Opinió

A fons

ELS 90 D’ARMAND DE FLUVIÀ

Al costat de la dimensió més acadèmica i professional, és conegut per haver iniciat el moviment gai

Aquest octu­bre, Armand de Fluvià i Escorca farà 90 anys. Quan jo el vaig conèixer, el 1979, en tenia 48 i jo, 27. Vam coin­ci­dir en aque­lla aven­tura insòlita ano­me­nada Naci­o­na­lis­tes d’Esquerra, unes sigles que no es volien par­tit sinó movi­ment, d’ori­en­tació inde­pen­den­tista, soci­a­lista, eco­lo­gista, femi­nista i defen­sora dels drets de les per­so­nes homo­se­xu­als. Massa fato, segu­ra­ment, per a tan poca boca crítica, però ningú no podrà negar-li el caràcter pre­cur­sor en tants àmbits, injus­ta­ment obli­dat, com ara l’Assem­blea Gai de Naci­o­na­lis­tes d’Esquerra, que ell pro­mogué. El recordo a ell, a Maria-Mercè Marçal i a Romà Dol­cet, exhi­bint amb orgull un adhe­siu que deia: Dones, gais, eco­lo­gis­tes, naci­o­na­lis­tes d’esquerra que, al final, tots vam aca­bar posant-nos. Culte, pul­cre, ele­gant en les for­mes, edu­cadíssim, s’avingué molt bé amb tot­hom en aquell petit món inde­pen­den­tista de fa més de qua­tre dècades, pot­ser amb for­mes una mica massa estri­pa­des per a una per­sona amb amis­tats nobiliàries com ell.

Nat a Bar­ce­lona al si d’una família bur­gesa i il·lus­trada de músics i escrip­tors, va fer el bat­xi­lle­rat en dos inter­nats, i el 1950 entrà a la Facul­tat de Dret de la UB. Lli­cen­ciat en dret, diplo­mat en gene­a­lo­gia, heràldica i nobiliària, mem­bre de l’Ins­ti­tut Inter­na­ci­o­nal de Gene­a­lo­gia i Heràldica i de la Soci­e­tat Cata­lana d’Estu­dis Històrics, filial de l’IEC, entre altres enti­tats naci­o­nals i estran­ge­res, ha estat guar­do­nat per la seva tasca en aquest àmbit espe­ci­a­lit­zat. És autor d’un dot­zena llarga de títols, com ara Dic­ci­o­nari gene­ral d’heràldica (1982) i Manual de nobiliària cata­lana (2012), i de nom­bro­ses col·labo­ra­ci­ons en enci­clopèdies, revis­tes espe­ci­a­lit­za­des i premsa en gene­ral, havent sobre­sor­tit com a expert en gene­a­lo­gies cata­la­nes i en dinas­ties com­tals dels Països Cata­lans. Fun­da­dor i pre­si­dent de la Soci­e­tat Cata­lana de Gene­a­lo­gia, Heràldica, Sigil·logra­fia i Vexil·lolo­gia, asses­sor ofi­cial d’Heràldica i Gene­a­lo­gia de Cata­lu­nya, de l’Arxiu Naci­o­nal de Cata­lu­nya i de l’Arxiu Històric de la Ciu­tat de Bar­ce­lona, ela­borà un informe tècnic sobre la ban­dera de Cata­lu­nya, l’escut del cos de Mos­sos d’Esqua­dra, pro­posà a la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya la con­cessió de tres con­de­co­ra­ci­ons ins­ti­tu­ci­o­nals: Creu de Sant Jordi, Meda­lla Pre­si­dent Macià i Meda­lla Narcís Mon­tu­riol i pre­parà també un estudi docu­men­tat sobre l’escut i la ban­dera del lla­vors Con­sell Insu­lar d’Eivissa i For­men­tera. Pro­mo­tor de l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Nobi­li­a­ris Cata­lans, el seu tre­ball des­ta­cadíssim en aquesta àrea el feu merei­xe­dor de la Creu de Sant Jordi el 2008, així com el seu paper cap­da­van­ter en el movi­ment gai, un doble motiu pel qual el con­sis­tori bar­ce­loní li con­cedí la Meda­lla d’Honor, el mateix any en què fundà la Ins­ti­tució Cata­lana de Gene­a­lo­gia i Heràldica. La seva inter­venció ha estat deci­siva a l’hora de fixar escuts i ban­de­res de molts muni­ci­pis del país, àmbit en què és tota una auto­ri­tat, així com en el cas d’ins­ti­tu­ci­ons diver­ses, tant públi­ques com pri­va­des.

Al cos­tat d’aquesta dimensió més acadèmica i pro­fes­si­o­nal, és cone­gut per haver ini­ciat el movi­ment gai, no sols al nos­tre país, sinó també a tot l’Estat espa­nyol. Quan el 28 de juny del 1969 esclata l’inci­dent al bar nova­iorquès Sto­newall Inn, amb la res­posta inequívoca dels gais que hi pro­tes­ten con­tra una inter­venció poli­cial del tot des­me­su­rada i, a finals d’any, es pre­senta l’avant­pro­jecte de la ley sobre peli­gro­si­dad y reha­bi­li­tación social a les corts fran­quis­tes, Armand de Fluvià deci­deix que és l’hora de pas­sar a l’acció, mobi­lit­zar-se i tren­car el silenci. Amb el seu amic Fran­cesc Fran­cino i Prunés con­tac­ten amb la revista fran­cesa Arca­die i creen l’Agru­pación Homófila para la Inte­gración Social (AGHOIS), aviat esde­vin­guda Movi­mi­ento Español de Libe­ración Homo­se­xual, que publica la revista clan­des­tina AGHOIS de la qual sur­ten 18 números tra­me­sos des de París i en què escriu amb el pseudònim Roger de Gai­mon. Un mes després de la mort del dic­ta­dor, funda el Front d’Alli­be­ra­ment Gai de Cata­lu­nya, l’abril següent pro­mou el Front d’Alli­be­ra­ment Homo­se­xual del País Valencià, a l’agost el Front d’Alli­be­ra­ment Gai de les Illes i, a l’octu­bre del mateix 1976, l’Ins­ti­tut Lambda. El 1978 és Armand de Fluvià qui apa­reix als pro­gra­mes en català de TVE, De bat a bat i després Vostè pre­gunta, fent pública la seva con­dició d’homo­se­xual per pri­mer cop en un mitjà de comu­ni­cació a tot l’Estat. Recordo la seva inter­venció en el pri­mer, entre­vis­tat per Joan Cas­telló Rovira, i l’impacte social que va cau­sar, par­lant amb segu­re­tat i coratge, rere unes ulle­res de sol gros­ses que pre­te­nien difi­cul­tar-ne la iden­ti­fi­cació. Serà també ell, per pri­mera vegada a la història, el pri­mer a pro­nun­ciar una con­ferència sobre homo­se­xu­a­li­tat al mateix Con­sell de les Valls, a Andorra. Autor de l’obra El Movi­ment Gai a la clan­des­ti­ni­tat del fran­quisme (1970-1975) i de nom­bro­sos arti­cles, com Orígens i història del movi­ment homo­se­xual als Països Cata­lans, a divÈrsia (núm. 3, juliol del 2013), docu­men­tadíssim tre­ball sobre la matèria.

Cofun­da­dor del grup monàrquic libe­ral Joven­tut Espa­nyola d’Acció, subs­tituït més enda­vant per Acció Monàrquica Cata­lana, tots dos favo­ra­bles a Joan de Borbó, va pertànyer al seu con­sell pri­vat, després d’haver estat detin­gut, empre­so­nat, pro­ces­sat i mul­tat, en dues oca­si­ons, per pro­pa­ganda sub­ver­siva i asso­ci­ació il·legal, patí la repressió del fran­quisme amb la reti­rada del pas­sa­port, la inter­venció del telèfon i la vigilància per­so­nal. Si bé aban­donà el grup en jurar Joan Car­les el prin­ci­pis del Movi­mi­ento Naci­o­nal, el 1969, es man­tingué lle­ial a Joan de Borbó fins a la seva mort, el 1993. Política­ment evo­lu­cionà des del monar­quisme libe­ral fins a l’inde­pen­den­tisme d’esquer­res i, un cop mort Joan de Borbó, actuà en con­seqüència amb aquesta frase: “El rei és mort. Visca Cata­lu­nya!” Ovació, o bé, com diuen a Mallorca, mam­ba­lle­tes!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor