Opinió

La República que bull

BENACH TÉ RAÓ

El cas del Parlament ens posa davant d’un mirall que reflecteix una imatge en què no ens reconeixem

Aquests dies hem sabut que hi ha fun­ci­o­na­ris del Par­la­ment que cobren una picos­sada sense tre­ba­llar gràcies a un acord del 2008 entre polítics negli­gents i un comitè de per­so­nal amb difi­cul­tat per dis­cer­nir entre drets i pri­vi­le­gis labo­rals. La notícia m’indigna, però mode­ra­da­ment. Perquè a diferència de la majo­ria de com­pa­tri­o­tes, que sem­bla que ara ater­rin d’un llarg viatge a Mart, el 2008 jo vivia a Cata­lu­nya i recordo com era aquell país que havia entrat en crisi però encara no n’era prou cons­ci­ent i con­fi­ava que tot tor­na­ria a ser la xauxa dels anys pre­ce­dents.

Ernest Benach, hono­ra­ble res­pon­sa­ble de l’ani­ma­lada, sosté que no es poden jut­jar amb cri­te­ris actu­als fets del 2008 perquè el con­text era un altre. Té raó. No sé si és cons­ci­ent del que sig­ni­fica que tin­gui raó. Ell ho diu per jus­ti­fi­car-se, o per excul­par-se, però les impli­ca­ci­ons de que­dar excul­pat ens posen a tots davant del mirall. El 2008 mol­tes coses les trobàvem nor­mals o, con­fi­ats, no ens hi fixàvem. Amb ulls d’avui, en canvi, pot­ser no hauríem vis­cut l’orgia dels pri­mers anys 2000. Ni, anant enrere, s’hau­rien fet els Jocs, ja que la majo­ria de deci­si­ons econòmiques, medi­am­bi­en­tals i urbanísti­ques que els van fer pos­si­bles gene­ra­rien una revolta d’opo­si­tors en comp­tes d’una allau olímpica de volun­ta­ris. El lito­ral no s’hau­ria des­truït i molts ara no podrien pro­tes­tar con­tra nous intents d’agressió al ter­ri­tori perquè no s’hau­rien pogut fer les sego­nes residències des d’on cla­men esve­rats. Ni hi hau­ria l’Eix Trans­ver­sal, ni tants altres pro­jec­tes, tots sal­pe­brats amb el 3%, que vam cele­brar sur­fe­jant sobre l’onada d’allò que en dèiem progrés.

Després de dues cri­sis enca­val­ca­des, el pèndol és a la banda contrària i, com escri­via el dile­tant francès Jules Renard, ens pen­sem que els bur­ge­sos sem­pre són els altres. La ini­ci­a­tiva econòmica, pública o pri­vada, és aco­llida amb recel, i el polític és sos­pitós fins que no demos­tra el con­trari. La mirada necessària­ment crítica sobre la rea­li­tat ens exposa, en paral·lel, a un risc que cal evi­tar: el descrèdit de la política. Cana­lit­zar la frus­tració con­clo­ent que els polítics són una elit de mal­pa­rits és cavar-nos la tomba com a soci­e­tat. Si hi ha res pit­jor que un polític és la seva absència, dei­xar la gestió pública en mans de buròcra­tes asèptics empa­rats per pri­vi­le­gis i la tendència a l’immo­bi­lisme de qui sap que, peti qui peti, cobrarà a final de mes. Aquesta és una lliçó sub­ja­cent, per cert, del cas del Par­la­ment. Per més empre­nyats que esti­guem, només avançarem res­ti­tuint la con­fiança en la política, que recu­peri prou pres­tigi per ser el lloc dels millors de cada casa i no pas com ara (vull creure, i crec, que amb mol­tes excep­ci­ons) destí d’aven­tu­rers i opor­tu­nis­tes que no vol­drien enlloc més.

Al cap­da­vall, tenim els polítics que ens merei­xem, perquè tots, sense excepció, sur­ten d’entre nosal­tres. Com també va escriure Renard, afir­mar “no m’interessa la política” és com dir “no m’interessa la vida”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor