Opinió

Tribuna republicana

COMPRENDRE O JUTJAR? EL CAS DE TRUMP

La demonització de Trump ha estat un obstacle per entendre de què anaven les eleccions nord-americanes
Les sèries sempre ens mostren Nova York, o San Francisco, però mireu ‘Nebraska’, d’Alexander Payne, i veureu una altra cara del país

La bru­tal demo­nit­zació de Donald Trump –política­ment ben meres­cuda, d’acord– ha estat un obs­ta­cle per enten­dre de què ana­ven les elec­ci­ons nord-ame­ri­ca­nes. Ja va pas­sar el 2016, i ha tor­nat a pas­sar el 2020. Ara m’és igual qui hagi gua­nyat o per­dut –en el moment d’escriure aquest arti­cle no se sap, i la reso­lució final pot anar per llarg– perquè el que m’interessa és la pro­funda difi­cul­tat que tenim, par­ti­cu­lar­ment a Europa, per enten­dre el com­por­ta­ment elec­to­ral d’aquell país, con­fo­nent pola­rit­zació par­ti­dista amb divisió social –com ens fan a nosal­tres–, i sobre­tot perquè, des d’aquí, veiem amb tanta clare­dat qui és el bo –o el menys dolent– i qui, a més de ser el dolent, és un xim­ple perillós.

Com que no soc expert en política nord-ame­ri­cana, no em pro­poso pas fer-ne una anàlisi a fons, sinó fer una reflexió sobre com obser­vem la rea­li­tat i com la conei­xem, per si ens ajuda a com­pren­dre-la amb més luci­desa. L’arti­cle, doncs, va de com és de difícil enten­dre res quan s’obser­ven els fets amb esque­mes pre­vis tan­cats, cosa que ens porta fatal­ment a veure només allò que volem, a pas­sar per alt tot allò que ens inco­moda i, final­ment, a donar-nos la raó sobre allò que ja pensàvem abans de qual­se­vol obser­vació. A més, si aquesta raó és com­par­tida pel nos­tre entorn, serà aplau­dida com a exem­ple d’agu­desa analítica. Però si amb els ulls ben oberts arri­bem a con­clu­si­ons dife­rents de les de par­tida, serem asse­nya­lats com a insen­sats. O pit­jor: tal com deia George Ber­nard Shaw “la capa­ci­tat per obser­var acu­ra­da­ment amb freqüència és tit­llada de cinisme... sobre­tot per aquells que no la tenen”.

Una de les fra­ses que més he emprat en els meus cur­sos de soci­o­lo­gia és la que diu: “Jut­jar és no com­pren­dre, i si es comprèn, ja no pots jut­jar.” Sol ser una d’aque­lles fra­ses amb molts pares, però jo la tinc docu­men­tada com d’André Mal­raux, minis­tre de Cul­tura francès en els anys sei­xanta del segle pas­sat. És una frase que a mi em va ser­vir per enca­rar ade­qua­da­ment la pri­mera recerca que feia amb Joan Estruch sobre el suïcidi. La qüestió era clara: si jut­ja­ves una con­ducta suïcida a par­tir d’un judici moral previ, mai no podries posar-te dins la pell d’aquell que ple­gava de viure. Però en la mesura que eres capaç de posar-te a la seva pell, voler valo­rar en ter­mes posi­tius o nega­tius la decisió es feia pràcti­ca­ment impos­si­ble. Des del meu punt de vista, l’asso­li­ment de la capa­ci­tat d’ana­lit­zar amb els ulls oberts, la de la com­prensió sense jut­jar, la de mos­trar prou empa­tia per posar-te a la pell de qui és als antípodes del teu pen­sa­ment i cap­te­ni­ment, és l’apre­nen­tatge més difícil d’allò que Carl Wright Mills va ano­me­nar la “ima­gi­nació sociològica”.

Tor­nem a Donald Trump i Joe Biden. La infor­mació sobre la seva con­fron­tació elec­to­ral, com ja va pas­sar el 2016 amb Trump i Clin­ton, més que no pas aju­dar a enten­dre de què anava, ha con­tribuït a emmas­ca­rar-ne la natu­ra­lesa. Així, el pri­mer que cal­dria haver fet és expli­car la pro­funda crisi econòmica, social i moral, plena de des­es­pe­rança, en què viuen exten­ses zones dels Estats Units. Les sèries sem­pre ens mos­tren Nova York, o San Fran­cisco, que són ter­ri­to­ris d’excepció, però mireu Nebraska (2013), la pel·lícula d’Ale­xan­der Payne, i veu­reu una altra cara del país. L’èxit de l’auto­ri­ta­risme és, pre­ci­sa­ment, el resul­tat d’aquesta des­es­pe­rança.

La segona con­si­de­ració és sobre la rapidíssima dis­so­lució de la tra­di­ci­o­nal cul­tura política democràtica d’aquell país quan la pulsió política s’ha con­cen­trat a les xar­xes. El 2016 Trump va gua­nyar amb el recurs de la xarxa. I, de Trump, n’hem seguit veient cen­te­nars de piu­la­des, totes memo­ra­bles, men­tre Biden també n’ha fet alguna..., però no en recor­dem cap. Neil Post­man s’esgar­ri­fava del pas d’allò que en deia “la ment tipogràfica” en l’era del “xou tele­vi­siu”. Hi veia l’acom­pli­ment de la pro­fe­cia de Hux­ley: no cal­dria que fóssim domi­nats per cap Gran Germà perquè aca­baríem esti­mant la nos­tra opressió i ado­raríem les tec­no­lo­gies que anul·len la capa­ci­tat de pen­sar. Què diria Post­man ara que l’adhesió al líder ha pas­sat de la tele­visió a la xarxa?

Final­ment, en qual­se­vol con­tesa elec­to­ral sem­pre cal recor­dar que a més de qui la gua­nya, hi ha qui la perd. I sabem que de vega­des els mèrits per per­dre són molt supe­ri­ors als que es fan per gua­nyar. Amb Hillary Clin­ton va ser així: quina gran per­de­dora! I si acaba gua­nyant Joe Biden, un can­di­dat gris, la seva victòria l’hau­rem d’atri­buir tota a Donald Trump. Cer­ta­ment, com­par­teixo la pit­jor des­qua­li­fi­cació que es vul­gui fer de Donald Trump, però, lamen­ta­ble­ment, no m’haurà aju­dat a enten­dre res dels nord-ame­ri­cans, del seu vot i del seu gran país. Em temo que, malau­ra­da­ment, Leo­nardo da Vinci no l’encer­tava gaire quan afir­mava que el plaer més gran és el goig de com­pren­dre...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.