Opinió

Tribuna republicana

ODA A TOLSTOI

La guerra s’ha apoderat de les cases, ocupa les pantalles i les angoixes del nostre dia a dia
Tolstoi sabia que la llibertat és una conquesta des de la infantesa, i l’educació, la millor eina per al futur

Encara amb el trauma col·lec­tiu a la pell de dos anys de pandèmia, amb la por i la inqui­e­tud glo­bal dia a dia expres­sada en nom­bre de con­ta­gis, UCI i per­so­nes mor­tes als noti­ci­a­ris, ens tro­bem ara que a les esco­les els nos­tres infants ja comen­ten que estem en guerra. La barbàrie d’una amenaça de ter­cera guerra mun­dial s’ha cons­truït com a relat polític i mediàtic i és la cons­ta­tació que aquest món on vivim està dei­xant el progrés ètic en dar­rer lloc. L’amenaça nuclear fa anys que està en el punt de mira d’enti­tats de drets humans, perquè la rea­li­tat és que els Estats Units dedi­quen 778.000 mili­ons de dòlars del seu pres­su­post a arma­men­tisme, i la Xina, 252.000, unes par­ti­des desor­bi­ta­des.

La neces­si­tat de polítiques de defensa és inqüesti­o­na­ble si sabem que ens cal la poli­cia per a la segu­re­tat pública. Pre­ci­sa­ment per això és legítim i neces­sari des del màxim rea­lisme polític accen­tuar la reo­ri­en­tació en la pre­visió i evi­tació de con­flic­tes armats molt abans que aquests escla­tin. La diplomàcia efi­ci­ent i estratègica que s’avança al risc molt sovint està igno­rada al mapa de qui prem el botó ver­mell, o de qui, com ara Putin, està posseït per una psi­que tirana de pre­tensió de redemp­tor glo­bal costi el que costi.

Em pre­gunto fins a quin punt estem pro­te­gint ade­qua­da­ment els nos­tres infants i ado­les­cents. Segu­ra­ment és difícil ree­qui­li­brar l’espai infor­ma­tiu i per­me­tre espais de crei­xe­ment menys satu­rats de barbàrie o de por. Això no treu, però, que quan lle­gim la xifra de pro­ble­mes de salut men­tal crei­xent entre la població, ens ado­nem que la fra­gi­li­tat i la vul­ne­ra­bi­li­tat huma­nes també són i han de ser objecte de la salut pública.

La crònica de la invasió d’Ucraïna, la necessària defensa i els clarobs­curs de la geo­política i tot allò que mai sabrem han estat àmpli­a­ment ana­lit­zats aquests dies, i la història dels pro­pers mesos ens dirà cap on es decan­ten els esde­ve­ni­ments.

La guerra s’ha apo­de­rat de les cases i de les comu­ni­tats de veïns i està ocu­pant les pan­ta­lles, les con­ver­ses i les angoi­xes del nos­tre dia a dia d’una manera estra­tosfèrica. Això con­trasta amb el des­co­nei­xe­ment abso­lut de mol­tes altres guer­res i dra­mes coe­ta­nis.

Una situ­ació inac­cep­ta­ble en l’àmbit polític i pro­pera en la geo­gra­fia, prou ana­lit­zada aquests dies, està en part decan­tant-se cap a una anàlisi sense mati­sos i cap a una inflació d’alarma nuclear que, si és certa, serà un des­as­tre, i si és infun­dada no evi­tarà cos­tos emo­ci­o­nals ni de salut pública entre la ciu­ta­da­nia.

L’“estem en guerra” a Europa s’ha ins­tau­rat, i mal­grat els esforços diplomàtics i els lide­rat­ges pru­dents i actius per albi­rar solu­ci­ons polítiques, com ara el del pre­si­dent Macron, que manté el fil obert amb Putin, la cons­trucció d’un relat està pene­trant com mai en un espai ja prou cas­ti­gat psi­cològica­ment.

Al Museu de Mos­cou es guar­den els cen­te­nars de car­tes de qui pot­ser és el millor autor lite­rari de la història. Un home extra­or­di­nari que va man­te­nir cor­res­pondència amb poe­tes, polítics, músics o pre­so­ners, Lev Tols­toi. L’autor de Guerra i Pau, per relle­gir ara. Aquests dar­rers dies, i tor­nant la mirada als nos­tres infants i joves, he evo­cat quan fa vint anys vaig com­prar a la bibli­o­teca del Museu d’Orsay un conte escrit per Tols­toi i edi­tat amb unes il·lus­tra­ci­ons magnífiques: Phi­li­pok. Molts ves­pres de la infan­tesa de la meva filla, ja llu­nyans, aquest era el conte triat. La història d’un nen d’un poble de la Sibèria russa que encara petit per anar a l’escola, fuig de casa quan l’àvia dorm i els pares tre­ba­llen, per plan­tar-s’hi després de superar un camí iniciàtic amb llops, neu abun­dant i veïns hos­tils. El mes­tre, amb una bufanda ver­me­lla, l’acull a classe i som­ri­ent li pre­gunta: “Per què ets aquí?” I ell res­pon. “Per apren­dre a lle­gir.” I el mes­tre demana. “Saps escriure alguna paraula?” I el nen, orgullós, li diu: “Sí, el meu nom, Phi­li­pok.” El mes­tre l’accepta, amb un, “molt bé, per aquí es comença”. La sen­si­bi­li­tat i la ten­dresa de l’autor i de la història d’aquest nen petit amb afany per saber ens pot ser­vir aquests dies per emmi­ra­llar-hi els nos­tres infants i el que es merei­xen que els ofe­rim, que és la lli­ber­tat. Ara els estem empre­so­nant en esde­ve­ni­ments glo­bals.

Tols­toi sabia que la lli­ber­tat és una con­questa des de la infan­tesa i que la cul­tura i la passió per l’edu­cació eren la millor eina per al futur col·lec­tiu. Va ins­pi­rar Gandhi, Lut­her King, i encara avui el seu lle­gat lite­rari ofe­reix una mirada de la barbàrie poten­cial de l’ésser humà, però també de la gran capa­ci­tat d’alte­ri­tat i estima a través d’una cul­tura amb accés uni­ver­sal. Ell va crear una escola per als fills dels cam­pe­rols; els ense­nyava al jardí, escri­via lli­bres i va posar la paraula res­pecte (envers ells i els altres) a la porta d’entrada.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor