Opinió

Com hi ha món

El preu de la tonyina

Sisplau, que ‘Ucraïna’ no sigui la paraula comodí per explicar la crisi que vivim, perquè no és d’ara

Al súper de sota de casa, el pack de tres llau­nes de tonyina al natu­ral cos­tava 1,85 euros fa qua­tre dies. D’un dia per l’altre, d’1,85 han pas­sat a cos­tar 2,27 euros. Pim-pam. “Ei, heu apu­jat de cop 42 cèntims!” I qui diu això, la tonyina al natu­ral, diu el paper del vàter (de 2,70 el tri­ple capa a 3,10, mateixa capa, mateixa capa­ci­tat eixu­ga­dora). Tran­quils, que ja ve la res­posta: “Els preus pugen.” No, si això ja ho hem vist. Ens poden donar algun detall més? I, sobre­tot, com ens aju­da­ran a mul­ti­pli­car els euros que entren a casa, que són els matei­xos? L’ambi­ent de Set­mana Santa m’hi porta: “Hi ha algun autor/a de mira­cles a la sala? Tenim una urgència!” Silenci. M’ho ima­gi­nava.

Deia aquesta set­mana la por­ta­veu del govern, Patrícia Plaja, que les con­seqüències econòmiques de la guerra d’Ucraïna dura­ran anys. Diu que van bus­cant “con­sen­sos” amb els par­tits. “Con­sen­sos”. No sé si és alguna cosa moderna que es pot men­jar, perquè, si no és així, ho tenim clar. Te la mires, te l’escol­tes. Te’ls mires i te’ls escol­tes –als de la política, els que se suposa que tenim allí, a gust, perquè resol­guin els pro­ble­mes. I tots ple­gats fan una man­dra difícil d’expres­sar. Man­dra –poden fer ser­vir altres ter­mes, segons l’estat d’ànim– i pena. Cata­lu­nya parla de dema­nar diners a Espa­nya; Espa­nya parla dels diners que ha de donar Europa. Europa també mira al vol­tant. I els ciu­ta­dans no sabem on mirar. Que quedi clar que no par­lem de la guerra, ni del preu de la guerra, sinó del preu de la tonyina al natu­ral i de com fem per pagar-lo.

Una ucraïnesa que viu a Guis­sona des de fa anys –una cata­lana d’ori­gen ucraïnès, doncs– em deia fa unes set­ma­nes que li havia tru­cat una antiga amiga per esco­pir-li: “Per què no us ren­diu? La vos­tra guerra l’estem pagant nosal­tres!” No cal dir que ja no són ami­gues. Insis­tim: les vides i la lli­ber­tat del poble ucraïnès són pri­o­ritàries. Acla­rit això, tor­nem un moment cap aquí. La guerra d’Ucraïna ha des­ta­pat les rela­ci­ons econòmiques per­ver­ses dels que manen –d’allò de tenir un ciri a Déu i un altre al dimoni en saben un niu–, i les dependències còmodes –i absur­des. I tot això, en un con­text de pre­ca­ri­e­tat prèvia. L’han feta més punyent la pandèmia i l’esce­nari inter­na­ci­o­nal. Sis­plau, que Ucraïna no sigui la paraula comodí per expli­car la crisi que vivim, perquè no és d’ara. Posem per cas un pro­blema dels grans, dels que si les famílies tinguéssim resolt podríem tirar enda­vant i com­prar molta tonyina. L’habi­tatge. Quant de temps i quan­tes ganes, i quanta res­pon­sa­bi­li­tat de país, fan falta per posar-hi mà? Quan serà el dia? El Cons­ti­tu­ci­o­nal ha tom­bat la llei cata­lana de con­tenció dels llo­guers, hi ha des­no­na­ments arreu, tenim zero habi­tatge públic. I fa dècades, i Ucraïna no hi té res a veure, que no els enga­nyin. Ma mare –una santa– tenia raó: han per­dut la ver­go­nya.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor