Opinió

Tribuna republicana

GEMMA CALVET

LÍNIES VERMELLES

Si la pandèmia ens ha portat vulnerabilitat sanitària global, l’episodi del Capitoli ha comportat vulnerabilitat política global. La democràcia és vulnerable
La democràcia ha d’establir, abans no sigui massa tard, unes línies vermelles contra el feixisme

L’ofen­siva dels segui­dors de Trump con­tra el Capi­toli ha fet tre­mo­lar la pre­tesa segu­re­tat democràtica de la pri­mera potència mun­dial. Si la pandèmia ens ha por­tat vul­ne­ra­bi­li­tat sanitària glo­bal, aquest epi­sodi ha com­por­tat vul­ne­ra­bi­li­tat política glo­bal. La democràcia és vul­ne­ra­ble. I aquesta cons­ta­tació no ha de ser necessària­ment nega­tiva. És una lliçó d’humi­li­tat ins­ti­tu­ci­o­nal clara, que obli­garà a fer unes rea­fir­ma­ci­ons de qua­li­tat democràtica i a reo­ri­en­tar la soli­desa de la política i de les actu­a­ci­ons que en nom de la ciu­ta­da­nia o de l’interès gene­ral jus­ti­fi­quen el nos­tre sis­tema polític.

Aquesta per­cepció de fra­gi­li­tat democràtica, que aquí a casa nos­tra, malau­ra­da­ment tenim molt inte­grada, no ha estat la que l’ima­gi­nari de la ciu­ta­da­nia nord-ame­ri­cana, i mun­dial, tenia pre­vista. La res­posta a aquests fets, de moment, ha ser­vit perquè els diver­sos líders polítics hagin fet unes decla­ra­ci­ons en interès propi, des de l’Iran fins a la Xina, pas­sant per Europa. I evi­dent­ment, a Espa­nya no podia fal­tar l’apro­fi­ta­ment per part d’alguns par­tits per esta­blir paral·lelis­mes amb el con­text català.

El debat sobre la deso­bediència civil i la con­demna d’uns evi­dents exces­sos dels trum­pis­tes, pot ser una trampa per no enten­dre que el més relle­vant és valo­rar les cau­ses que pro­mo­uen pro­tes­tes ciu­ta­da­nes, el valor afe­git de les llui­tes pels drets civils i la importància també de tenir clares les línies ver­me­lles, tant dels líders polítics en les seves parau­les i dis­cur­sos, com dels movi­ments soci­als.

L’autèntic cul­pa­ble dels fets gravíssims, ha estat el seu inci­ta­dor, Donald Trump. Sense ell, i la seva boge­ria nar­ci­sista, que ha tras­pas­sat tots els límits des de la seva pri­mera cam­pa­nya elec­to­ral, res d’això hau­ria pas­sat. L’era Trump ha fet que el dis­curs i les acci­ons polítiques d’odi i xenofòbia crei­xes­sin en rèdits elec­to­rals i que, malau­ra­da­ment, els espais democràtics no hagin reac­ci­o­nat a temps per cons­truir els talla­focs de pro­tecció impres­cin­di­ble. És real­ment insòlit que un país que encara exi­geix l’extra­dició d’Assange per una difusió d’infor­mació que va ser publi­cada pels dia­ris més impor­tants del món, hagi permès i per­meti que un fei­xista governi el país mes impor­tant del món. El pro­blema és que durant tots els anys del seu poder, els dis­ba­rats que ha dit i els atemp­tats als drets humans que ha pro­pi­ciat no han estat objecte d’una res­posta democràtica con­tun­dent, ni per part del par­tit repu­blicà que l’empa­rava, ni per ins­ti­tu­ci­ons de pes que hau­rien pogut pro­moure actu­a­ci­ons jurídiques i legals molt més con­tun­dents per parar-li els peus.

La democràcia ha d’esta­blir, abans no sigui massa tard, unes línies ver­me­lles de pre­venció de ris­cos con­tra el fei­xisme. I això és per­fec­ta­ment apli­ca­ble a par­tits com Vox o a espais neo­fei­xis­tes euro­peus que són una ombra massa allar­gada per al futur del nos­tre con­ti­nent.

La reacció als EUA es veurà els pro­pers dies, en què les diver­ses ins­ti­tu­ci­ons, la fis­ca­lia i l’FBI hau­ran de ges­ti­o­nar la res­posta. La inci­tació que el dis­curs del pre­si­dent dels EUA va com­por­tar en l’acció dels seus afins ha fet reac­ci­o­nar, de moment, els pro­pi­e­ta­ris de Face­book i Twit­ter, que han donat de baixa el seu per­fil. Massa tard?

Aques­tes línies ver­me­lles també calen a Espa­nya. La minis­tra de Defensa, Mar­ga­rita Robles, va fer ús d’una paraula con­tun­dent i com­pro­mesa davant d’un rei que, covar­da­ment, va evi­tar refe­rir-se direc­ta­ment a les ame­na­ces i pro­cla­mes anti­de­mocràtiques dels mili­tars jubi­lats. Aquests, lluny d’enten­dre el mis­satge ins­ti­tu­ci­o­nal que se’ls va donar, en un exèrcit sotmès al Congrés dels Dipu­tats i al poder exe­cu­tiu, dijous van res­pon­dre amb una carta rein­ci­dent en la seva exigència de can­viar el man­dat de gover­nança democràtica.

No són menors, aquests epi­so­dis, en un país on una dic­ta­dura que va tor­tu­rar i assas­si­nar, va entre­llaçar una tran­sició amb una llei d’amnis­tia qüesti­o­nada per les Naci­ons Uni­des i amb una monar­quia here­tada. La sentència del TS en el cas del procés, que encara té els líders soci­als i polítics empre­so­nats, és un clar exem­ple d’invo­lució democràtica.

Jon Biden, el futur pre­si­dent nord-ame­ricà, ho ha dit: “La democràcia és fràgil, i són necessàries per­so­nes de bona volun­tat, es reque­rei­xen líders amb el coratge d’aixe­car-se, que no es dedi­quin a la recerca de poder a qual­se­vol preu sinó al bé comú.”

L’autèntica lliçó dels fets del Capi­toli és que les ins­ti­tu­ci­ons s’han d’avançar als dis­cur­sos d’odi i con­tra la plu­ra­li­tat democràtica. La gestió de ris­cos de la pandèmia del fei­xisme és ara aquest “bé comú” pri­o­ri­tari, i reque­reix un com­promís democràtic molt més con­tun­dent amb els drets humans. Si la ciu­ta­da­nia té aquest mirall, el fei­xisme no podrà gua­nyar vots.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.