Opinió

Tribuna republicana

SENYALS DE DECADÈNCIA

Que Catalunya viu hores baixes, em sembla indiscutible
El procés ja va ser resultat d’una intuïció prèvia de decadència, constatable des de finals del segle passat

Que Cata­lu­nya viu hores bai­xes, em sem­bla indis­cu­ti­ble. No en tinc l’evidència científica, ni la mesura exacta, ni és segur que no hi pesi més l’estat d’ànim col·lec­tiu que no els fets empírics. Tam­poc no passa el mateix a tot arreu. Per exem­ple, és més cert en el sec­tor públic i de l’admi­nis­tració que en el sec­tor pri­vat. Així, la crisi és per­cep de manera espe­ci­al­ment dolo­rosa en el sis­tema de salut, fa uns anys, modèlic. O en el sis­tema esco­lar, en què ara nia un aven­tu­risme inno­va­dor i una dei­xa­desa admi­nis­tra­tiva que pro­vo­quen l’actual males­tar gene­ral i pro­fund. També és més que notòria la ine­ficiència de l’admi­nis­tració pública, el descrèdit de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques i els seus mem­bres i, par­ti­cu­lar­ment, la feblesa dels lide­rat­ges. És millor el tremp del món de l’empresa pri­vada que, per raons òbvies, no es pot per­me­tre el rela­xa­ment en temps tan difícils, o el de deter­mi­nats com­pro­mi­sos indi­vi­du­als –en el camp de la recerca i les arts– i, les cir­cumstàncies hi obli­guen, el de les orga­nit­za­ci­ons del ter­cer sec­tor.

De cap manera em crec les veus que atri­bu­ei­xen la decadència al frus­trat procés inde­pen­den­tista. Com a molt, en seria res­pon­sa­ble la der­rota poste­rior a l’1-O per l’apli­cació de l’arti­cle 155 –alguns dels efec­tes del qual encara són vius–, a la repressió i les pors cor­res­po­nents i, en gene­ral, la des­mo­ra­lit­zació col·lec­tiva dels sec­tors més com­pro­me­sos, avançats i mobi­lit­zats de la soci­e­tat cata­lana. És a dir, es podria cul­par el fet d’haver atu­rat de mala manera la gran ambició de rege­ne­ració social, cul­tu­ral i política que havia mos­trat el país de manera civi­lit­zada i democràtica.

La meva opinió és que, en tot cas, el procés ja va ser resul­tat d’una intuïció prèvia de decadència, espe­ci­al­ment cons­ta­ta­ble des de finals del segle pas­sat. I, al con­trari dels qui cul­pen l’inde­pen­den­tisme, sos­tinc que la volun­tat d’inde­pendència va ser una reacció tan valenta com ines­pe­rada davant la pèrdua de con­fiança en les ins­ti­tu­ci­ons autonòmiques, inca­pa­ces de garan­tir els nivells de benes­tar i dig­ni­tat asso­lits ante­ri­or­ment i pro­me­sos per al futur. I, com ja he escrit de manera més extensa i argu­men­tada, també per la volun­tat de l’Estat d’humi­liar-nos, i l’amenaça a l’auto­es­tima col·lec­tiva.

Sigui com sigui, el cas és que la tendència ve de lluny, i que té una de les expres­si­ons més clares en l’hiper­cri­ti­cisme, l’alar­misme i el der­ro­tisme que s’han ins­tal·lat en la nos­tra vida social. També en l’èxit de les ide­o­lo­gies del res­sen­ti­ment. Un clima que desem­boca en la inca­pa­ci­tat per crear con­sen­sos majo­ri­ta­ris en cap pro­jecte mínima­ment ambiciós. Ni tan sols en aquells objec­tius que serien pro­pis d’una soci­e­tat que fa temps s’havia cre­gut avançada, for­mant part del que eren els qua­tre motors d’Europa.

És el cas de la inex­pli­ca­ble resistència a fer la tran­sició energètica cap a les reno­va­bles, en què hem que­dat a la cua d’Europa. Que fa unes dècades hom s’oposés a l’ener­gia nuclear i que ara com­batéssim les fòssils, seria l’espe­ra­ble. Però, com­ba­tre les reno­va­bles? Això, per no par­lar de la inca­pa­ci­tat de deba­tre raci­o­nal­ment i sense apri­o­ris­mes ideològics el pro­jecte de cele­bració d’uns Jocs Olímpics d’hivern. O de no saber defen­sar la ins­tal·lació de les grans empre­ses de futur que hau­rien de subs­ti­tuir les del pas­sat. O de la des­con­fiança sis­temàtica en els pro­jec­tes del govern. O de no poder sen­tir l’orgull de dis­po­sar dels millors i més inno­va­dors mit­jans públics de comu­ni­cació. O d’assis­tir al des­cros­to­na­ment de la llen­gua i la cul­tura pròpies i d’haver-les d’estar plo­rant pels car­rers i les can­to­na­des.

Pas­cal Bruck­ner, a La tiranía de la peni­ten­cia: Ensayo sobre el maso­quismo occi­den­tal (2006), escriu: “L’hiper­cri­ti­cisme desem­boca en l’odi cap a un mateix i només deixa runes dar­rere seu.” És una sentència que no em puc treure del cap davant de les prèdiques dels nos­tres pre­di­ca­dors mati­nals, ter­tu­li­ans i les notícies que sub­mi­nis­tra cada dia el nos­tre país. Tant de bo que aquest enca­po­ta­ment depres­siu escampi aviat, s’asse­reni el cel i torni a sor­tir el sol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.