bata­lla con­tra la vul­ne­ra­bi­li­tat no aca­bem volent vèncer, també, aque­lla que ens fa més humans.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.