Opinió

Tribuna republicana

EL PODER DE LA MUNTANYA

Enmig del moment de complexitat, Montserrat resisteix i, amb ella, un país que demana ser reconegut
El nou abat Manel Gasch és un home d’esperit obert i conviccions humanistes

El volcà de La Palma ens rea­firma que les lleis de la natura no es poden igno­rar i que quan aquesta es pro­nun­cia, la mun­ta­nya pot escam­par un mar de lava que arrasa amb tot allò que troba. El foc fet pedra con­ti­nua cri­dant com una alerta sobre el moment del nos­tre pla­neta i la fra­gi­li­tat humana. Pen­sem en els milers d’habi­tants d’aque­lla petita illa com gent que haurà de reu­bi­car-se i començar de zero, encer­clats en un lloc on pro­ba­ble­ment, pel que diuen els experts, mai s’hi hau­rien hagut de cons­truir habi­tat­ges en la dimensió i la ubi­cació que es van fer.

La visió pre­ven­tiva i rigo­rosa de l’urba­nisme ha estat des­plaçada per l’espe­cu­lació i l’omni­potència. El poder de l’ambició té un efecte boo­me­rang indi­vi­dual i col·lec­tiu, i venen temps on s’aven­tu­ren molts impac­tes de la crisi climàtica en indrets inun­da­bles i sísmics. La decisió de moratòria de cons­truc­ci­ons en zones cos­te­res és un indi­ca­dor de la rea­li­tat de risc exis­tent. La mun­ta­nya, com la natura, per­sis­teix en el seu propi camí.

Aquesta set­mana una nova etapa al mones­tir de Mont­ser­rat ha cap­tat l’atenció política i mediàtica cap a la mun­ta­nya més emblemàtica del nos­tre país, tant pel seu poder simbòlic com per la sig­ni­fi­ca­tiva rellevància en la història de Cata­lu­nya i la fusió entre cul­tura, natura i espi­ri­tu­a­li­tat. La cul­tura té un espai sig­ni­fi­ca­tiu en aquell indret, amb una bibli­o­teca de 300.000 volums i un museu pictòric amb obres de Picasso, Dalí, El Greco i res­tes egípcies. L’Esco­la­nia és pro­ba­ble­ment el cor infan­til més antic d’Europa. El 2025 el mones­tir cele­brarà el seu mil·lenari. Natura i religió s’aple­guen en un indret on la força del mis­teri, la música de l’Esco­la­nia i, malau­ra­da­ment, de forma recent, els escàndols de pederàstia han posat de relleu que aque­lla Cata­lu­nya de Tor­res i Bages, “una, fami­liar i catòlica”, podria haver estat superada per la Cata­lu­nya de Fer­ra­ter Mora, “cons­ci­ent dels pro­pis ris­cos, plu­ral i lliu­re­pen­sa­dora”.

Fer­ra­ter Mora, a Les for­mes de vida cata­lana, fa una bona ana­to­mia del mosaic de la nos­tra cul­tura i sen­tir. Mai s’esgota el seu mis­satge esti­mu­lant de mirall propi, en què alerta de forma visionària de tots aquells fac­tors que sovint ens fan difícil el progrés. De fet, ini­cia el seu assaig denun­ci­ant el risc de supèrbia, el de res­sen­ti­ment i el d’embri­a­guesa que ens fa obli­dar per on es camina. Per això reclama la neces­si­tat de distància, la rei­vin­di­cació d’una forma de ser plu­ral, amb vocació de con­tinuïtat, plena de seny, mesura i iro­nia. Apel·la a la neces­si­tat d’“esti­mar l’experiència” i a la neces­si­tat de superar aquell puri­ta­nisme fal·laç de Tor­res i Bages en la pre­tensió de des­criure un país i la seva gent com una sola cosa. Uni­forme, exclo­ent. La seva visió euro­pe­ista i medi­terrània és ara un reclam de super­vivència cul­tu­ral i política.

Aquesta doble Cata­lu­nya es va iden­ti­fi­car pri­mer en aque­lla visió de la “tra­dició cata­lana” empa­rada llar­ga­ment amb el pujo­lisme i amb temp­ta­ci­ons hegemòniques mal­grat els seus encerts. Sens dubte, els his­to­ri­a­dors han escrit molt sobre això, però la crònica del pen­sa­ment huma­nista català, i la seva estima per la natura, també es reflec­tei­xen a la mun­ta­nya màgica cata­lana.

L’esde­ve­ni­ment que ha con­vo­cat la classe política al mones­tir ha estat la nova incor­po­ració de l’abat Manel Gasch, un home de con­vic­ci­ons soci­als i huma­nis­tes que sens dubte obren una via molt més ampla a la sig­ni­fi­cació d’aquell indret cap el país, Europa i el món.

La seva per­so­nal tra­jectòria fami­liar està ínti­ma­ment arre­lada a la defensa dels drets dels més vul­ne­ra­bles i a una con­vicció i ser­vei al mones­tir de més de vint-i-cinc anys. Home d’espe­rit obert i de dimensió col·lec­tiva, té al davant el repte de con­ver­tir en el més ampli sig­ni­fi­cat d’aquest verb, la poten­cial força de la natura i la cul­tura cap a un país i una soci­e­tat plu­ral, laica, i que vol ser part de la moder­ni­tat euro­pea, encara per defi­nir.

La seva vocació de ser­vei, i els cos­tos repu­ta­ci­o­nals que els abu­sos sexu­als tan silen­ci­ats han sig­ni­fi­cat per al mones­tir, són un repte de trans­parència, repa­ració dels danys i ser­vei a la soci­e­tat. La custòdia dels lle­gats cul­tu­rals com a espai de resistència a la mun­ta­nya ara té l’opor­tu­ni­tat d’esde­ve­nir un poder trans­for­ma­dor.

Enmig del moment de com­ple­xi­tat local i glo­bal, i d’una natura que peri­lla, Mont­ser­rat resis­teix i, amb ella, un país que demana ser reco­ne­gut.

“No donem per supo­sat un futur.” Amb aquesta frase, Josep Fer­ra­ter Mora situ­ava el moment pre­sent de forma clara. Escol­tem la mun­ta­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor