Opinió

Tribuna republicana

ES POT TENIR SENTIT D’ESTAT SENSE ESTAT?

Vet aquí el que realment crea sentit d’estat: tenir-lo
Demanar sentit d’estat quan no es té estat és una altra manera de boicotejar la possibilitat de tenir-ne

Un dels argu­ments més recur­rents per expli­car la supo­sada feblesa política dels cata­lans és el que diu que ens falta sen­tit d’estat. És a dir, que ens manca l’ambició, però també la capa­ci­tat per auto­go­ver­nar-nos de veri­tat, amb totes les seves con­seqüències. Sim­pli­fi­cant, que si no tenim un estat propi és perquè no ens el merei­xem.

No cal dir que els qui més hi insis­tei­xen són els qui menys desit­gen que en tin­guem un, d’estat. Però, com és propi dels pobles sot­me­sos, la can­ta­re­lla també és assu­mida com a marc men­tal pels esclaus que s’empas­sen el relat de l’amo. És allò tan típic d’atri­buir a la víctima la culpa del seu mal­trac­ta­ment, i que recull la bri­llant frase de John Mil­ton (1608-1674), tan apli­ca­ble a la situ­ació dels pobles opri­mits i en par­ti­cu­lar dels cata­lans: “Els qui han tret els ulls al poble li retre­uen la seva ceguesa.”

Un dels autors més relle­vants que a Cata­lu­nya va teo­rit­zar sobre aquesta inca­pa­ci­tat dels cata­lans per exer­cir el poder polític va ser Jaume Vicens i Vives. Molts encara hi recor­ren, com si fos pos­si­ble creure en una mena de psi­co­lo­gia col·lec­tiva dels pobles –en un ADN com es diu ara–, que fatal­ment ens tin­dria eter­na­ment atra­pats entre el seny i la rauxa, l’emba­da­li­ment i la reben­tada o el tot o res, els punts car­di­nals d’una supo­sada i inca­pa­ci­tant men­ta­li­tat cata­lana que Vicens repre­nia de Pérez i Balles­tar.

Tan­ma­teix, l’experiència política recent dels cata­lans hau­ria de des­fer aquest retret sobre el fet de no tenir sen­tit d’estat. Situem-nos a l’1-O de fa qua­tre anys: va fal­tar sen­tit d’estat en aque­lla con­fron­tació que per radi­ca­li­tat democràtica i suport popu­lar podria haver estat gua­nyada? La res­posta és fàcil si ho mirem des de l’altra banda: per què Espa­nya va gua­nyar la par­tida? No pas perquè tingués sen­tit d’estat, sinó perquè tenia estat. Espa­nya va gua­nyar la par­tida perquè tenia una poli­cia que va defen­sar l’Estat sense escrúpols i sabent que si calia l’auxi­li­a­ria l’exèrcit. Va gua­nyar perquè tenia un sis­tema judi­cial dis­po­sat a tot per sal­va­guar­dar la uni­tat de la pàtria. Tenia uns mit­jans de comu­ni­cació per als quals la uni­tat d’Espa­nya era un bé supe­rior al de la veri­tat. Tenia uns empre­sa­ris atra­pats pel BOE. Òbvi­a­ment comp­tava amb un fun­ci­o­na­riat els pri­vi­le­gis dels quals depe­nien de la defensa de la inte­gri­tat de l’Estat. I, sobre­tot, a Espa­nya hi havia –i hi ha– una cul­tura d’estat, és a dir, uns marcs men­tals que, inte­ri­o­rit­zats, per­me­ten fer natu­rals els seus meca­nis­mes de coacció sense que ni se n’ado­nin. Vet aquí el que real­ment crea sen­tit d’estat: tenir-lo.

A la part cata­lana, doncs, no és que li manqués sen­tit d’estat. El que no tenia són els ins­tru­ments d’estat. Perquè d’idees d’estat, rai. Tan­tes com vul­gueu. I és un insult a la intel·ligència i a la dig­ni­tat de molts res­pon­sa­bles polítics ara inves­ti­gats, con­dem­nats i arruïnats o en risc de ser-ho, retreure’ls que encara no hi hagues­sin estruc­tu­res d’estat. Això no és com l’ou i la gallina, que no se sap qui va pri­mer. Aquí, pri­mer va el poder i la força, i després, sí, els pro­jec­tes sobre el paper es poden con­ver­tir en estruc­tu­res mate­ri­als d’estat.

En defi­ni­tiva: des del meu punt de vista, assu­mir que com a poble no tenim sen­tit d’estat, és un exem­ple més de la inte­ri­o­rit­zació del marc men­tal de l’ene­mic. Allò que en diem sen­tit d’estat és el resul­tat d’una estruc­tura de poder esta­tal. Tenir sen­tit d’estat sense tenir estat fins i tot podria ser con­si­de­rat un deliri. El sen­tit d’estat no és resul­tat d’un cop de volun­tat, d’un estat men­tal, sinó de la con­fiança en la força de coacció que hom pot exer­cir legítima­ment. Dema­nar sen­tit d’estat quan no es té estat és una altra manera de boi­co­te­jar la pos­si­bi­li­tat de tenir-ne.

I que tots els bes­can­ta­dors de les nos­tres capa­ci­tats polítiques per tenir un estat no patei­xin: el dia que tin­guem estat, ja en tin­drem, de sen­tit d’estat. I així, de pas­sada, s’aca­barà de cop aquesta hege­mo­nia actual dels dis­cur­sos pro­pis de vençuts que sem­pre tro­ben excu­ses per atu­rar les grans i greus deci­si­ons que pre­nen els estats. És a dir, les deci­si­ons que evi­ta­rien la decadència que ens imposa l’estat del qual ara depe­nem.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor