Opinió

Tribuna republicana

EL ‘MENTRESTANT’ COM A PARANY

L’actual ‘mentrestant’ autonòmic, no és altra cosa que una espera sense esperança
L’independentisme no podrà recuperar l’alè fins que no abandoni els desafiaments retòrics

Per bé que cada set­mana tenim prou evidències del fan­gar on ha anat a parar l’inde­pen­den­tisme, les d’aquests dar­rers dies ja no per­me­ten mirar més temps cap a una altra banda. Des de la impo­sició de quo­tes d’espa­nyol a les esco­les, fins a l’engany en la nego­ci­ació per acon­se­guir una llu­nyana i exi­gua presència de català a les pla­ta­for­mes tele­vi­si­ves; des de les parau­les del monarca del 3-O que dilluns al matí a Bar­ce­lona ava­lava la repressió judi­cial, fins a la imatge del pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, que al ves­pre hi con­fra­ter­nit­zava com­par­tint taula amb tots els còmpli­ces neces­sa­ris del 155, totes les car­tes ja han són damunt la taula. L’actual men­tres­tant autonòmic, ho torno a escriure, no és altra cosa que una espera sense espe­rança, una oferta de diàleg sense parau­les i una pro­mesa sense horitzó.

Davant d’aquesta rea­li­tat, crec que l’inde­pen­den­tisme no podrà recu­pe­rar l’alè d’abans de l’1-O fins que no toqui de peus a terra, aban­doni la fan­far­ro­ne­ria dels des­a­fi­a­ments retòrics i faci una bona anàlisi de quin és el nou punt de par­tida. No es tracta de cru­ci­fi­car-se més del que ja s’ha fet bus­cant cul­pa­bles sota les pedres, ni de rabe­jar-se en retrets tan feri­dors com sovint injus­tos i, sobre­tot, inútils. Només es tracta d’afe­gir veri­tat a l’hora de mesu­rar les pròpies for­ces per evi­tar mal­ba­ra­tar les que li que­den –siguin poques o mol­tes–, per tor­nar a gua­nyar ter­reny sense enga­nyar-se ni amb el parany del men­tres­tant autonòmic ni amb fal·laces ampli­a­ci­ons de la base.

Sense dis­cu­tir l’èxit popu­lar del des­a­fi­a­ment que va ser el referèndum de l’1-O, tam­poc no es pot obviar el con­següent fracàs polític en l’objec­tiu, tant d’asso­lir la inde­pendència com d’impo­sar un tor­ce­braç nego­ci­a­dor a l’Estat. A més, l’actual resig­nació autonòmica tam­poc no es pot pre­sen­tar com un sim­ple retorn als esce­na­ris pre­vis a l’intent de reforma de l’Esta­tut. Les feri­des pro­vo­ca­des la tar­dor del 2017 per l’ultratge a les ins­ti­tu­ci­ons democràtiques cata­la­nes, la per­sistència de les ame­na­ces repres­si­ves i les humi­li­a­ci­ons con­ti­nu­a­des a qual­se­vol intent de nego­ciar un petit avenç autonòmic o la desídia demos­trada a l’hora de seure a par­lar sense con­di­ci­ons –fins i tot, per pren­dre un cafè, se’n van al bar del cos­tat de Palau–, dei­xen clar que l’Estat ja ha amor­tit­zat les esgar­rin­xa­des d’aquell 1-O.

Ara mateix, doncs, l’inde­pen­den­tisme mos­tra una escassa capa­ci­tat de con­fron­tació –ni intel·ligent ni babaua– amb l’Estat. Queda Water­loo i el Con­sell per la República, que fins ara han man­tin­gut una més que digna força exte­rior, sobre­tot en el pla judi­cial i en la inter­na­lit­zació de la causa. Però patei­xen una feblesa inte­rior con­seqüència de l’aïlla­ment a què els han sotmès els qui els veuen com a com­pe­ti­dors incòmodes, amb l’impa­ga­ble suport que obte­nen de bona part de l’opinió publi­cada. I que­den les pro­pos­tes de deso­bediència civil, tan ben fona­men­ta­des com, fins ara, poc efec­ti­ves a causa d’un clima de des­mo­bi­lit­zació, encara que per for­tuna no sigui de deserció.

L’inde­pen­den­tisme acu­mula tan­tes o més raons després de l’1-O que les d’abans per man­te­nir-se ferm en els seus propòsits. No pas pel gruix, sinó per la nova evidència d’un estat que no té cap capa­ci­tat per assu­mir ni la més mínima ambició naci­o­nal dels cata­lans. I no tan sols això, sinó que després de sen­tir-se amenaçat la tar­dor del 2017, ara encara posa més afanys a forçar la total des­in­te­gració de l’inde­pen­den­tisme, sigui amb guants de seda, amb punys de ferro, o de totes dues mane­res alhora.

Cal recor­dar que quan a l’hivern del 2006 es va ini­ciar el des­vet­lla­ment de l’aspi­ració inde­pen­den­tista fins lla­vors somorta en l’ànima cata­lana, com ara, tam­poc no hi havia cap mena d’uni­tat dels par­tits cata­la­nis­tes. Per tant, no és una uni­tat impos­si­ble el que cal espe­rar. L’inde­pen­den­tisme només revis­co­larà si s’obre un nou cicle d’auto­es­tima i con­fiança en el país. Només es tor­narà a tenir horitzó si es deixa de creure en les vir­tuts d’aquesta ree­dició del vell anar tirant, ara dit men­tres­tant. Els men­tres­tant rai, que ja venen sols! Es pot ser benèvol amb els que se sacri­fi­quen a l’altar del mes­tres­tant, però cal tor­nar a l’espe­rit del plan­tar cara de Joan Solà i, sobre­tot, al tre­ball d’ima­gi­nar com serà una Cata­lu­nya sobi­rana, com ens pro­posa el Debat Cons­ti­tu­ent.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor