Opinió

Tribuna republicana

HI HA DRETS SI NO ES MEREIXEN?

L’avaluació continuada ha estat una victòria pedagògica. Els últims anys la reivindicació estudiantil ha pres el sentit contrari
Algú voldrà ser tractat per un metge que no hagi anat mai a classe?

Aquest és un arti­cle notòria­ment impo­pu­lar. I és que par­teix de la con­vicció que solem fer un ús abu­siu del “tenir dret a” apli­cat a qual­se­vol bé mate­rial, ser­vei públic o fins i tot a l’hora de defen­sar qual­se­vol idea al marge de si té algun fona­ment raci­o­nal o rao­na­ble, o de si és con­sis­tent i està com­pro­mesa amb la veri­tat. Parlo d’aquest “tenir dret” que es defensa amb inde­pendència de si es mereix i de vin­cu­lar-lo als deu­res que com­porta. En un arti­cle futur aniré més al fons de la qüestió, però allò que ara m’ha fet sal­tar és l’apro­vació per part del con­sell de govern de la UAB, la meva uni­ver­si­tat, de la pos­si­bi­li­tat que els estu­di­ants s’acu­llin a allò que en diuen “ava­lu­ació única”.

D’entrada, he de recor­dar que a la uni­ver­si­tat ens vam pas­sar molts anys llui­tant en con­tra d’haver de jugar-s’ho tot en un exa­men final, que és el que ara, eufemísti­ca­ment, en diuen ava­lu­ació única. L’ava­lu­ació con­ti­nu­ada ha estat una victòria pedagògica que pre­senta avan­tat­ges nota­bles a l’hora de mesu­rar la qua­li­tat del tre­ball de l’estu­di­ant i, de pas­sada, és molt més exi­gent amb la feina del pro­fes­sor. Tan­ma­teix, els últims anys la rei­vin­di­cació estu­di­an­til ha pres el sen­tit con­trari, i la raó només és una: la pos­si­bi­li­tat de ser ava­luat sense haver d’anar a classe, i això en una ins­ti­tució amb un model d’ense­nya­ment pre­sen­cial.

És cert que hi ha models d’ense­nya­ment uni­ver­si­tari no pre­sen­cial –el model pio­ner i d’èxit de la UOC n’és un–, però lla­vors la meto­do­lo­gia és tota una altra i suposa mate­ri­als docents, lògiques ava­lu­a­do­res i segui­ments tuto­ri­als dife­rents. Res a veure, doncs, amb l’ava­lu­ació única. A més, si ja seria dis­cu­ti­ble que una uni­ver­si­tat a distància pogués fer tota mena d’ense­nya­ments, una d’ava­lu­a­ci­ons úniques sense haver d’anar a classe, segur que no. Algú voldrà ser trac­tat per un metge que no hagi anat mai a classe? Oi que és absurd que algú vul­gui jugar en un equip de bàsquet sense anar als entre­na­ments perquè ha de tre­ba­llar... per poder pagar l’entre­na­dor?

Però anem al fons de tot l’embo­lic. El prin­ci­pal argu­ment adduït per dema­nar ser ava­luat per un exa­men final sense haver d’anar a classe és que hi ha estu­di­ants que han de tre­ba­llar per pagar-se els estu­dis, i que així s’evita una dis­cri­mi­nació clas­sista en l’exer­cici del que es con­si­dera un dret uni­ver­sal: el dret a estu­diar –pot­ser hau­ria de dir “d’anar”– a la uni­ver­si­tat. La pri­mera fal·làcia de l’argu­ment és creure que una for­mació sense clas­ses –en un model pre­sen­cial– no suposa una pèrdua greu de la qua­li­tat de l’ense­nya­ment. I, a més de mos­trar un menys­preu per la rellevància i la dig­ni­tat de la feina dels pro­fes­sors, hom ignora les con­seqüències futu­res que tindrà per a la repu­tació de les titu­la­ci­ons que faci­li­tin aquesta via i la de les uni­ver­si­tats públi­ques que ho ava­lin. Una pèrdua de reco­nei­xe­ment que, lògica­ment, només afa­vo­rirà els qui es puguin per­me­tre opci­ons acadèmiques pri­va­des més qua­li­fi­ca­des i for­ma­ci­ons com­ple­mentàries. Ras i curt, unes con­seqüències contràries al que es pre­te­nia.

Des del meu punt de vista, l’arrel de tot l’error és supo­sar que estu­diar a la uni­ver­si­tat és un dret que es pot des­lli­gar de les con­di­ci­ons que exi­gei­xen fer-ho en bones con­di­ci­ons i del mèrit en què cal recol­zar-ho. Tot­hom té dret a anar a la uni­ver­si­tat, doncs? No. Cal estar en con­di­ci­ons d’apro­fi­tar res­pon­sa­ble­ment la inversió pública que s’hi fa i cal merèixer, amb esforç, el reco­nei­xe­ment i els avan­tat­ges que s’obte­nen amb la gra­du­ació uni­ver­sitària. Cal­dria garan­tir, òbvi­a­ment, que ningú que tingués volun­tat i mèrit per fer uns estu­dis uni­ver­si­ta­ris en quedés exclòs per raons econòmiques, però això és tota una altra cosa que en cap cas no resol l’ano­me­nada ava­lu­ació única.

L’apro­vació d’aquesta pos­si­bi­li­tat ha coin­ci­dit amb la notícia que la UAB s’ha situat, en el rànquing QS, al davant de la UB i la UPF, i ha pas­sat a ser una de les 200 millors uni­ver­si­tats del món. Espe­rem que aquesta decisió no ho espat­lli.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor