Opinió

Tribuna republicana

Contra l’independentisme no nacionalista

La nació catalana encara només és un projecte, una aspiració i una promesa en risc. I potser més que en risc: en clara reculada, sense la protecció d’un estat
La nació que somiem els catalans és la d’un poble obert, avançat, que es vol projectar cap al futur

Ho diré pel broc gros: si no som una nació –o no volem ser-ho–, ni ens cal, ni ens merei­xem la inde­pendència. O dit al revés: l’objec­tiu de la inde­pendència només es jus­ti­fica per asse­gu­rar el futur de la nació. Si del que es tracta és de tenir un país amb bones polítiques soci­als, per exem­ple, això ja ho pot fer un govern espa­nyol pro­gres­sista amb una auto­no­mia avançada. Si del que es tracta és de tenir un bon sis­tema de salut o esco­lar, amb un model d’estat des­cen­tra­lit­zat i una admi­nis­tració pública eficaç, ja n’hi ha prou. No cal tant de risc, ni tant de com­bat.

Sí, ja em sé allò que fa poc ha tor­nat a repe­tir Emma­nuel Macron: que el patri­o­tisme és cosa de l’amor al que és propi i que el naci­o­na­lisme és l’odi a l’altre. Per tant, que ell és un patri­ota i no un naci­o­na­lista. I, de fet, és una jacu­latòria –perdó, ara en diuen man­tra– d’arrel fran­cesa i de llarga tra­dició en la retòrica política. És l’excusa per­fecta dels qui ja tenen una nació pro­te­gida per un estat. Però més naci­o­na­lis­tes que els fran­ce­sos, mira que és difícil d’ima­gi­nar! Al cap­da­vall, allò que tenen per “propi”, que no és la nació? El seu avan­tatge, com el dels espa­nyols, és que es poden dir no naci­o­na­lis­tes perquè ja tenen la nació garan­tida. Vull dir que jo també vol­dria ser sim­ple­ment un patri­ota, amb pòlissa esta­tal d’asse­gu­rança de la nació. Però resulta que la meva nació encara només és un pro­jecte, una aspi­ració, una pro­mesa. I, sobre­tot, és un pro­jecte, una aspi­ració i una pro­mesa en risc. I pot­ser més que en risc: en clara recu­lada.

També és cert que hi ha molts tipus de nació. Però, en això, tenim la sort que en ter­mes molt majo­ri­ta­ris, la nació que somiem els cata­lans és la d’un poble obert, avançat, que es vol pro­jec­tar cap al futur. És a dir, que no busca un reco­nei­xe­ment per reple­gar-se en el pas­sat, sinó per cons­truir allò que Manuel Cas­tells va ano­me­nar una “iden­ti­tat de pro­jecte”. En defi­ni­tiva, que fent valu­osa la nos­tra diver­si­tat d’orígens –ter­ri­to­ri­als i de cre­en­ces–, cons­truir un vin­cle social –entre d’altres, a través d’una llen­gua comuna– que defi­nit sobre un ter­ri­tori per­meti el progrés i el benes­tar dels seus ciu­ta­dans, recol­zat en una democràcia sòlida, i que ens pro­por­ci­oni reco­nei­xe­ment i veu inter­na­ci­o­nal.

És cert que Espa­nya podria haver estat un excep­ci­o­nal estat de natu­ra­lesa plu­ri­na­ci­o­nal, amb una orga­nit­zació política con­fe­de­ral. Però es con­cep a si mateixa com una nació homogènia, d’una sola llen­gua i cul­tura, –“una, grande y libre”– pro­te­gida per un estat uni­tari, per a qui qual­se­vol expressió de diver­si­tat cul­tu­ral, lingüística, econòmica o de qual­se­vol altre tipus és per­ce­buda com una amenaça. I és a par­tir d’aquesta evidència, inal­te­ra­ble en el temps, com­par­tida des de tots els punt de vista polítics, que es reco­nei­xen com a espa­nyols –naci­o­na­lis­tes espa­nyols–, que no ofe­reix altre marge de nego­ci­ació amb ningú que no sigui per reduir-lo encara més, que es fa clara la neces­si­tat de la inde­pendència per pre­ser­var la nos­tra nació. És a dir, una inde­pendència necessària per fer res­pec­tar una volun­tat popu­lar sobi­rana, ver­te­brada en el fet de com­par­tir uns ele­ments simbòlics, digueu-ne com vul­gueu (cap no és epis­te­mològica­ment prou bo): valors, cul­tura, iden­ti­tat...

Sé que tot això és molt bàsic, molt ele­men­tal, però com que fa uns anys hi ha qui sosté que es pot voler una inde­pendència ana­ci­o­nal, sense naci­o­na­lis­tes, cal repe­tir-ho i, si cal, deba­tre-ho amb més argu­ments. També s’entén que algú hagi pen­sat que si a la inde­pendència li tra­iem la rei­vin­di­cació naci­o­nal –una mena d’inde­pendència laica–, això la pot fer més accep­ta­ble per a més gent, per ampliar la majo­ria, com se sol dir. Un argu­ment supo­sa­da­ment pragmàtic, però ni política­ment ni històrica­ment fona­men­tat. El cert és que si dar­rere la inde­pendència no hi ha un pro­jecte naci­o­nal, la majo­ria el busca on sí que hi ha nació, tant per una qüestió de neces­si­tat col·lec­tiva d’adhesió poli­ti­co­e­mo­ci­o­nal, com d’intuïció pragmàtica sobre on es couen els veri­ta­bles pro­jec­tes de cohesió i interès mate­rial. Com deia fa poc Gerard Furest a L’Euro­peu: “L’inde­pen­den­tisme no naci­o­na­lista, ni ha fun­ci­o­nat, ni fun­ci­o­narà.” És així.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor