Opinió

Tribuna republicana

MEMÒRIA I INVENCIÓ DEL PRESENT

És important no confondre la història amb el legítim paper social i polític de la memòria
Les bruixes catalanes del segle XV no eren de la CUP

Dos fets recents casu­al­ment coin­ci­dents en el temps em per­me­ten fer una reflexió sobre en què con­sis­teix això de fer memòria en el pla polític i social. Em refe­reixo, d’una banda, al dis­curs que el rei dels espa­nyols ha fet a Puerto Rico sobre la colo­nit­zació d’aquell país. I, d’una altra banda, a la pro­posta de reso­lució del Par­la­ment sobre “la repa­ració i la res­ti­tució de la memòria de les acu­sa­des de brui­xe­ria”. Una coin­cidència d’ambdós esde­ve­ni­ments la mateixa set­mana que ho ha estat també en la referència a uns matei­xos segles. I si bé el pri­mer ha rei­vin­di­cat el valor de les cir­cumstàncies d’aquell període men­tre que el del Par­la­ment s’ha fet per abo­mi­nar-ne, l’exer­cici de reme­mo­rar es fona­menta en ambdós casos en un mateix tipus de procés social. Vegem-ho.

Recor­dem pri­mer, però, les idees clau dels dos relats. A Puerto Rico, i sense des­pen­ti­nar-se, Felip VI ha rei­vin­di­cat la memòria de la colo­nit­zació com a por­ta­dora de la llen­gua, la cul­tura i la religió, com si no n’hagues­sin tin­gut els taïns que hi van des­co­brir i que ràpida­ment van extin­gir. I, en el cim de l’enfer­vo­ri­ment colo­nit­za­dor i geno­cida, li ha atribuït haver-hi apor­tat les bases del dret inter­na­ci­o­nal i, aga­feu-vos, “la con­cepció dels drets humans uni­ver­sals”. Això, en una illa poblada per diver­ses llengües, cul­tu­res i cre­en­ces des de, com a mínim, 3.000 anys aC, però fun­dada per la Corona de Cas­te­lla el 1493 amb fina­li­tats tan hono­ra­bles com les esmen­ta­des pel Borbó.

En el cas de la pro­posta del Par­la­ment de Cata­lu­nya, l’objec­tiu també ha estat fer memòria, per “repa­rar-la” i “dig­ni­fi­car-la”, de les més de set-cen­tes dones acu­sa­des de brui­xe­ria, i de vega­des con­dem­na­des a mort, a Cata­lu­nya a par­tir del segle XV. Segons l’expo­sició de motius de la dipu­tada Basha Chan­gue Cana­lejo, de la Can­di­da­tura d’Uni­tat Popu­lar - Un Nou Cicle per Gua­nyar, també expres­sats al Par­la­ment sense manies, no es tracta només de con­dem­nar una “soci­e­tat misògina”, sinó que hauríem d’enten­dre les brui­xes com un model de “resistència anti­ca­pi­ta­lista” quan “la ciència i la tec­no­lo­gia es posa­ven al ser­vei d’un nou patri­ar­cat”. Així, segons la dipu­tada, la cacera de brui­xes no és cosa del pas­sat, i la manera de repa­rar la seva memòria “és man­te­nir una pràctica anti­ca­pi­ta­lista, soci­a­lista, eco­lo­gista, anti­ra­cista i femi­nista”.

Tenen res en comú els dos dis­cur­sos? En pri­mer lloc, i des del punt de vista sociològic, cal enten­dre que fer memòria és un exer­cici intel·lec­tual de rein­ter­pre­tació del pas­sat fet des del pre­sent i segons un pro­jecte de futur. En ambdós casos, doncs, es tracta d’un procés que revisa i s’apro­pia del pas­sat exal­tant-lo o con­dem­nant-lo amb les cate­go­ries morals i ideològiques del moment pre­sent, per donar-li un sen­tit con­cor­dant amb la ide­o­lo­gia de qui la pro­posa, per pro­jec­tar cap al futur el model social que s’hi defensa.

Fer memòria, en segon lloc, no va només d’acu­mu­lar records, per exhaus­tius i pre­ci­sos que siguin, sinó que exi­geix l’oblit d’allò dis­cor­dant per poder cons­truir un relat con­sis­tent amb el pro­jecte ideològic defen­sat. És cert que el dis­curs del Borbó, a més dels greus oblits, també fal­seja i inventa els fets, però en el cas del Par­la­ment, pot­ser sense fal­se­jar els fets però també obli­dant els que no hi encai­xa­rien, hom els atri­bu­eix anacrònica­ment unes cate­go­ries polítiques i morals que no tenien al seu moment. La rei­vin­di­cació de la memòria d’aque­lles dones, indis­cu­ti­ble­ment per­se­gui­des, més que no pas un exer­cici de repa­ració del pas­sat, ho és a favor de la defensa d’una deter­mi­nada ide­o­lo­gia de pre­sent. No és tant un acte simbòlic de repa­ració del pas­sat, en defi­ni­tiva, com un acte eficaç d’adhesió a una ide­o­lo­gia de pre­sent.

Final­ment, des del meu punt de vista, és impor­tant no con­fon­dre el paper de la història com a ciència social amb el legítim paper social i polític de la memòria social. La història pot apor­tar rigor a la memòria social per evi­tar la mani­pu­lació bar­ro­era dels fets, com hem vist que ha fet un Borbó que no amaga, sinó que rei­vin­dica, la seva actual vocació colo­nit­za­dora. Però la legítima invenció d’una memòria social, que té el dret de voler redi­mir un pas­sat igno­miniós rein­ter­pre­tant-lo, ha de pro­cu­rar no pas­sar-se de fre­nada fent pas­sar bou per bèstia grossa. Si ho puc dir irònica­ment, les brui­xes cata­la­nes del segle XV no eren de la CUP.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.