Opinió

Opinió

LA VIA ÉS LISBOA

Batallem en un terreny de profunda arrel colonitzadora en què el dret d’autodeterminació mai ha estat ben vist
Pensar que el dret de les minories, reconegut al tractat de Lisboa, és menys que el d’autodeterminació és un error

La neces­si­tat d’adap­tar-se als entorns no només es pro­du­eix en relació amb la natura, sinó també en els àmbits jurídics, si el que se pretén és acon­se­guir uns resul­tats òptims en una situ­ació de con­fron­tació en què, a més, es lluita des del des­a­van­tatge de ser una mino­ria i no s’ostenta cap altre poder que el que sor­geix de la legi­ti­mi­tat democràtica que, alhora, és igual­ment menys­preat pels qui sí que osten­ten el poder real, és a dir aquells que tenen capa­ci­tat per repri­mir.

Per tant, si volem ser exi­to­sos en ter­mes de con­fron­tació jurídica, el pri­mer que hem de fer és plan­te­jar-nos què podem acon­se­guir, de quina manera i on; després, s’ha de veure si això és com­pa­ti­ble amb les expec­ta­ti­ves d’aquells a qui es repre­senta i, final­ment, posar-ho en pràctica. Plan­te­jar una con­fron­tació jurídica a Europa des de la pers­pec­tiva del dret inter­na­ci­o­nal no només és un error estratègic sinó, sobre­tot, jurídic, perquè implica no com­pren­dre quin és el marc, tant polític com jurídic, on s’està ope­rant i on es pretén acon­se­guir uns deter­mi­nats resul­tats. Segu­ra­ment, i ja des d’una pers­pec­tiva mate­rial, un cop defi­nit el que es pretén acon­se­guir i de quina manera es pot fer s’ha d’esta­blir on acon­se­guir-ho i si en aquest esce­nari és via­ble.

No tinc cap dubte sobre el que pretén acon­se­guir el movi­ment inde­pen­den­tista català i, tam­poc, sobre com fer-ho. Per aquest motiu, només va ser neces­sari ana­lit­zar on es podia acon­se­guir, i la res­posta, per apli­cació del prin­cipi de rea­li­tat, no podia ser cap altra que a Europa.

Cata­lu­nya, i espe­ci­al­ment el desig d’inde­pendència d’una majo­ria dels cata­lans, no es pot plan­te­jar –i crec que no s’ho plan­teja–, tro­bar una solució al con­flicte amb Espa­nya fora del marc de la Unió Euro­pea, ja que seria invi­a­ble i, a més, atemp­ta­ria con­tra qual­se­vol lògica a pesar dels com­ple­xos moments que viu la UE, que no sem­pre és lle­ial als seus prin­ci­pis rec­tors, sobre­tot quan al cap­da­vant de mol­tes de les seves ins­ti­tu­ci­ons hi ha polítics i no esta­dis­tes.

A par­tir d’aquest plan­te­ja­ment, sem­pre he entès que els drets i les lli­ber­tats dels cata­lans han de ser defen­sats en el marc del Trac­tat de Lis­boa i de la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea, dins del dret euro­peu i la liti­gació davant les diver­ses juris­dic­ci­ons euro­pees; afron­tar un procés d’aques­tes carac­terísti­ques, des del major dels des­a­van­tat­ges, en un marc més ampli com el dret inter­na­ci­o­nal només té recor­re­gut des d’una pers­pec­tiva acadèmica però no pràctica, sense que això repre­senti renun­ciar a cap tipus de postu­lat propi del dret inter­na­ci­o­nal.

Es tracta, sim­ple­ment, d’aco­mo­dar el litigi a les con­di­ci­ons en què es pot liti­gar i, per això i a pesar dels dife­rents plan­te­ja­ments que hi pot haver i que hi ha, és evi­dent que amb l’objec­tiu d’acon­se­guir el que es desitja l’estruc­tura con­cep­tual ha de depen­dre, pri­mer i entre altres coses, de reconèixer als cata­lans la seva con­dició de mino­ria naci­o­nal dins de l’Estat espa­nyol i, després, del ple exer­cici dels seus drets que, com a tal mino­ria, tenen en igual­tat de con­di­ci­ons que els de les majo­ries naci­o­nals.

Ningú posa en dubte que el dret d’auto­de­ter­mi­nació és una norma de ius cogens, és a dir, una norma que reco­neix un dret amb caràcter impe­ra­tiu amb una posició jeràrquica que li per­met impo­sar-se a qual­se­vol altra norma inter­na­ci­o­nal o naci­o­nal que la con­trariï.

L’error con­sis­teix a pen­sar que el dret de les mino­ries, reco­ne­gut en el Trac­tat de Lis­boa, és dife­rent, de menor rang o amb menors prer­ro­ga­ti­ves que el dret d’auto­de­ter­mi­nació, perquè no és així; es tracta, sim­ple­ment i dins la lega­li­tat euro­pea, del reco­nei­xe­ment ple de tots els drets de les mino­ries i que aques­tes mino­ries puguin deci­dir sobre els seus assump­tes, inclosa la seva pròpia deter­mi­nació, com si no fos­sin una part mino­ritària d’un deter­mi­nat estat.

Bàsica­ment, es tracta de la manera euro­pea d’enten­dre aquest dret, l’única forma que la lega­li­tat i la juris­dicció euro­pees reco­nei­xe­ran i, per tant, és la via a través de la qual s’han de plan­te­jar les exigències de la deter­mi­nació si el que es pretén és que sigui reco­ne­guda en l’àmbit euro­peu.

Pen­sar que plan­te­jar la defensa dels drets dels cata­lans sota el parai­gua de la mino­ria naci­o­nal és dife­rent o implica una renúncia a algun dret és, sim­ple­ment, no enten­dre res d’estratègies ni de tàcti­ques, perquè per gua­nyar qual­se­vol con­fron­tació juri­di­co­ju­di­cial, si hi ha un fet que per­met no asse­gu­rar però sí intuir el resul­tat és la pre­e­xistència d’una estratègia i les seves con­següents tàcti­ques que, com a tals, poden variar si no es perd el rumb dis­se­nyat en l’estratègia.

Encara pit­jor, pen­sar així és no enten­dre en quin ter­reny s’ha deci­dit bata­llar, un ter­reny com­plex, de pro­funda arrel colo­nit­za­dora i en què el dret d’auto­de­ter­mi­nació mai ha estat ni ben vist, ni ben comprès ni, encara menys, accep­tat en la seva inte­gri­tat i inten­si­tat.

Segons la meva opinió, no hi ha cap dis­jun­tiva entre el dret d’auto­de­ter­mi­nació i el dret de les mino­ries naci­o­nals; es tracta, sim­ple­ment, d’ins­ti­tu­ci­ons, noms i defi­ni­ci­ons pròpies de dife­rents àmbits nor­ma­tius.

El pri­mer és clara­ment propi del dret inter­na­ci­o­nal i el segon, del dret de la UE i, ves per on, aquí la bata­lla l’estem plan­te­jant a la UE i amb vista a la UE, almenys en una UE dels ciu­ta­dans en què cada poble, nació o mino­ria ha de tenir garan­tits tots els seus drets, inclòs el dret a deci­dir.

És per això que no val la pena per­dre ener­gia en dis­cus­si­ons aca­de­mi­cis­tes, sinó con­cen­trar el temps –escàs per defi­nició–, les for­ces –cada cop més reduïdes– i els recur­sos –també escas­sos per defi­nició– a fer allò que la gent vol i que després cadascú podrà ano­me­nar de la manera que vul­gui… sobre­tot si acaba sent reco­ne­gut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor