Opinió

La República que bull

L’ILLA FA EL SALT

En la política més professional, els interessos de partit o personals quan convé passen davant del bé general per més greu que sigui el moment

La traca final del 2020 ha estat l’anunci del PSOE, ai, perdó, del PSC, que Sal­va­dor Illa serà el seu aspi­rant a la pre­sidència de la Gene­ra­li­tat en les elec­ci­ons del 14-F. La notícia genera certa per­ple­xi­tat. Una pri­mera lec­tura faria pen­sar que si en la pit­jor crisi sanitària de la història recent es pot can­viar el minis­tre del ram és que aquest senyor és un diri­gent per­fec­ta­ment pres­cin­di­ble. Hi ha una segona lec­tura: des del poder mon­clo­vita subs­ti­tu­ei­xen el titu­lar de la salut pública perquè con­si­de­ren que la crisi de la covid-19 ja està superada i, com diria l’esta­dant de ficció de l’ala oest de la Casa Blanca: What’s next?” O, si ho pre­fe­riu en un to de con­cur­sant de rea­lity show estil Super­vi­vi­en­tes: “Prova superada.” No sé quina de les hipòtesis és més lamen­ta­ble, si la de la cer­ti­fi­cació de la inu­ti­li­tat del per­so­natge o la incom­petència temerària dels ana­lis­tes que benei­ta­ment o mali­ci­o­sa­ment con­si­de­ren que al virus ja li tenim el peu al coll.

Sigui quin sigui el cas, la unció d’Illa dina­mita un prin­cipi bàsic de la política i en con­firma un altre. Es fa miques allò que un bon polític és qui actua no pas pen­sant en les pròximes elec­ci­ons sinó en les pròximes gene­ra­ci­ons. Paral·lela­ment, rati­fica un spin doc­tor tan veterà com Plu­tarc de Que­ro­nea, que fa gai­rebé dos mil anys va dei­xar dit: “El poble està més dis­po­sat a accep­tar els qui comen­cen, en la mesura que està can­sat i avor­rit de veure els de sem­pre, igual com els passa als espec­ta­dors amb un nou actor.” El minis­tre no és ben bé algú que comença, però sí un actor que abans d’ater­rar a Madrid no conei­xia gaire ningú. El que és exacte és que s’han tret de sobre “el de sem­pre” amb la impla­ca­ble fue­tada dels ges­tors de la política pro­fes­si­o­nal quan ensu­men sang demoscòpica.

Per als interes­sos del PSC, el canvi no és dolent. El des­ple­ga­ment de tot un apa­rell pro­pa­gandístic esta­tal és capaç de con­ver­tir un diri­gent fluix en heroi naci­o­nal, de la mateixa manera que fa pas­sar una justícia fran­quista per democràtica i una família de rapi­nyai­res per garants de l’esta­bi­li­tat cons­ti­tu­ci­o­nal. En el cas d’Illa, el pla està dis­se­nyat per reab­sor­bir part dels vots que va obte­nir Cs el 2017 i, de retruc, atraure algun des­pis­tat dels comuns. El gran dubte és si a banda de redis­tri­buir l’espai uni­o­nista pes­ca­ran res en les remo­gu­des aigües d’un inde­pen­den­tisme que, de moment, amb els seus xecs en blanc ha permès con­so­li­dar el pre­si­den­ci­a­ble del PSC com la cara ama­ble del 155. Els cants de sirena tin­dran tants megàfons com cal­gui per fer des­viar cap a l’Illa soci­a­lista els votants embar­ran­cats en el viatge cap a Ítaca. Ja es veurà. De moment, tin­gueu bona tra­ves­sia pel 2021. I aneu pen­sant a esta­car-vos bé al pal major.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.