Opinió

QÜESTIONAR LA IDEOLOGIA TRANSHUMANISTA

L’“home nou”, “la raça superior”, que sota el fosc horitzó del nazisme i de l’estalinisme ens van horroritzar, troben ara un vernís honorable sota el cel resplendent del “desenvolupament” científic
Una ciutadania sotmesa i uniformitzada per algoritmes: quin somni per als entusiastes del capitalisme!

Sovint hom con­fia massa i exclu­si­va­ment en la importància de la inno­vació, sense sos­pi­tar del poder des­truc­tiu incom­pa­ra­ble­ment més extens que opera simultània­ment. Les idees del trans­hu­ma­nisme són cada cop més esti­mu­lants per al cer­cle de filòsofs i científics. Aquesta ide­o­lo­gia, que té el seu brou de cul­tiu a Sili­con Valley, advoca per l’incre­ment de les nos­tres capa­ci­tats físiques i men­tals i la per­fecció de l’espècie humana mit­jançant la seva hibri­dació amb la tècnica, fent ús de diver­ses tec­no­lo­gies cap­da­van­te­res: la bio­tec­no­lo­gia i la nano­tec­no­lo­gia, la intel·ligència arti­fi­cial, l’engi­nye­ria genètica, la informàtica...

Les trans­na­ci­o­nals com Goo­gle, Ama­zon, Pay­pal, Apple, Face­book estan finançant fer­ma­ment la recerca en aquesta direcció. La mani­pu­lació genètica, l’eugenèsia, l’expe­ri­men­tació en humans, “l’home nou”, “la raça supe­rior”, que sota el fosc horitzó del nazisme i de l’esta­li­nisme ens van hor­ro­rit­zar, tro­ben ara un vernís d’hono­ra­bi­li­tat sota el cel res­plen­dent del “desen­vo­lu­pa­ment” científic. Tot això no s’acon­se­gueix mit­jançant la guerra –almenys fins ara, encara que el com­plex mili­tar indus­trial hi esti­gui molt interes­sat–, sinó mit­jançant “el fata­lisme dels petits fets” (Nietz­sche), segons la regla d’or de la tec­nociència: “Tot allò que és pos­si­ble fer, s’ha de fer.”

Els trans­hu­ma­nis­tes hi veuen una con­dició sine qua non per a la super­vivència de l’espècie, però no deu ser més aviat el fruit madur d’un llarg procés de des­ar­re­la­ment i d’ali­e­nació del món, propi de la moder­ni­tat capi­ta­lista que va donar forma a Occi­dent i que ara domina el pla­neta? Pro­pul­sats per la pro­mesa del con­trol i del domini de la natura, l’hem reduïda a un espai a con­que­rir i, per això, l’hem raci­o­na­lit­zada, objec­ti­vada exces­si­va­ment. Allò que és ara ha de ser mate­ma­tit­za­ble, con­tro­la­ble, mesu­ra­ble, quan­ti­fi­ca­ble. Les grans àrees de l’existència que s’esca­pen de la lògica quan­ti­fi­ca­ble, cal­cu­la­ble, esde­ve­nen inútils? Ja no “comp­ten”. El que és real, per tant, es con­fon amb la mirada que la ciència té sobre ell. El tall radi­cal del que és humà i del que és vivent va impul­sar l’esplen­dor de les ciències i de les tec­no­lo­gies, però ha donat com a fruit la cosi­fi­cació del que és humà i del món.

El mètode científic ens obre a allò real, però no l’esgota. La llum que la ciència difon sobre el món s’assem­bla menys a la bri­llan­tor d’un raig de sol que a l’halo d’un fanal. I així es con­fon el fanal amb el sol.

Pren­guem l’exem­ple del sis­tema CRISPR (Clus­te­red Regu­larly Inters­pa­ced Short Palin­dro­mic Repe­ats). Aquest mètode pos­si­bi­lita apun­tar la part “defec­tu­osa” dels gens cau­sants de malal­ties here­ditàries i suplir-la amb una còpia sana. Fent osten­tació de l’eficiència del procés, els inves­ti­ga­dors van dema­nar ampliar la recerca a l’expe­ri­men­tació humana. No obs­tant això, a la devota cober­tura mediàtica, no es va al·ludir a una inves­ti­gació que adver­tia de la inqui­e­tant obser­vació de múlti­ples muta­ci­ons en regi­ons dife­rents dels gens modi­fi­cats, espe­ci­al­ment a la zona ano­me­nada “ADN escom­bra­ries”, ja que les seves fun­ci­ons biològiques no s’han pogut iden­ti­fi­car fins ara, però repre­sen­ten gai­rebé el 99% del genoma. Tot i que la inves­ti­gació que va con­duir al mètode CRISPR no entra en l’àmbit del trans­hu­ma­nisme, tan­ma­teix, es basa en la mateixa pre­missa pròpia de la ide­o­lo­gia científica domi­nant i que sim­pli­fica la vida als meca­nis­mes que la fan pos­si­ble, apro­vant que els orga­nis­mes vius es frac­ci­o­nin en peces subs­tituïbles que es poden repa­rar a volun­tat, can­vi­ant la peça defec­tu­osa per una de nova, com si es trac­tes­sin de sim­ples arte­fac­tes, sense pre­o­cu­par-se que, al món viu, la tota­li­tat supera la suma dels seus ele­ments.

El trans­hu­ma­nisme només és el zenit d’aquesta ide­o­lo­gia cien­tista “aug­men­tada” i “millo­rada” pels avenços tec­nològics. És per això que el trans­hu­ma­nisme ja impregna mol­tes de les pràcti­ques i els dis­cur­sos de les elits de la soci­e­tat, sense que ni tan sols en cone­guin el nom. Car és l’espe­rit dels temps, viciat. El reg­nat del fun­ci­o­nal, l’imper­so­nal, l’uti­li­tari, l’eficiència. No és d’estra­nyar que s’arriba, amb el trans­hu­ma­nisme, a exhi­bir sense cap mena de res­tricció el seu menys­preu per la vida. La pro­mesa, per exem­ple, d’eli­mi­nar la fra­gi­li­tat, la vellesa i fins i tot la mort, jut­ja­des com a “tares”, diu molt sobre això. Què seria una vida humana sense la fra­gi­li­tat, la pos­si­bi­li­tat d’expe­ri­men­tar el pati­ment i l’experiència de la mort? Rebut­jant la bellesa, l’afecte, el fet de com­par­tir, la soli­da­ri­tat, etc. sota el pre­text de fer créixer allò humà, el trans­hu­ma­nisme, de fet, l’encon­geix radi­cal­ment, l’amputa a imatge del nos­tre temps que inces­sant­ment ha curt­cir­cui­tat la nos­tra relació vital amb la cul­tura, amb allò simbòlic, amb la inte­ri­o­ri­tat, amb la trans­cendència, menys­pre­ant allò sen­si­ble i les emo­ci­ons.

La ide­o­lo­gia trans­hu­ma­nista està enta­llada seguint el model de l’oli­gar­quia trans­na­ci­o­nal, habi­tu­ada a mal­ba­ra­tar els recur­sos de la natura, a fer els ulls gros­sos davant la misèria, a cons­truir un món arti­fi­cial al marge del món real depre­dat. A més de fan­ta­siar amb l’excés i l’alli­be­ra­ment de qual­se­vol lli­gam amb la soci­e­tat, la natura, el sen­tit, etc., el trans­hu­ma­nisme li brinda els mit­jans tec­nològics per con­fi­gu­rar els éssers humans i la soci­e­tat a la seva con­veniència. El món fan­ta­siat pels trans­hu­ma­nis­tes és aquell en què es des­plega una bio­política ten­ta­cu­lar capaç com mai de dis­ci­pli­nar els com­por­ta­ments. Un món en què la bretxa entre els pobres i els rics cris­tal·litza en una dico­to­mia entre els orga­nis­mes humans modi­fi­cats genètica­ment i els que no ho són, con­cep­tu­ats com a “pri­mats del futur”, com els agrada ano­me­nar-los a alguns defen­sors del trans­hu­ma­nisme.

Un tre­ba­lla­dor modu­lar, que ajusti fins i tot al seu cos a les exigències de la pro­ducció i del con­sum desen­fre­nats; una ciu­ta­da­nia sot­mesa i uni­for­mit­zada per algo­rit­mes: quin somni per als entu­si­as­tes del capi­ta­lisme! El dis­curs trans­hu­ma­nista segons el qual la consciència és només un avan­tatge selec­tiu acon­se­guit durant l’evo­lució, però ara obso­let, només pot ser música per a les seves ore­lles.

Si bé és peremp­tori, en nom del futur de la huma­ni­tat, implan­tar un gran debat naci­o­nal i inter­na­ci­o­nal sobre allò que cal fer o no, sobre allò que és desit­ja­ble o allò que cal evi­tar en les tec­nociències, s’opta per la llei del fet con­su­mat. Sobre­tot, no des­per­tar el sen­tit de la res­pon­sa­bi­li­tat i de la consciència, relíquies d’altres temps.

El filòsof ale­many Wal­ter Ben­ja­min, inten­tant pen­sar en l’ascens del fei­xisme en els anys trenta, va veure en el mani­fest futu­rista escrit per Mari­netti el 1909 el seu pre­sagi. L’artista italià va exalçar la fusió de l’home amb l’apa­rell tècnic: el “cos metàl·lic” par­ti­cu­lar­ment obser­va­ble a la guerra. L’elogi de la fusió del cos i el silici –un ele­ment essen­cial en la intel·ligència arti­fi­cial– fet pels trans­hu­ma­nis­tes bé podria pre­sa­giar un nou fei­xisme encara més per­vers, perquè ja no seria tan fàcil de detec­tar pels seus abjec­tes hàbits negres o mar­rons; es posa­ria les bates dels científics i can­vi­a­ria el pas de l’oca de les for­ces arma­des nazis pel gest rela­xat d’un jove empre­ne­dor de Sili­con Valley. Les parau­les que con­cloïen la reflexió de Ben­ja­min res­so­nen avui com un veri­ta­ble toc d’alarma: “La huma­ni­tat, que va ser una vegada, amb Homer, un objecte de con­tem­plació per als déus olímpics, ara s’ha tor­nat objecte de con­tem­plació per a si mateixa. La seva auto­a­li­e­nació ha asso­lit un grau tal que li per­met viure la seva pròpia ani­qui­lació com un gaudi estètic de pri­mer ordre.” (L’obra d’art a l’època de la seva repro­duc­ti­bi­li­tat tècnica, 1936.)

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor