Opinió

La República que bull

@KRLS, LA PEÇA CLAU

La falta d’unitat ja és una causa perduda, però la falta d’intel·ligència seria letal

No cal ser de Junts, ni d’Esquerra, ni de la CUP, ni de cap d’aquests tres par­tits per arri­bar a la con­clusió que el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont és la peça clau del tau­ler català. És més, es pot ser de Junts, d’Esquerra, de la CUP o de cap d’aques­tes tres for­ma­ci­ons, en el marc d’una plu­ra­li­tat que és política­ment bona i democràtica­ment salu­da­ble, i reconèixer sense cap rubor que aquesta és la situ­ació, agradi més o con­venci menys el per­so­natge. A Cata­lu­nya, actu­al­ment no hi ha cap polític que generi un efecte cata­lit­za­dor popu­lar com el que con­grega el líder a l’exili, amb una trans­ver­sa­li­tat en tot l’arc de l’inde­pen­den­tisme al marge del que voti cadascú cada cop que hi ha una urna. És per això que cal­dria que el paper del pre­si­dent Puig­de­mont fos capi­ta­lit­zat no només pel seu par­tit sinó per tot el sobi­ra­nisme. No cal apel·lar més a uni­tats d’acció, ni a lide­rat­ges messiànics, ni a con­tra­po­sar el govern inte­rior a l’exte­rior. Sim­ple­ment cal saber uti­lit­zar el prin­ci­pal actiu en bene­fici de tot el movi­ment, amb gene­ro­si­tat per part d’uns, dei­xant pre­ju­di­cis a banda per part d’altres.

Totes les estratègies són bones encara que cir­cu­lin per camins dife­rents, sem­pre que comp­tin amb prou suport popu­lar i elec­to­ral al dar­rere, es diguin con­fron­tació o taula de diàleg. No depèn del què, sinó de la capa­ci­tat de defen­sar la posició.

I la carta Puig­de­mont és clara­ment un trumfo en qual­se­vol de les estratègies per una sen­zi­lla raó: perquè és l’única capaç d’ate­mo­rir mínima­ment l’Estat espa­nyol. La fúria malal­tissa i la teme­ri­tat judi­cial amb què s’ha orques­trat des del pri­mer dia la cacera des­en­ca­de­nada con­tra el pre­si­dent mos­tra que és l’autèntic ene­mic a batre. No pas perquè no hi hagi altres líders carismàtics, que n’hi ha, sinó perquè Puig­de­mont és aquell que encara no ha estat desac­ti­vat i que, per postres, compta amb més alta­veus inter­na­ci­o­nals perquè la inter­na­ci­o­na­lit­zació del cas català con­tinuï viva.

És hora que la política cata­lana aixe­qui el cap de la mirada curta i caïnita i torni a pen­sar estratègica­ment per sor­tit de l’atzu­cac, del car­reró sense sor­tida, del cul-de-sac en què es troba no només per motius externs, sinó també interns. En aquests moments del procés, la falta d’uni­tat ja no pro­voca cap lament perquè és una causa per­duda. Allò que encara som a temps de com­ba­tre, tan­ma­teix, és la falta d’intel·ligència col·lec­tiva. I el cas Puig­de­mont s’ha de veure com un cata­lit­za­dor i no pas com l’enèsima excusa per con­ti­nuar llançant-se pel cap els plats cada cop més esmi­co­lats de la vai­xe­lla.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor