Opinió

La República que bull

UN MAL AVERANY

El PSOE s’ha afanyat a destacar que amb el delicte de “desordres públics agreujats no hi haurà santuaris per als atemptats contra l’ordre públic”

L’anunci de la dero­gació del delicte de sedició que va fer aquest dijous el pre­si­dent del govern espa­nyol en una entre­vista tele­vi­siva ha des­fer­mat un debat polític intens. Segons el docu­ment que han regis­trat aquest diven­dres al Congrés el PSOE i Uni­das Pode­mos, la sedició des­a­pa­reix defi­ni­ti­va­ment del Codi Penal, però se subs­ti­tu­eix per un nou delicte de “desor­dres públics agreu­jats”, que pas­sarà a com­por­tar penes de fins a cinc anys de presó i un màxim de vuit anys d’inha­bi­li­tació. A més, el redac­tat passa a ser més específic, perquè caldrà demos­trar que els actes s’han desen­vo­lu­pat amb “violència o inti­mi­dació”.

Hi haurà temps per ana­lit­zar amb pro­fun­di­tat la pro­posta i, sobre­tot, per deter­mi­nar qui­nes con­seqüències pot tenir per als repre­sa­li­ats i de cara a la des­ju­di­ci­a­lit­zació del con­flicte. Els par­tits polítics, de moment, s’han apres­sat a encai­xar l’anunci en el seu argu­men­tari ofi­cial. Des d’ERC s’ha pre­sen­tat l’acord com “una clara mos­tra que per­se­ve­rar dona fruits”. El pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, que dime­cres va haver d’aguan­tar un veri­ta­ble xàfec al Par­la­ment, ara pre­su­meix dels resul­tats de la taula de diàleg i afirma que “l’eli­mi­nació del delicte de sedició és un pas indis­pen­sa­ble en la des­ju­di­ci­a­lit­zació”. Des de Junts, contrària­ment, se sosté que “una rebaixa de la con­demna no sig­ni­fica des­ju­di­ci­a­lit­zar el con­flicte” i es reclama que “no assu­meixi aquest marc men­tal”. La CUP, per la seva banda, insis­teix en aquesta mateixa idea i afe­geix que es tracta d’un nou “joc de car­tes” o d’un “canvi de cro­mos” amb la fina­li­tat que ERC aprovi els pres­su­pos­tos de l’Estat. En tot cas, a banda del duel entre opci­ons inde­pen­den­tis­tes, l’anàlisi més “cla­ri­fi­ca­dora” ha vin­gut de les files soci­a­lis­tes. El por­ta­veu del PSOE, Patxi López, ha inter­pre­tat la mesura com una der­rota de l’inde­pen­den­tisme, i no només s’ha van­tat que “no tor­narà a haver-hi san­tu­a­ris per als atemp­tats con­tra l’ordre públic”, sinó que ha afe­git que “com que no exis­tia el delicte de sedició als països del nos­tre vol­tant, la col·labo­ració judi­cial amb aquests països no va ser pos­si­ble”. De fet, en el moment d’anun­ciar la reforma, el pre­si­dent del govern espa­nyol, Pedró Sánchez, ja es va afa­nyar a des­ta­car que Car­les Puig­de­mont “haurà de retre comp­tes igual­ment davant la justícia”, perquè els delic­tes que segons ell va come­tre que­da­ran inclo­sos en el nou tipus penal de desor­dres públics agreu­jats”. Mal ave­rany quan aquells que anun­cien la mesura ame­na­cen amb més acci­ons legals, amb més judi­cis i amb menys política.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor