Opinió

Tribuna republicana

Les noves bases de la nació

La gran qüestió és si sobre tota l’heterogeneïtat encara es pot parlar d’un sol poble
La brúixola nacional, a Catalunya, té com a estrella polar la llengua

En la pre­sen­tació que vaig tenir l’honor de fer a Saba­dell del dar­rer lli­bre de Rafel Nadal, Quan s’esbor­ren les parau­les, em va sem­blar interes­sant des­ta­car el fet que la Cata­lu­nya de la infància de l’autor que s’hi des­cri­via –som de la mateixa edat– era molt més cul­tu­ral­ment homogènia que l’actual. Vull dir que la Girona que des­criu Nadal, l’ambi­ent fami­liar i del car­rer, tot i les grans diferències amb la meva Ter­rassa obrera i gris on tot girava al vol­tant de la indústria tèxtil, tenien enor­mes punts de con­tacte. Parlo dels estils de vida aus­ters nas­cuts en la dura post­guerra, del sacri­fici pels fills, de la fide­li­tat a la paraula donada, del valor de la res­pon­sa­bi­li­tat indi­vi­dual, de la feina ben feta, d’evi­tar els ges­tos osten­to­sos...

Tan­ma­teix, la Cata­lu­nya actual –com arreu del nos­tre entorn geo­polític– és infi­ni­ta­ment més diversa i hete­rogènia. I no només pels dife­rents orígens glo­bals de la seva població, que s’han sumat a aque­lla “Cata­lu­nya, un sol poble”, un eslògan que tenia al cap la incor­po­ració de les migra­ci­ons espa­nyo­les a la nació cata­lana. Ara, a Cata­lu­nya, s’hi par­len unes tres-cen­tes llegües dife­rents. I ara la diver­si­tat i l’hete­ro­geneïtat també van per edats, per gènere o per accés a la cul­tura digi­tal, entre d’altres, hete­ro­geneïtats que irrom­pen dins de cada grup ètnic –si és que encara té cap sen­tit par­lar en aquests ter­mes–, i dins de cada família, per comuns que siguin els seus orígens.

La gran qüestió és si sobre tota aquesta diver­si­tat i hete­ro­geneïtat encara es pot par­lar d’un sol poble, o aspi­rar a ser una sola nació. I, si és que sí, saber quins serien els seus fona­ments, més enllà de les afir­ma­ci­ons retòriques i volun­ta­ris­tes que se’n vul­guin fer. La pre­gunta és si, més que no pas apel·lant a un pas­sat més homo­geni, la nació es podria cons­truir sobre un pro­jecte futur. En un intent de res­posta, fa 20 anys ja vaig sug­ge­rir que la nació ja no podia ser defi­nida per uns ele­ments cons­ti­tu­tius essen­ci­als, per un con­tin­gut mate­rial, sinó que cal­dria enten­dre-la com una guia, com una “nació brúixola” (entre d’altres, a La nació brúixola, Avui, 2 de novem­bre del 2001). I a la vista d’aquests pri­mers vint anys del segle XXI, em refermo en aque­lla idea.

És arran d’aques­tes refle­xi­ons que trobo molt interes­sant recu­pe­rar un dels diàlegs entre Bruce Springs­teen i Barack Obama reco­llits a Rene­gats. Born in the USA (2021). En un moment deter­mi­nat, Springs­teen demana a Obama què el va fer aspi­rar a la pre­sidència dels Estats Units. I Obama recorda com va des­co­brir que, mal­grat totes les diferències, que eren mol­tes, entre el seu ori­gen afro­a­me­ricà, els pares de la seva esposa, Mic­he­lle, del South Side de Chi­cago i una pare­lla de page­sos d’Iowa –un ter­ri­tori que conei­xia bé–, hi havia trets simi­lars i, sobre­tot, som­nis comuns. Que els uns i els altres cre­ien que “hi ha algu­nes coses que hauríem de fer els uns pels altres”. I hi afe­geix: “Veus aquests valors comuns i dius: «Si puc convèncer la gent de la ciu­tat i la gent de pagès, i la gent blanca i la gent negra i la gent his­pana, si puc acon­se­guir que s’escol­tin els uns als altres, es veu­ran i es reco­nei­xe­ran els uns als altres, i lla­vors tin­drem les bases per fer avançar real­ment el país.»”

Efec­ti­va­ment, la pos­si­bi­li­tat de fer avançar el país, ara el nos­tre, també vin­dria d’aquesta capa­ci­tat d’auto­re­co­nei­xe­ment en un pro­jecte, en la cons­trucció d’un somni com­par­tit. No seria tant en les simi­li­tuds d’orígens, en la igual­tat de con­di­ci­ons soci­als –als Estats Units, encara més hete­rogènies que aquí–, sinó en aquesta iden­ti­tat de pro­jecte, per dir-ho com Manuel Cas­tells, o en la nació brúixola, que esta­bleix un nord a par­tir del qual tots, des de la diver­si­tat de camins que seguim, podem com­par­tim una mateixa ori­en­tació, un mateix somni. I no hauríem de tenir gai­res dub­tes sobre el fet que la brúixola, a Cata­lu­nya, té com a estre­lla polar la llen­gua. I també con­si­dero una evidència que la nació, vis­tes les llar­gues cir­cumstàncies històriques, no la podem aixe­car dins d’un Estat que no tan sols no per­met pro­jec­tes naci­o­nals paral·lels o alter­na­tius, sinó que pretén anor­rear-los. Ara, només ens calen lide­rat­ges, per­so­nals i col·lec­tius, que tin­guin aquesta ambició. Perquè la majo­ria del poble ja ha fet saber que la té.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor