Opinió

Tribuna republicana

El privilegi de ser un embussat

Controlar el discurs permet als homes tenir el privilegi de la interpel·lació, és a dir, l’exclusivitat de definir-se a si mateixos, a les altres, a lis altris i al món en funció de les necessitats pròpies
El domini masculí del món es basa a justificar que els homes són els menys capacitats per dominar-lo

L’escrip­tora Anna Pun­soda va refle­xi­o­nar la set­mana pas­sada a Núvol sobre com el procés de soci­a­lit­zació dels homes els cas­tra emo­ci­o­nal­ment, cosa que la va por­tar a defi­nir-los com a embus­sats. L’arti­cle va gene­rar una onada de quei­xes d’homes que, pel seu con­tin­gut, to i estil, no va fer res més que con­fir­mar la tesi de Pun­soda, i que va recor­dar a la reacció d’embus­sats ibèrics, com el pre­sen­ta­dor d’El Hor­mi­guero Pablo Motos o el you­tu­ber El Xokas, al vídeo del Minis­teri d’Igual­tat espa­nyol que enco­rat­java els homes a fre­nar les acti­tuds mas­clis­tes que veien al seu entorn.

El que tenen en comú tant els embus­sats cata­lans com els espa­nyols és el domini de l’espai públic i pri­vat, cosa que ha fet que en domi­nin el dis­curs. Con­tro­lar el dis­curs per­met als homes tenir el pri­vi­legi de la inter­pel·lació, és a dir, l’exclu­si­vi­tat de defi­nir-se a si matei­xos, a les altres, a lis altris i al món en funció de les neces­si­tats pròpies. El que ha empre­nyat de l’escrit de Pun­soda a homes com Sal­va­dor Cardús o Enric Vila no són tant els fets des­crits com que una dona hagi gosat defi­nir-los a ells, els defi­ni­dors per excel·lència. Com que són els homes els que s’atri­bu­ei­xen la potes­tat de mar­car les con­di­ci­ons de la con­versa pública, la seva reacció ha entor­pit el debat enri­qui­dor sobre la mas­cu­li­ni­tat gene­rat per l’arti­cle, i sobre com l’embus­sa­ment emo­ci­o­nal dels homes no només els és per­ju­di­cial, com asse­nyala Pun­soda, sinó que, sobre­tot, fona­menta el seu domini sobre les dones i l’entorn.

L’antropòloga Almu­dena Her­nando des­grana que els homes han pogut con­tro­lar l’espai que habi­ten gràcies a les ali­an­ces que han tei­xit entre ells, i que expli­quen l’actu­ació en manada que han tin­gut quan Pun­soda o el Minis­teri han qüesti­o­nat el seu pri­vi­legi de la inter­pel·lació. També per la impo­sició de la cura del grup a les dones. Men­tre les dones s’ocu­pen de pre­ser­var l’entra­mat emo­ci­o­nal que bas­teix les comu­ni­tats huma­nes, con­ti­nua Her­nando, els homes es poden dedi­car a ges­ti­o­nar-les.

Ser un embus­sat ser­veix tant per dis­cul­par els homes dels per­ju­di­cis que aquesta trava emo­ci­o­nal genera a l’entorn com per res­pon­sa­bi­lit­zar les dones de bre­gar amb les con­seqüències que causa. Aques­tes visi­ons mar­quen, per exem­ple, els pro­ces­sos de justícia res­tau­ra­tiva con­tra la violència mas­clista ende­gats en certs cer­cles femi­nis­tes, en què el rebuig a la inter­venció del sis­tema judi­cial ha por­tat que sigui la comu­ni­tat més pro­pera, super­vi­vents de violència inclo­ses, l’encar­re­gada de reha­bi­li­tar l’agres­sor. És per això que, per vir­tut del pri­vi­legi mas­culí sobre la inter­pel·lació, el gran risc de l’escrit de Pun­soda és que els homes se l’apropiïn per seguir defu­gint la res­pon­sa­bi­li­tat sobre els seus actes.

Les obser­va­ci­ons d’Her­nando ens fan enten­dre, a més, l’esmena al text de Pun­soda feta per l’escrip­tora Llúcia Ramis: la lite­ra­tura encim­be­lla les emo­ci­ons dels homes men­tre deni­gra les de les dones. La desi­gual­tat de gènere en el con­trol de l’espai i la uni­ver­sa­lit­zació del punt de vista mas­culí que se’n deriva implica la deva­lu­ació dels sabers i pràcti­ques cre­ats per les dones i el pres­tigi dels cre­ats pels homes. El domini mas­culí de l’art, però també del fut­bol, com veiem aquests dies de mun­dial, els torna espais d’excepció on els homes poden mos­trar unes emo­ci­ons que, en des­lli­gar-se d’uns espais quo­ti­di­ans per­ce­buts com a feme­nins, es repre­sen­ten com l’expressió més sublim de la con­dició humana.

Com remata l’arti­cu­lista Ofèlia Car­bo­nell, les obser­va­ci­ons de Pun­soda sobre la super­fi­ci­a­li­tat de l’experiència mas­cu­lina des­pu­llen la tor­tu­o­si­tat d’escrip­tors com Ernest Hemingway o de per­so­nat­ges com Don Dra­per de qual­se­vol trans­cendència, en repre­sen­tar-la com intents patètics dels homes que l’adop­ten per obte­nir el reco­nei­xe­ment dels iguals (els altres homes). La iro­nia final de les obser­va­ci­ons més reei­xi­des sobre els embus­sats, les quals, ves per on, estan fetes per dones, és que el domini mas­culí del món es basa a jus­ti­fi­car que els homes són els menys capa­ci­tats per domi­nar-lo.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.