Opinió

La República que bull

EL XIULET I LA BROMA

Criticar xiulades o bromes políticament incorrectes ens situa a prop de l’integrisme

Lud­vik Jahn és un jove txec que viu un autèntica odis­sea quan és repre­sa­liat arran d’un comen­tari jocós con­tra les auto­ri­tats comu­nis­tes del país. És el per­so­natge prin­ci­pal de La broma, una de les novel·les més cele­bra­des de Milan Kun­dera, text para­digmàtic de la falta de sen­tit de l’humor i, per extensió, de sen­tit crític que impera en les soci­e­tats tota­litàries. El record del lli­bre, que vaig lle­gir fa més de trenta anys en una tra­ducció al català d’Edi­ci­ons de 1984, m’ha revin­gut aquesta set­mana en tenir conei­xe­ment de dos fets des­con­nec­tats que com­par­tei­xen un mateix fons d’into­lerància. El pri­mer és la xiu­lada a l’alcal­dessa de Bar­ce­lona, Ada Colau. Al marge de la sim­pa­tia per­so­nal i política que generi aquesta auto­ri­tat, sobta l’atac que des de posi­ci­ons d’apa­rent tolerància es fa a un exer­cici tan bàsic com la lli­ber­tat d’expressió.

No cal con­tras­tar la vic­ti­mit­zació actual de l’alcal­dessa amb la seva època glo­ri­osa en què dis­fres­sada d’heroïna de Mar­vel irrom­pia en els actes de les matei­xes auto­ri­tats muni­ci­pals que ara es veu que no queda bé que siguin impor­tu­na­des. No cal retreure-li el seu pas­sat perquè amb el pre­sent n’hi ha prou. I en el pre­sent es pot dir que només fal­ta­ria que en una democràcia no es pogués xiu­lar una auto­ri­tat. És una de les ser­vi­tuds que com­porta un càrrec públic. Renyar per vies pacífiques de des­a­cord encara és impropi d’una soci­e­tat avançada, espe­ci­al­ment si aquest avenç està encar­ri­lat cap al per­fec­ci­o­na­ment de la lli­ber­tat. Evi­dent­ment no podríem viure en un món on sis­temàtica­ment la gent es mani­festés con­tra dels càrrecs elec­tes, però tam­poc fa gràcia habi­tar en un ambi­ent on qua­tre xiu­lets en un acte de festa major són asse­nya­lats com a falta de res­pecte.

L’altre epi­sodi xocant de la set­mana ha estat la cen­sura en viu i en directe d’una regi­dora de la CUP a un humo­rista que durant una actu­ació feia bro­mes de caràcter ofen­siu, segons l’opinió d’aquesta guar­di­ana de la decència pública. Els dos epi­so­dis ens situen en un clima de cor­recció política que limita peri­llo­sa­ment amb l’inte­grisme ideològic. Com en la novel·la de Kun­dera, els actors de la repressió no són ni cape­llans, ni mili­tars o diri­gents de la crosta de baix, ni energúmens amb tendència a pro­pul­sar el braç enlaire, sinó mili­tants de l’esquerra més pura. Entre la puresa i el puri­ta­nisme hi ha la fina línia que separa el pen­sa­ment lliure del dog­ma­tisme, el cri­teri de la con­signa, els prin­ci­pis de les con­vic­ci­ons i l’escep­ti­cisme ètic de la insos­te­ni­ble lleu­ge­resa de la supe­ri­o­ri­tat moral.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.