Opinió

Opinió

DE Schleswig-Holstein A L’ALGUER

Demostrar que els fets no eren constitutius de delicte era la base d’una línia de defensa en què gairebé ningú confiava fa quatre anys

Al llarg de qua­tre anys de defensa de l’exili, les actu­a­ci­ons judi­ci­als i jurídiques que hem hagut d’abor­dar han estat mol­tes i molt vari­a­des i, mol­tes vega­des, és evi­dent que la com­ple­xi­tat del tren­ca­clos­ques fa que qual­se­vol s’hi enredi i que no ho vegi clar; això mateix li suc­ce­eix als que, sense cap afecció per la lega­li­tat i la rea­li­tat euro­pea, no paren d’inten­tar allò que des d’un començament diem que és invi­a­ble: pre­sen­tar com delic­tiu a Europa el que no ho és.

Gran part de les acci­ons defen­si­ves que hem abor­dat, mol­tes per impo­sició d’una erràtica estratègia per­se­cutòria, se sus­ten­ten en dos marcs jurídics fona­men­tals en un cas d’aques­tes carac­terísti­ques: el dret penal i el dret de la Unió Euro­pea, que, com­bi­nats, fan invi­a­ble una per­se­cució que ja supera el que Europa està dis­po­sada a tole­rar.

L’essència de tot es basa en una cosa tan sen­zi­lla, i alhora tan com­plexa, com és el dret a la lliure cir­cu­lació, que és un dels eixos sobre els quals s’ha cons­truït l’espai comú euro­peu. Això, tras­lla­dat al cas que ens ocupa, implica –sem­pre dit a grans trets i de manera col·loquial– que uns deter­mi­nats fets si no són delic­tius en un estat mem­bre no ho poden ser en un altre –això afec­ta­ria la lliure cir­cu­lació– i, per tant, són els ins­tru­ments legals de la Unió els que garan­tei­xen aquesta lliure cir­cu­lació a par­tir de l’ati­pi­ci­tat dels fets impu­tats.

Tenint pre­sent aques­tes pre­mis­ses és evi­dent que en la defensa dels exi­li­ats han exis­tit dos punts, moments o situ­a­ci­ons clau a par­tir dels quals la situ­ació ha aca­bat sent irre­conduïble per als que la per­se­guei­xen: Sch­leswig-Hols­tein i l’Alguer, tots dos bus­cats o pro­vo­cats per les actu­a­ci­ons del Tri­bu­nal Suprem. M’expli­caré.

Quan el pre­si­dent Puig­de­mont va ser detin­gut a Sch­leswig-Hols­tein el 25 de març del 2018, molts al Regne d’Espa­nya se’n van ale­grar, gai­rebé els matei­xos que van donar per liqui­dat l’exili i per des­tros­sada la nos­tra estratègia de defensa. No hi havia res més lluny de la rea­li­tat, però la “mio­pia sub­pi­ri­nenca” els va impe­dir veure que les mani­o­bres enca­mi­na­des a ges­tar aquesta detenció només ser­vien per situar-nos en un esce­nari del qual sor­tiríem amb la res­posta a una part fona­men­tal del dilema jurídic a què van arros­se­gar els exi­li­ats a par­tir de la judi­ci­a­lit­zació de la política.

Demos­trar i deter­mi­nar que els fets pels quals els per­se­guien no eren cons­ti­tu­tius de delicte era la base mateixa de la con­so­li­dació d’una línia de defensa en què gai­rebé ningú con­fi­ava fa qua­tre anys. En qual­se­vol cas, el nos­tre pro­blema era que aquesta cons­ta­tació de l’ati­pi­ci­tat dels fets no era sufi­ci­ent per con­so­li­dar la nos­tra posició i gene­rar l’espai neces­sari per rever­tir una tras­to­cada judi­ci­a­lit­zació de la política. Es neces­si­tava alguna cosa més i, el temps ho ha demos­trat, aquesta “cosa més” pro­vin­dria dels matei­xos que ens havien ser­vit en safata la pri­mera de les res­pos­tes.

Quan el pre­si­dent Puig­de­mont va ser detin­gut la nit del 23 de setem­bre del 2021 a l’Alguer, els que se’n van ale­grar van ser gai­rebé els matei­xos, però, tenint en compte els pre­ce­dents i tot el que s’ha cons­truït des de l’exili, l’ale­gria ja no va anar acom­pa­nyada de la injus­ti­fi­cada eufòria gene­rada quan el van dete­nir a Ale­ma­nya. A més, aquesta vegada no dete­nien un ciu­tadà qual­se­vol, sinó tot un euro­di­pu­tat que dis­po­sava, igual que la resta d’exi­li­ats, d’una sòlida estruc­tura jurídica far­cida de diver­sos èxits i que asse­gu­rava que el resul­tat no només no seria dolent sinó, sens dubte, posi­tiu.

El pas per l’Alguer, par­tint de tot el que havíem acon­se­guit a Sch­leswig-Hols­tein i de mol­tes altres reso­lu­ci­ons tan sòlides com la que va dene­gar l’entrega de Lluís Puig per risc de vul­ne­ració de drets fona­men­tals i falta de com­petència del Tri­bu­nal Suprem, ens per­me­tien, com ja va suc­ceir a Ale­ma­nya, estar con­fi­ats sobre quin seria el resul­tat, tot i que, en tot cas, a Itàlia la bata­lla es va cen­trar en un fet molt dife­rent: l’apli­cació pràctica del dret de la Unió.

Va ser la inex­pli­ca­ble posició del Tri­bu­nal Suprem la que va obli­gar les auto­ri­tats judi­ci­als ita­li­a­nes a entrar en l’anàlisi de qui­nes eren les nor­mes apli­ca­bles al cas i, ràpida­ment, van arri­bar a la con­clusió, com no podia ser d’una altra manera, que esta­ven supe­di­tats al dret de la Unió, prin­ci­pal­ment, i no a l’italià, com pre­te­nien des de Madrid.

A l’Alguer es va esta­blir, en ter­mes pràctics, visi­bles i indis­cu­ti­bles que en el cas dels exi­li­ats pre­val el dret de la Unió i que aquest dret els garan­teix la lli­ber­tat de cir­cu­lació per múlti­ples raons. A més, tot inter­pre­tat a la llum d’un aspecte que sem­pre ha sobre­vo­lat tot el nos­tre plan­te­ja­ment: els fets no són cons­ti­tu­tius de delicte i, jus­ta­ment per aquest motiu i més coses, es tracta d’una per­se­cució política.

És a dir, després de Sch­leswig-Hols­tein i de l’Alguer, pas­sant per Brus­sel·les i Edim­burg, només des d’una pro­funda “mio­pia sub­pi­ri­nenca” no s’arriba a veure la invi­a­bi­li­tat d’una per­se­cució que, com he dit, ja ha tras­pas­sat tots els límits del que Europa està dis­po­sada a tole­rar.

L’entrega no es pro­duirà, i en el tras­to­cat intent d’acon­se­guir-la pot­ser aca­ben arros­se­gant Espa­nya a una situ­ació que difícil­ment es pot per­me­tre.

Per als que vul­guin veure-la, la res­posta o solució a aquest cas depèn, des d’Europa i amb Europa, de des­mun­tar la bas­ti­men­tada judi­cial cre­ada per per­se­guir els exi­li­ats i repri­mir els cata­lans, i desem­ba­ras­sar així el camí per bus­car vies polítiques que per­me­tin una solució política a un pro­blema que sem­pre ha estat polític. Qual­se­vol altra solució no és res més que focs arti­fi­ci­als i negar-se a accep­tar dues rea­li­tats ina­mo­vi­bles com les sor­gi­des de Sch­leswig-Hols­tein i l’Alguer.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.