Opinió

Tribuna republicana

LES ESCOLTES

Més enllà de discrepar absolutament de la justificació política de la ministra, el que no se li pot negar és franquesa
El president Sánchez hauria de convocar la taula de diàleg immediatament

Que és la raó d’estat? Que és legal? Malau­ra­da­ment per a l’Estat espa­nyol la res­posta a aques­tes dues qüesti­ons està sent objecte d’un descrèdit inter­na­ci­o­nal amb el mirall del con­flicte català, però no exclu­si­va­ment. En el dar­rer informe GRECO sobre la inde­pendència judi­cial espa­nyola, sus­pe­nia, i fa anys que l’ONU li reclama una política més clara en la superació plena dels lle­gats del fran­quisme. De fons, la remor d’una democràcia en part lle­gat d’una dic­ta­dura per­sis­teix, i es mani­festa sobre­tot en la difi­cul­tat d’assi­mi­lar els rep­tes del plu­ra­lisme democràtic, la defensa d’uns drets fona­men­tals i les lli­ber­tats de la soci­e­tat civil.

El Cata­lan­gate ha posat a dalt de tot de la premsa nord-ame­ri­cana un dit asse­nya­lant, una opor­tu­ni­tat per ampliar el con­text i recor­dar que l’escàndol de les escol­tes als inde­pen­den­tis­tes ve d’un arti­cle publi­cat en un país que encara demana l’extra­dició d’Assange per fer de la trans­parència mediàtica una eina democràtica i refe­rida espe­ci­al­ment a la raó d’estat. Un home que sim­bo­litza el tor­ce­braç que ara s’està fent aquí, i que fa set anys que està tan­cat. Cal evo­car que les seves fil­tra­ci­ons van ser publi­ca­des al seu moment pels dia­ris més relle­vants del món.

La democràcia es mou ara entre la cro­ni­fi­cació d’unes polítiques de segu­re­tat de “doble moral o no veri­tat”, com denun­ci­ava l’enyo­rat Manuel Vázquez Mon­talbán, i la gran opor­tu­ni­tat de la trans­parència i el reti­ment de comp­tes.

Estem par­lant de les fos­cors de Guantánamo, de les pre­sons de la CIA, del GAL, de la tor­tura, dels dos­si­ers Villa­rejo, de les actu­als recer­ques en arma­ment químic, de l’opa­ci­tat dels con­trac­tes de com­pra­venda d’arma­ment, del tràfic d’influència entre grans far­macèuti­ques i alguns governs... I també del Cata­lan­gate. Un escàndol que s’haurà de diri­mir als tri­bu­nals i amb el qual, com diuen els advo­cats afec­tats per les inter­ven­ci­ons, aquesta vegada sí que s’han cre­uat unes línies ver­me­lles que, de ben segur, si no a la juris­dicció espa­nyola, a l’euro­pea seran objecte de gran recri­mi­nació. Hi haurà un abans i un després.

Aquest con­text ha obli­gat la minis­tra de Defensa, Mar­ga­rita Robles, a donar expli­ca­ci­ons enmig d’una guerra a Europa i en un moment geo­polític entre Europa i els Estats Units alta­ment com­pli­cat. Una dona, magis­trada, que, para­do­xal­ment i pràcti­ca­ment sola –cal recor­dar-ho encara que pugui inco­mo­dar–, es va enfron­tar al PSOE dels barons i al PP per tallar el finançament dels GAL i des­man­te­llar un apa­rell d’estat maquinària de tor­tura i màfia. En aquell moment, també va asso­lir i ges­tar l’ope­ració de retorn de Roldán perquè fos jut­jat i empre­so­nat. Fa molt poc, l’empre­so­na­ment de Villa­rejo –i el final d’una etapa de poders ocults als ser­veis secrets lide­rats per aquest per­so­natge–, també ha anat acom­pa­nyat de deci­si­ons polítiques. Però, sens dubte, pot­ser la seva més gran con­tri­bució va ser la de donar empenta i suport al procés de pau al País Basc. Vaig ser tes­ti­moni directe de la seva duríssima inter­venció oral al congrés que es va orga­nit­zar al Par­la­ment de Cata­lu­nya amb els irlan­de­sos i l’advo­cat Brian Curry. Tot i les seves dures parau­les, va venir, va aju­dar a orga­nit­zar l’esde­ve­ni­ment i va con­ti­nuar impli­cada fins al final en la solució política. Una deter­mi­nació democràtica difícil de tro­bar en aquell moment, en què fis­cals i magis­trats relle­vants com Bal­ta­sar Garzón van mirar durant anys cap una altra banda davant els casos de tor­tura.

Ara ha obert la capsa de Pan­dora amb les seves decla­ra­ci­ons, apel·lant a una per­se­cució judi­cial de les pro­tes­tes de l’inde­pen­den­tisme i a una auto­rit­zació judi­cial, fins ara des­co­ne­guda en trac­tar-se de pro­ce­di­ments secrets i sota secret de sumari. La comissió de secrets ofi­ci­als per fi es con­vo­carà. El focus està ara on havia d’estar. Més enllà de poder dis­cre­par abso­lu­ta­ment de la jus­ti­fi­cació política de la minis­tra, el que no se li pot negar és fran­quesa, i des d’un punt de vista democràtic ens interessa, ara més que mai, anar al fons i fins al final. El Cata­lan­gate ha redi­men­si­o­nat el con­flicte amb Cata­lu­nya, i men­tre per­sis­teixi l’ofen­siva a Water­loo i a l’exili, i els judi­cis pen­dents, el govern de Sánchez ha d’afron­tar amb sen­tit d’estat que aquest és el pri­mer escull per avançar o con­so­li­dar pac­tes de govern.

Aques­tes inter­ven­ci­ons telefòniques, con­nec­ta­des o no a pro­ce­di­ments penals, par­tei­xen d’una eina tec­nològica, Pega­sus, que ha estat vali­dada pels governs que l’han com­prat i que en si mateixa és una autèntica aber­ració democràtica. El cas Snow­den és un clar exem­ple d’aques­tes aber­ra­ci­ons del món tec­nològic i ara també del polític.

El pre­si­dent Sánchez, que és l’autèntic objec­tiu de molts –també d’alguns dels seus–, hau­ria de con­vo­car la taula de diàleg imme­di­a­ta­ment si vol tor­nar a la política d’altura. Els que apel·len a un des­gast de legis­la­tura i albi­ren que una coa­lició PP-PSOE o PP-Vox seria el mateix esce­nari per a l’inde­pen­den­tisme català, afir­mació amb la qual dis­crepo, cor­ren un gran risc de gene­rar un esce­nari de no retorn i d’incre­ment de repressió. I si no, pre­gun­tem-nos el perquè del suport de Bildu al govern. El nos­tre horitzó hau­ria de ser política, lli­ber­tats i justícia democràtica més que mai.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.