Opinió

Tribuna republicana

ALLÒ DE BO QUE MOSTRA EL MAL

Hem perdut de vista allò positiu que la pandèmia ha mostrat de la societat que tenim
La llista d’errors és llarga, però la d’encerts la podria igualar

Amb tota la raó del món, la pandèmia ha obli­gat a posar tots els focus pri­mer en els dra­mes humans, i després en els dal­ta­bai­xos econòmics, cul­tu­rals i soci­als. Els milers de morts i les pit­jors seqüeles de la malal­tia, ja no tenen remei. I les feri­des en el tei­xit econòmic, però també l’impacte en el tre­ball esco­lar, en les pràcti­ques cul­tu­rals i espor­ti­ves i qui sap si en les vides per­so­nals, són incal­cu­la­bles i no sabem fins on les cura­rem.

En aquest con­text de mal­ves­tats no és estrany que els pro­fe­tes de cala­mi­tats hi hagin fet l’agost. No ha fet falta demos­trar res de manera fefa­ent per tal que fos­sin creïbles les con­ne­xi­ons que s’han fet entre la covid-19 i els mals que ja patíem. De l’escal­fa­ment glo­bal al capi­ta­lisme sal­vatge, tot ha qua­drat amb la pandèmia. No hi fa res que hi hagi hagut prou pandèmies tant o més greus abans de l’escal­fa­ment o del capi­ta­lisme. De fet, les d’abans també havien encai­xat amb els supo­sats cul­pa­bles del mals de cada lloc i temps, com la creença en aquell déu que cas­ti­gava la dolen­te­ria humana.

Tan­ma­teix, i sense que sem­bli que fri­vo­litzo amb la gra­ve­tat d’aquest pri­mer any i encara el que falta per sor­tir del forat, és una obvi­e­tat que hem per­dut de vista allò posi­tiu que la pandèmia ha mos­trat de la soci­e­tat que tenim. Voler-ho estu­diar ara podria sem­blar que ens fa des­viar d’allò que ha de merèixer tota la nos­tra atenció. Però tard o d’hora serà con­ve­ni­ent, si es vol fer un balanç just, que es tin­guin en compte, també, les for­ta­le­ses amb què s’ha estat capaç de res­pon­dre al des­a­fi­a­ment.

La llista és llarga. I la pri­mera que cal asse­nya­lar és la que ha mos­trat el nos­tre sis­tema de salut pública. Per bé que des­bor­dat, sovint col·lap­sat i posant en evidència l’afe­bli­ment a què se l’havia sotmès els dar­rers anys, el cert és que la com­petència dels pro­fes­si­o­nals però també dels ges­tors hos­pi­ta­la­ris i comp­tant amb una bona base d’equi­pa­ments, la capa­ci­tat de res­posta no ha tin­gut res a enve­jar a la dels països del nos­tre entorn. Si a aquesta res­posta assis­ten­cial hi afe­gim la que han apor­tat els científics experts en epi­de­mi­o­lo­gia, en malal­ties infec­ci­o­ses i del sis­tema res­pi­ra­tori, els ana­lis­tes matemàtics i de tan­tes altres espe­ci­a­li­tats, no podem fer altra cosa que res­tar, a més d’agraïts, admi­rats.

En segon lloc –no ho dic pas per ordre d’importància–, cal esmen­tar el paper de les orga­nit­za­ci­ons dites del ter­cer sec­tor i del volun­ta­riat. Òbvi­a­ment, les orga­nit­za­ci­ons no esta­ven dimen­si­o­na­des per aten­dre el tsu­nami de neces­si­tats soci­als deri­va­des de la pandèmia, però amb una rapi­desa insòlita han estat capa­ces de reor­ga­nit­zar-se. Encara no hi ha dades per mesu­rar aquesta reacció, però ja sabem que ha estat impres­si­o­nant. Una reacció que ha anat acom­pa­nyada tant d’un incre­ment generós de les dona­ci­ons com sobre­tot del volun­ta­riat. Dir que no donen l’abast a tanta neces­si­tat és tan cert com dir que han abas­tat més del que ningú podria haver ima­gi­nat.

Ter­ce­ra­ment, hi ha l’esforç de moltíssi­mes empre­ses. Les cam­bres de comerç i algu­nes de les orga­nit­za­ci­ons patro­nals podrien donar compte de tan­tes i tan­tes ini­ci­a­ti­ves des­in­te­res­sa­des al ser­vei de l’obtenció de mate­rial de pro­tecció sanitària, de llits i d’equi­pa­ment hos­pi­ta­lari –inclo­sos els impres­cin­di­bles res­pi­ra­dors– i d’ina­ca­ba­bles col·labo­ra­ci­ons. Afe­gim-hi, en quart lloc, la res­posta cul­tu­ral i popu­lar, amb una gran quan­ti­tat d’apor­ta­ci­ons de gran valor simbòlic al ser­vei de la moral col·lec­tiva: cançons, eslògans, sor­ti­des als bal­cons, usos de les xar­xes soci­als i, no cal­dria dir-ho, capa­ci­tat per a l’auto­dis­ci­plina.

I, entre mol­tes més, hi ha la res­posta de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques i els seus res­pon­sa­bles. Se’m dirà que uns més que els altres, o que uns amb més capa­ci­tat i encert que els altres. Sí. Però seria difícil asse­nya­lar quina ins­ti­tució o quin líder polític del nos­tre país ha res­post amb indi­ferència a la seva res­pon­sa­bi­li­tat. Fins i tot, els des­en­certs solen haver estat més con­seqüència de la difi­cul­tat de fer pre­vi­si­ons que d’una mala volun­tat.

La llista de man­can­ces, d’errors i de mals irre­pa­ra­bles és llarga, efec­ti­va­ment. Però la d’apor­ta­ci­ons, encerts i béns morals, per­so­nals i mate­ri­als sal­vats la podria igua­lar. I qual­se­vol apre­nen­tatge futur només serà valuós si tenen en compte les dues llis­tes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor