Opinió

Escala de grisos

LA DESCONFIANÇA MATA

El fet que la pandèmia hagi impactat més en uns països que en d’altres té una explicació: la confiança

El 2020, la presència d’un virus des­co­ne­gut va para­lit­zar el món, en sen­tit lite­ral. Era l’evidència que no estàvem pre­pa­rats per a una pandèmia que els científics feia temps que adver­tien com a ine­vi­ta­ble. Des d’ales­ho­res, s’han regis­trat 428 mili­ons de casos i gai­rebé 6 mili­ons de morts a tot el món. El repte per fer front al nou virus, bate­jat com a SARS-CoV-2, era ingent. La comu­ni­tat científica unida ha apor­tat res­pos­tes i solu­ci­ons en un temps rècord. El 10 de gener, abans que la majo­ria poguéssim intuir la catàstrofe i d’altres s’entes­tes­sin a negar-la, un equip xinès va com­par­tir la seqüència del genoma del virus en una pla­ta­forma científica d’accés obert. Només cinc dies després –lle­geixo sor­presa en un arti­cle de la immunòloga Ade­laida Saruk­han de l’ISGlo­bal–, un equip de l’Ins­ti­tut Naci­o­nal de Salut dels Estats Units (NIH) ja havia dis­se­nyat una vacuna ARNm en col·labo­ració amb la far­macèutica Moderna. Ara en tenim deu, de vacu­nes –i dos fàrmacs anti­vi­rals–, i se n’han admi­nis­trat 8.780 mili­ons de dosis a tot el món. Bé a tot el món no, als països rics (només un 0,8% de les dosis han arri­bat als països pobres).

La lite­ra­tura científica ha apor­tat en només dos anys una gran quan­ti­tat de dades sobre el SARS-CoV-2, tot i que encara que­den mol­tes incògni­tes i ningú pot pre­dir quina serà l’evo­lució del virus. Ara un estudi publi­cat a la revista The Lan­cet revela un dels mis­te­ris d’aquesta pandèmia: per què el virus ha impac­tat més seve­ra­ment en uns països (alguns dels més ben pre­pa­rats i amb més recur­sos) que no en d’altres. El macro­es­tudi de The Lan­cet ana­litza 177 països i tot tipus de fac­tors: tècnics, mèdics i de recur­sos. Només un sem­bla poder expli­car les diferències: la con­fiança. Diuen els autors de l’estudi que als països amb un nivell més alt de con­fiança en els seus ges­tors i en les rela­ci­ons inter­per­so­nals, la pandèmia ha tin­gut menys impacte. Posen Corea com a exem­ple de con­fiança inter­per­so­nal entre els ciu­ta­dans, i Dina­marca sobre­surt per la con­fiança dels ciu­ta­dans en els seus gover­nants. És l’efecte Roseto, ja que aquesta vari­a­ble de les rela­ci­ons soci­als en la salut pública no era des­co­ne­guda. A mit­jans del segle XX, al petit poble de Roseto (Penn­silvània), fun­dat per ita­li­ans, el doc­tor Stewart Wolf es va sor­pren­dre que els seus con­ciu­ta­dans gai­rebé no patis­sin malal­ties car­di­o­vas­cu­lars i que fos­sin una ano­ma­lia en l’estadística del país, així que el doc­tor Wolf es va endin­sar en la recerca de tots els paràmetres mèdics que hi pogues­sin donar una expli­cació. Res sem­blava jus­ti­fi­car aquesta ano­ma­lia. Final­ment, en col·labo­ració amb el sociòleg John Bruhn van con­cloure que ni muta­ci­ons genètiques, ni qüesti­ons ambi­en­tals, ni hàbits hi tenien res a veure. L’expli­cació era (apa­rent­ment) més sim­ple: havien cons­truït una comu­ni­tat cohe­si­o­nada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor