Opinió

La República que bull

ENEMICS ÍNTIMS

L’espionatge espanyol a Catalunya està agafant una dimensió que faria trontollar qualsevol país normal, però no és el cas

No tinc ni la més mínima idea de quan es farà la pròxima reunió de la taula de diàleg entre els governs d’Espa­nya i de Cata­lu­nya, un des­co­nei­xe­ment que no és impu­ta­ble a la meva ignorància, sinó bàsica­ment al fet que em sem­bla que no ho saben ni els interes­sats, com va demos­trar la nova minis­tra del ram, Isa­bel Rodríguez, mos­trant l’agenda ben buida en aquest punt. Mal­grat tot, ja hi ha coses que es poden anar pre­pa­rant per quan cal­gui posar fil a l’agu­lla. Per exem­ple, si jo fos dels nego­ci­a­dors de la banda cata­lana em por­ta­ria la taula i les cadi­res de casa. I els gots i les ger­res per a l’aigua. I els bolígrafs i les lli­bre­tes per pren­dre notes. I fins i tot el cen­tre flo­ral que se sol posar en aquest tipus de reu­ni­ons. Tam­poc no des­car­ta­ria arri­bar-hi amb un joc de bom­be­tes per enros­car per­so­nal­ment abans de la tro­bada i un ori­nal per si de cas hi ha una neces­si­tat impe­ri­osa d’alleu­ge­rir la bufeta durant la nego­ci­ació. Mai no se sap on pot ins­tal·lar els micròfons l’espi­o­natge espa­nyol. Tota pre­venció és poca.

Les noves reve­la­ci­ons sobre les cla­ve­gue­res de l’estat hispàniques tor­nen a fer emer­gir una catipén que inten­si­fica la ferum de podrit que ja fa anys que supor­tem. Quan Micro­soft explica que un cen­te­nar de per­so­nes de tot el món hau­rien estat vícti­mes d’espi­o­natge a través d’un pro­grama maliciós, ja podem pujar-hi de peus. Quan ens diu que entre les vícti­mes (a l’hora d’escriure aquest arti­cle ha trans­cen­dit el nom de Puig­de­mont) hi ha polítics, acti­vis­tes de drets humans, peri­o­dis­tes, acadèmics, ambai­xa­dors i dis­si­dents, ja podem començar a patir. Quan espe­ci­fica que entre els estats que han uti­lit­zat el malware hi ha l’Estat espa­nyol, podem tre­mo­lar. Quan, entrant en detalls, Micro­soft sosté que aquest pro­gra­mari maliciós s’hau­ria fet ser­vir con­tra ciu­ta­dans cata­lans, ja ho tenim. Ves per on. Qui­nes coses.

Un cas com un cabàs que pro­vo­ca­ria una cadena de dimis­si­ons i una des­fi­lada de com­pa­rei­xen­ces en seu par­la­mentària en qual­se­vol estat decent del pla­neta. A Espa­nya no pas­sarà res. No va pas­sar amb l’escàndol de Fernàndez Díaz; no va pas­sar amb l’espi­o­natge a Roger Tor­rent i com­pa­nyia. Mai no passa res per més ter­ri­bles que siguin les reve­la­ci­ons. La sen­sació d’impu­ni­tat és abso­luta. La situ­ació és difícil d’evi­tar. El que no hau­ria de ser exces­si­va­ment com­pli­cat és dei­xar de ser les com­par­ses que hi van posant l’altra galta. De què ser­veix anar a seure en una taula de nego­ci­ació on els de l’altra banda ja saben què hi vas a dir perquè ho han escol­tat abans que hi arri­bis?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor