Opinió

Escala de grisos

LES PERSONES NO SÓN MERCADERIA

El 27% dels delictes de tràfic de persones es produeixen al mateix país de les víctimes

Segons l’últim informe de la Comissió Euro­pea sobre tràfic de per­so­nes, als vint-i-vuit països de la UE (encara es compta el Regne Unit) es van regis­trar ofi­ci­al­ment, només en el bienni 2017-2018, un total de 26.268 vícti­mes. Són les iden­ti­fi­ca­des en pro­ce­di­ments poli­ci­als, i són només la punta de l’ice­berg. Les enti­tats que tre­ba­llen sobre el ter­reny aler­ten que les dades ofi­ci­als repre­sen­ten el 2% de les reals. Per tant, a l’Europa dels valors i la defensa dels drets humans, l’Europa que aquesta set­mana ha pre­su­mit d’estar superant amb bona nota la crisi de la pandèmia i que es vanta de tenir un futur pro­me­te­dor, en aquesta Europa hem de supo­sar que hi ha més de d’1 milió de per­so­nes que han estat vícti­mes de l’escla­vi­tud en la seva versió actual. Són per­so­nes esbor­ra­des, ama­ga­des i trac­ta­des com a sim­ple mer­ca­de­ria a par­tir de la qual obte­nir bene­fi­cis. Els han robat tots els drets a còpia d’enganys, ame­na­ces i por, i pràcti­ca­ment ningú dona la cara per elles. Aquest mer­ca­deig és el segon negoci més lucra­tiu del món, al davant del tràfic d’armes i només al dar­rere del de dro­gues. Es cal­cula que mou 5 mili­ons d’euros al dia només a l’Estat espa­nyol. Seguim amb les dades de la Comissió: els cinc països amb més per­so­nes arres­ta­des per càrrecs rela­ci­o­nats amb aquesta pràctica inhu­mana són, per aquest ordre, Itàlia, França, Ale­ma­nya, Roma­nia i Espa­nya. Si par­lem de les vícti­mes, el 58% són dones, el 38% homes i el 3% no tenen assig­nació de gènere. Pot­ser la dada més col­pi­dora és la que fa referència a les edats: el 32% són menors. La pros­ti­tució i l’explo­tació sexual són els motius prin­ci­pals en el cas de les dones, les noies i una part més petita de nois. En canvi, l’explo­tació labo­ral és la que més afecta els homes.

Per per­cen­tat­ges: el 60% de les vícti­mes són explo­ta­des sexu­al­ment, el 20% labo­ral­ment en tas­ques en con­di­ci­ons inhu­ma­nes i el 20% de casos res­tants inclo­uen la men­di­ci­tat, el ser­vei domèstic abu­siu i la incor­po­ració a la força a grups cri­mi­nals. Resulta sor­pre­nent que, en un 27%, aquest tràfic de per­so­nes es pro­du­eixi al mateix país de les vícti­mes. Per tant, no estem par­lant només de xar­xes inter­na­ci­o­nals, sinó d’una rea­li­tat més pro­pera del que ens pen­sem. I el pit­jor és que aque­lles vícti­mes que acon­se­guei­xen sor­tir del cer­cle infer­nal a què s’han vist abo­ca­des, no tro­bin un sis­tema sòlid que les acu­lli i les asses­sori. Massa sovint només són les ONG i les enti­tats solidàries les que ofe­rei­xen ajuda a aques­tes per­so­nes, per superar el trauma, la mar­gi­na­li­tat i l’estigma que les con­ver­teix en doble­ment vícti­mes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor