Opinió

Tribuna republicana

UN DEBAT INCÒMODE

El procés de validació d’aquest gran assaig clínic en què estem immersos segueix en marxa i estem amatents a les futures dades
Els contextos d’excepcionalitat en un estat de dret creen uns espais molt fràgils pel que fa a la gestió de llibertats fonamentals

Els con­tex­tos que, en un marc d’estat de dret es defi­nei­xen com d’“excep­ci­o­na­li­tat” o “emergència” creen uns espais molt fràgils pel que fa a la gestió de lli­ber­tats fona­men­tals i del con­tracte social i una gran càrrega de res­pon­sa­bi­li­tat per als gover­nants que pre­nen deci­si­ons.

A diferència d’una dic­ta­dura, on el caprici auto­ri­tari i el menys­preu a les lli­ber­tats con­du­eix a l’esta­bli­ment de mesu­res i pro­hi­bi­ci­ons basa­des en un sis­tema de repressió que no s’ha de jus­ti­fi­car, el sis­tema democràtic està assen­tat sobre les bases de la Il·lus­tració i la cre­ació de l’estat modern, en ree­qui­li­bri cons­tant de garan­ties. A escala glo­bal, la Decla­ració Uni­ver­sal dels Drets Humans i la cre­ació de les Naci­ons Uni­des van sig­ni­fi­car un far de llum on enca­rar el vai­xell dels poders públics en un mar democràtic de con­tra­dic­ci­ons i com­ple­xi­tats.

Estem enmig d’un con­text de gestió pandèmica mar­cat per una emergència de caràcter de salut pública sense pre­ce­dents, on, per l’ori­en­tació ontològica del bé que es pro­te­geix –que és gua­rir la població d’un virus des­co­ne­gut i que ha cau­sat estralls– s’han anat assu­mint deci­si­ons de con­fi­na­ment, de res­tric­ci­ons d’afo­ra­ment i de mobi­li­tat amb un sen­tit alta­ment cívic i dis­ci­pli­nat.

El pas cap a una vacu­nació mas­siva –ara amb la vacu­nació dels infants–, ens obliga, però, a intro­duir, des d’un punt de vista ètic, la neces­si­tat de reflexió i de visió jurídica impres­cin­di­bles. La cele­ri­tat en l’apro­vació de les vacu­nes –encara sota un estudi que situa el març del 2023 com a data de referència– i la gestió de la vacu­nació mas­siva genèrica i no indi­vi­du­a­lit­zada amb les garan­ties del cas clínic de cadascú no han anat acom­pa­nya­des d’uns efec­tes de no con­tagi, tal com va es va anun­ciar, encara que sí d’ate­nu­ació de la gra­ve­tat de la malal­tia. Tot i això, el procés d’estudi i vali­dació d’aquest gran assaig clínic en què estem immer­sos segueix en marxa, i una bona part de la població estem ama­tents a les futu­res dades.

L’ excep­ci­o­na­li­tat jurídica la tenim molt vin­cu­lada a la segu­re­tat pública. Va ser excep­ci­o­nal el con­text de l’11-S, i l’ emergència del ter­ro­risme radi­cal va pro­pi­ciar un nivell d’ate­nu­ació de garan­ties que encara avui es manté. Aquests dies estem vivint en l’àmbit peni­ten­ci­ari un retrocés impor­tant en la imple­men­tació de mesu­res res­tric­ti­ves per casos con­crets d’alte­ració de l’ordre. Aquest con­tracte social, que en les soci­e­tats democràtiques es dipo­sita en el marc legal i en els diver­sos pro­ce­di­ments que pro­te­gei­xen els drets de la ciu­ta­da­nia –que inclo­uen la vida i la salut–, fa que l’equi­li­bri en les mesu­res, la prudència en la gestió de deci­si­ons i la humi­li­tat exi­gi­ble en el relat de cer­te­ses siguin indis­pen­sa­bles per tal que els mit­jans no siguin des­pro­por­ci­o­nats.

La democràcia no és una con­questa adqui­rida; democràcia és una paraula que defi­neix el nos­tre sis­tema, i que tot i ser una perla valu­osa si tenim en compte els segles d’història de la huma­ni­tat i l’indis­cu­ti­ble pas enda­vant que va gene­rar, reque­reix molta cura. La salut pública està inse­rida en un sis­tema de garan­ties en els pro­ces­sos de vali­dació de trac­ta­ments i vacu­nes que, a través de l’Agència Euro­pea de Medi­ca­ments i de l’Agència Espa­nyola de Medi­ca­ments i Pro­duc­tes Sani­ta­ris, esta­bleix unes nor­ma­ti­ves i unes visi­ons garan­tis­tes en ter­mes jurídics que no hau­rien de ser igno­ra­des per cri­te­ris d’emergència. El con­sen­ti­ment infor­mat, la infor­mació als paci­ents en fase de pre­venció i l’abso­luta trans­parència en la gestió econòmica dels con­trac­tes amb els labo­ra­to­ris hau­rien de ser més reforçats que mai quan s’escur­cen ter­mi­nis o evidències per raons de pandèmia.

D’altra banda, el mètode científic ens rea­firma en la neces­si­tat de sot­me­tre la vali­dació de trac­ta­ments i vacu­nes a uns pro­ce­di­ments impar­ci­als, lluny d’interes­sos econòmics i assen­tats de forma indis­cu­ti­ble sobre la base del bé comú. La revista científica The Lan­cet ofe­reix un alt nivell d’inte­gri­tat en aquest aspecte, inclo­ent fonts i traçabi­li­tat d’aques­tes fonts, així com una DACI (decla­ració d’absències de con­flic­tes d’interes­sos) en cada arti­cle que sig­nen i publi­quen.

El risc de pen­sa­ment màgic ara mateix es pot tro­bar als dos cos­tats. D’una banda, aquells que tot ho qüesti­o­nen, que cre­uen que la veri­tat només és dub­tar, menys­pre­ant amb això els esforços i la dedi­cació de molts científics inde­pen­dents i hones­tos; de d’altra, aquells que des de la ciència, i no sem­pre allu­nyats de con­flic­tes d’interes­sos econòmics, neguen la falta d’evidència científica con­clo­ent i fan ús d’un relat de segu­re­tat sanitària, que la força dels fets està demos­trant fràgil.

Gua­nyar diners mou el món, però per això és més neces­sari que mai, pel que fa al “negoci de la salut pública”, que també exis­teix, assen­tar unes bases d’inter­venció i regu­lació segu­res, amb un equi­li­bri entre temps i evidències científiques no dis­cu­ti­des que pro­por­ci­o­nin més garan­tia de segu­re­tat que de risc.

La visió alta­ment inter­ven­ci­o­nista del pas­sa­port covid –o de la vacu­nació infan­til–, rela­ci­o­nada amb la falta d’evidència con­clo­ent, té unes con­no­ta­ci­ons de risc per als drets i lli­ber­tats que jus­ti­fi­quen, de manera legítima i pru­dent, una revisió de les mesu­res adop­ta­des en espera de més evidències indis­cu­ti­bles.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor