Opinió

Tribuna republicana

NI QUE FOS IMPOSSIBLE, NO HI RENUNCIARIA

L’Europa política fa veure que sent ploure i només ens defensarà... quan en siguem membres de ple dret
L’èxit d’un gran objectiu depèn del coratge que es tingui per reconèixer-ne les dificultats

Arran d’un escrit recent en què sos­te­nia que a l’hora d’asso­lir la inde­pendència tam­poc no podíem comp­tar amb l’Europa política –la judi­cial, de moment, resulta més de fiar–, un lec­tor m’inter­pel·lava dient: “Així doncs, ho dei­xem córrer?” La reacció del lec­tor, doncs, vin­cu­lava la defensa del pro­jecte sobi­ra­nista al seu pos­si­ble èxit. I si bé és cert que l’expec­ta­tiva de victòria sol sumar segui­dors –tant si par­lem de política, com de fut­bol o de can­tants–, en les línies següents tinc la intenció de defen­sar que el valor de deter­mi­na­des aspi­ra­ci­ons no cal que esti­gui vin­cu­lat a la seva plau­si­bi­li­tat.

Anem a pams. Dir que Espa­nya farà –en rea­li­tat, ja ho ha fet– tot el que és pos­si­ble legal­ment i il·legal­ment, tot el que és ima­gi­na­ble decent­ment i inde­cent­ment, no és pas l’expressió de cap pes­si­misme exis­ten­cial ni històric, sinó una mera cons­ta­tació. Però podem dir el mateix de la Unió Euro­pea, que és un club d’estats l’objec­tiu pri­mer dels quals és defen­sar-se entre si. Ho vam cons­ta­tar a par­tir del pri­mer d’octu­bre amb la seva indi­ferència còmplice davant la bru­tal repressió i, ara mateix, amb la covarda inhi­bició en l’afer del Cata­lan­gate. Tant és que la premsa inter­na­ci­o­nal s’escan­da­litzés lla­vors i ho torni a fer ara, que l’Europa política fa veure que sent ploure, i això tam­poc és el resul­tat de cap estat d’ànim ni de desànim. L’Europa política només ens defen­sarà... quan en siguem mem­bres de ple dret.

Tor­nem, però, a la qüestió de si la cons­ta­tació de les grans difi­cul­tats –i aquí no he par­lat dels obs­ta­cles que ens posem els inde­pen­den­tis­tes matei­xos– ens hau­ria de fer tirar el bar­ret al foc, argu­men­ta­des amb cinc breus con­si­de­ra­ci­ons. En pri­mer lloc, la major part dels grans objec­tius polítics se sos­te­nen en ide­als pràcti­ca­ment irre­a­lit­za­bles. Sigui la pau del món, sigui la igual­tat de tota la huma­ni­tat o la justícia uni­ver­sal, són objec­tius ètics pels quals val la pena llui­tar, tant si hi ha grans pro­gres­sos o, pot­ser encara més, quan hi ha grans recu­la­des.

En segon lloc, i en con­seqüència, la jus­ti­fi­cació ètica de la lluita pels grans prin­ci­pis és inde­pen­dent de les expec­ta­ti­ves d’èxit. Des­lli­gar els objec­tius de la seva capa­ci­tat per rea­lit­zar-los té ris­cos, cer­ta­ment. En uns casos, pot por­tar a un ide­a­lisme bufanúvols i en d’altres, a la des­es­pe­ració i a aca­bar jus­ti­fi­cant com­por­ta­ments vio­lents les con­seqüències dels quals siguin contràries als propòsits bus­cats. Són ris­cos que cal evi­tar.

Ara bé, i en ter­cer lloc, la mesura exacta de les pos­si­bi­li­tats d’èxit d’un gran objec­tiu depèn pre­ci­sa­ment del coratge que es tin­gui per reconèixer-ne les difi­cul­tats. D’alguna cosa ens ha de ser­vir el pri­mer d’octu­bre del 2017: quan més a prop hem tin­gut la inde­pendència, allò que la va fer fra­cas­sar va ser equi­vo­car-se a l’hora de mesu­rar-ne les difi­cul­tats.

En quart lloc, si no és accep­ta­ble con­di­ci­o­nar el suport a la inde­pendència a les pos­si­bi­li­tats d’èxit del procés, tam­poc ho és voler-lo vin­cu­lar a la impo­sició d’un o altre model de soci­e­tat. Encara menys, a la pos­si­bi­li­tat d’ima­gi­nar Cata­lu­nya com una terra de Xauxa. Un cop asso­lida la lli­ber­tat política, seran les gene­ra­ci­ons futu­res les que diran, democràtica­ment, què en fan i cap a on por­ten el país.

Per tant, pre­ci­saré la meva posició final. U, no em cal ima­gi­nar una Cata­lu­nya ideal –o un ideal de Cata­lu­nya– per voler-ne la inde­pendència. Dos, no em cal ni una data ni un full de ruta per seguir fidel al desig d’inde­pendència: m’agra­da­ria gau­dir dels fruits, però el país és de ple de grans llui­ta­dors que sabien que tre­ba­lla­ven per a gene­ra­ci­ons futu­res. I tres, fins i tot en el pit­jor dels casos, és a dir, que arribés a la con­clusió que la inde­pendència és impos­si­ble –supòsit que ja adver­teixo que no com­par­teixo–, ni així dei­xa­ria de pen­sar que la inde­pendència, pri­mer de Cata­lu­nya, i després de tots els cata­lans –ja es veu que m’ho poso ben difícil–, seria la millor garan­tia d’una dig­ni­tat naci­o­nal plena. En resum: no, no ho deixo córrer!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor