Opinió

Tribuna republicana

Newton i el xoc de trens

Al proper embat, si us plau, menys voluntarisme moral i més càlcul científic
Si el govern d’ara de la Generalitat i les actuals o futures majories parlamentàries diuen que aturant el propi comboi, l’Estat aturarà el seu, ens enganyen

Per bé que hi ha qui s’entos­su­deix a jut­jar el Pri­mer d’Octu­bre del 2017 en ter­mes morals –men­tida, covar­dia, engany, traïció...–, hi ha d’haver altres mane­res d’ana­lit­zar-lo sense cas­ti­gar d’una manera tan des­pi­e­tada els que hi van posar la cara, el cos, la presó i l’exili. I, sobre­tot, con­ve­nen anàlisis que no car­re­guin tota la res­pon­sa­bi­li­tat només en la part der­ro­tada, sinó que també con­si­de­rin el paper que hi va jugar la part –pro­vi­si­o­nal­ment– vic­to­ri­osa. Pro­vem-ho recor­rent a la física de New­ton.

El Pri­mer d’Octu­bre va ser el dia del tan pro­nos­ti­cat xoc de trens. L’Estat es va sen­tir veri­ta­ble­ment inti­mi­dat, i amb tots els seus apa­rells –polítics, judi­ci­als, poli­ci­als, mili­tars i pro­pa­gandístics– va venir a por noso­tros. Per la seva banda, l’inde­pen­den­tisme, empès des de baix amb més entu­si­asme i dig­ni­tat que amb astúcia i estratègia, havia aga­fat una direcció i velo­ci­tat difícils de recon­duir des de les ins­ti­tu­ci­ons polítiques. La col·lisió era tan ine­vi­ta­ble com bus­cada: ni les ins­ti­tu­ci­ons de la Gene­ra­li­tat la podien atu­rar sense enca­rar-se a un país mobi­lit­zat, ni les de l’Estat podien esqui­var-la sense sot­me­tre’s a una nego­ci­ació humi­li­ant. Vist així, el xoc de trens es pot expli­car recor­rent a la ter­cera llei de la dinàmica de New­ton, la d’acció-reacció. Aquesta llei, també cone­guda com la del prin­cipi de la con­ser­vació de la quan­ti­tat de movi­ment, sosté que sem­pre que un cos exer­ceix una força sobre un altre, aquest segon cos exer­ceix una força igual i de sen­tit con­trari sobre el pri­mer.

No soc tan ruc per no ado­nar-me que forço l’apli­cació d’aquesta llei a un ter­reny que no li és propi, però sí que em sem­bla útil uti­lit­zar-la com a metàfora del Pri­mer d’Octu­bre. Així, en la topada entre l’Estat i el procés inde­pen­den­tista, és clar que si bé la velo­ci­tat del segon era supe­rior a la capa­ci­tat de reacció del pri­mer, la massa del pri­mer era des­pro­por­ci­o­na­da­ment més gran que la del segon. De manera que en l’inter­canvi de for­ces, com era pre­vi­si­ble, els danys i les vícti­mes s’havien de pro­duir en el segon com­boi.

Amb la ter­cera llei de la dinàmica de New­ton al cap, crec que es pot arri­bar a algu­nes con­clu­si­ons. Una, la tar­dor del 2017 el des­a­fi­a­ment popu­lar feia impos­si­ble atu­rar el tren per part cata­lana, que cor­ria des­bo­cat. Dues, un referèndum sense reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal no apor­tava la massa necessària a la topada per sor­tir-ne sans i estal­vis. Tres, l’única espe­rança de victòria dels estra­tegs inde­pen­den­tis­tes era que l’Estat frenés el seu com­boi en el dar­rer moment i acceptés algun tipus de nego­ci­ació, cosa que per a Espa­nya hau­ria estat el prin­cipi de la der­rota.

Al cap de cinc anys, encara hi podem afe­gir dues coses més. Qua­tre, que una vegada fet des­car­ri­lar el procés inde­pen­den­tista, per molt que es parli de tor­nar a la via del diàleg o de la concòrdia, l’Estat segueix con­duint el tren amb la volun­tat afe­gida d’un reven­gisme repres­siu i amb un objec­tiu final: encalçar el pre­si­dent Car­les Puig­de­mont. I cinc, que si el govern d’ara de la Gene­ra­li­tat i les actu­als o futu­res majo­ries par­la­mentàries diuen que atu­rant el propi com­boi, l’Estat atu­rarà el seu, ens enga­nyen. Cap res­pecte per la llen­gua cata­lana ni a les esco­les del país, ni als usos al Senat o a Europa, ni en la regu­lació de les pla­ta­for­mes audi­o­vi­su­als. Mani­o­bres astu­tes al legis­la­tiu per can­viar el nom a la sedició i, després de ren­tar-se la cara a Europa, aca­bar la feina repres­siva i que els exi­li­ats li van impe­dir de fer. I, entre més, la per­pe­tu­ació des­ca­rada de la depre­dació fis­cal i l’incom­pli­ment agreu­jat de les inver­si­ons pro­me­ses per tal d’esta­ve­llar la que havia estat una loco­mo­tora econòmica gràcies al fet que sem­pre havia acon­se­guit esca­par del con­trol públic.

En con­clusió: al pro­per Con­sell per a la Tran­sició Naci­o­nal, si us plau, que s’hi con­vidi físics, engi­nyers i matemàtics per cal­cu­lar i pre­veure, també, velo­ci­tats, for­ces i mas­ses. Al pro­per embat, menys volun­ta­risme moral i més càlcul científic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor