Opinió

Com hi ha món

Tu, Madrastra

Si no són les mares, hi estem d’acord, què són, les madrastres? Cangurs especialment qualificats?

Un dia d’aquests és el dia de la mare, oi? Madras­tra, tre­mola. Per a tu no hi haurà una figu­reta de fang –encara es fan?–, ni una tar­geta. Si toca que els fills de la teva pare­lla esti­guin amb vosal­tres aquell cap de set­mana pot­ser algú els diu: “Ei, feli­ci­teu-la, que és el dia de la mare!” I ells diran: “Feli­ci­tats, X!” –en lloc d’X poseu el vos­tre nom–. D’altra banda, si no toquen, serà més difícil que passi. També és cert: no sou les seves mares. Sem­pre hi ha per­so­nes Post-it que us ho recor­da­ran –que Déu les bene­eixi, què faríem sense elles!–. Si no són les mares, hi estem d’acord, què són, les madras­tres? Can­gurs espe­ci­al­ment qua­li­fi­cats, que aju­den a fer deu­res, ren­ten roba, cui­nen i esti­men? Són “la nòvia del papa”, tot i por­tar anys i anys de relació? Tor­nant a l’inici: assu­meix que el dia de la mare no es recor­darà de tu ningú. Tant és el paper que hagis deci­dit tenir o que et per­me­tin tenir. Per cert, els matei­xos que et recor­den –per si l’úter se t’hagués des­pis­tat– que no, que no ets la seva mare, de vega­des són els que si ets tu qui diu “no soc la seva mare” et miren amb gest de dolor: “Ai, dona, no diguis això!” No ets la mare, però tam­poc no ho pots dir. Si et quei­xes, diuen: “Pobrets.” Si vas car­re­gada: “Estàs fent massa, això no et per­toca!” En què que­dem? Pudor de patri­ar­cat i de falta d’empa­tia. Femi­nisme, escolta la madras­tra!

S’acosta el final de curs, un altre moment interes­sant. Pot ser que hi hagi el típic fes­ti­val esco­lar, i pot ser que al cen­tre donin dues entra­des, i prou, per als pro­ge­ni­tors ofi­ci­als. Et farà ràbia, perquè tu vas estar als assa­jos de la punye­tera flauta! Si vols acom­pa­nyar el nen aquell dia, ho hauràs de dema­nar, no es donarà per fet. Diver­ses madras­tres em comen­ten que són invi­si­bles. Quan­tes famílies recons­tituïdes o enllaçades hi deu haver a Cata­lu­nya? Quants padras­tres i madras­tres? Se’n parla, a l’escola? Es tenen en compte soci­al­ment aques­tes figu­res que acom­pa­nyen els nens? De fet, se les té en compte com cal –per exem­ple, en la presa de deci­si­ons– al si de les matei­xes famílies?

Per damunt de tot, que quedi clar, hi ha un món de nous vin­cles, tan o més dura­dors i satis­fac­to­ris que els de la mater­ni­tat o fili­ació biològiques. Es demos­tra que l’amor no neces­sita la sang. Al cos­tat d’això, però, també hi pot haver dolor i frus­tració a causa de la invi­si­bi­li­tat i, per tant, el no nom o mal­nom de madras­tra (maleïts con­tes). La invi­si­bi­li­tat està lli­gada als rols de gènere. S’espera d’elles, com a dones, i de manera natu­ral, que siguin: mare cui­da­dora, mare entre­gada, mare que ho supe­dita tot als fills –d’altres per­so­nes–... I tot això sense obrir boca, i sense els drets que tin­drien com a mares biològiques. Les madras­tres han de sor­tir de l’armari, perquè mai és tard per sane­jar les rela­ci­ons. I la soci­e­tat ha de reconèixer que exis­tei­xen.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.