Opinió

Opinió

GONZALO BOYE

NO RENDIR-SE SEMPRE TÉ PREMI

Es construiran molts relats però, facin el que facin i diguin el que diguin, a partir de la sentència del TJUE les coses ja mai seran com havien previst
Hi ha un camí, que és la via europea, i només a través d’Europa s’aconseguirà allò que s’ha anat negant des dels tribunals espanyols
Un únic paràgraf de la sentència bé val tots els esforços desplegats en aquests més de cinc anys i, també, els costos assumits
Llarena va tornar a cometre un error estratègic en pensar que podia convèncer el TJUE i en no haver analitzat el que hem anat dient des d’almenys el 29 d’octubre del 2017

En més d’una ocasió he dit que les sentències del Tri­bu­nal de Justícia de la Unió Euro­pea (TJUE) no es poden lle­gir com les espa­nyo­les; no s’ha par­tir de la part dis­po­si­tiva o final, sinó que s’ha de fer un recor­re­gut inte­gral, repo­sat i seriós de tot el que diuen al llarg de tots els paràgrafs perquè els seus rao­na­ments solen ser més relle­vants que la con­cisa con­clusió inter­pre­ta­tiva a què s’arriba. En el cas de les ano­me­na­des pre­ju­di­ci­als de Lla­rena suc­ce­eix el mateix, tot i que alguns pre­fe­rei­xin, des de la mio­pia i la sor­desa més pro­funda, seguir ins­tal·lats en el relat.

La de dimarts és una sentència molt tècnica, molt com­pleta i, sobre­tot, molt posi­tiva per a la nos­tra estratègia de defensa, ja que es veuen reforçats una sèrie d’aspec­tes que, clara­ment, el Tri­bu­nal Suprem ha anat igno­rant durant els últims cinc anys. A més, és una sentència en què el TJUE, un cop més, fa una aposta per Europa, per una Europa democràtica i en què es res­pec­ten els drets fona­men­tals de tots però, també i específica­ment, els de les mino­ries naci­o­nals.

Des del començament de la per­se­cució dels polítics cata­lans, totes les defen­ses hem qüesti­o­nat la falta de com­petència del Tri­bu­nal Suprem per enten­dre els fets rela­ci­o­nats amb el referèndum de l’1 d’octu­bre del 2017; la res­posta sem­pre ha estat la mateixa i ha con­sis­tit en una inde­guda auto­a­tri­bució de la com­petència per, d’aquesta manera, con­tro­lar el pro­ce­di­ment del prin­cipi al final.

Ara, el TJUE, entre molts altres i pro­funds rao­na­ments, ha deter­mi­nat que el Suprem no és l’òrgan com­pe­tent per inves­ti­gar-los ni enju­di­ciar-los, i ho ha fet esta­blint el cri­teri següent: “En par­ti­cu­lar, no es pot con­si­de­rar un tri­bu­nal esta­blert per la llei, en el sen­tit de l’arti­cle 6, apar­tat 1, un tri­bu­nal suprem naci­o­nal que resol­gui en pri­mera i última instància sobre un assumpte penal sense dis­po­sar d’una base legal expressa que li con­fe­reixi com­petència per enju­di­ciar la tota­li­tat dels encau­sats.” Aquest únic paràgraf bé val tots els esforços des­ple­gats en aquests més de cinc anys i, també, els cos­tos assu­mits que, sens dubte, no han estat ni seran pocs.

El cri­teri per deter­mi­nar la com­petència és clar, però el TJUE va molt més enllà, i en lloc de basar-lo en l’arti­cle 47 de la Carta dels Drets Fona­men­tals de la Unió Euro­pea, el basa en relació amb l’arti­cle 6.1 del Con­veni Euro­peu de Drets Humans, i aquesta posició no és innòcua, ja que ens està reme­tent a una norma que per al Tri­bu­nal Euro­peu de Drets Humans (TEDH) és d’obli­gat com­pli­ment i que, a la vista de l’esmen­tat paràgraf, tindrà molt en compte a l’hora de revi­sar totes les deman­des inter­po­sa­des davant el TEDH pels con­dem­nats en el judici del procés.

Dit més clara­ment, par­tint del que s’ano­mena “diàleg entre tri­bu­nals” –al qual el Suprem es nega a incor­po­rar-se– el TJUE està dient al TEDH que aquí té la base per resol­dre les deman­des dels polítics cata­lans que han al·legat la falta de com­petència del Suprem per inves­ti­gar-los, enju­di­ciar-los i con­dem­nar-los.

Tan­ma­teix, el TJUE va més enllà, ja que en rea­li­tat va començar esta­blint un fet que era inac­cep­ta­ble per al Suprem: que Bèlgica pogués dene­gar una ordre euro­pea de detenció i entrega d’acord amb les seves nor­mes inter­nes; la sentència de dimarts deter­mina que sí que es pot fer i només esta­bleix un requi­sit, que “s’inter­preti que té el mateix abast que l’arti­cle 1, apar­tat 3, de la decisió marc 2002/584, que única­ment per­met dene­gar l’exe­cució d’una ordre de detenció euro­pea en el con­text men­ci­o­nat en l’apar­tat 72 de la pre­sent sentència i, per tant, que no es pot con­si­de­rar que esta­bleixi un motiu de no exe­cució que no es derivi de l’esmen­tada decisió marc”.

Va ser pre­ci­sa­ment això el que va fer Bèlgica en el cas de Lluís Puig i el que va moti­var la res­posta de Lla­rena plan­te­jant unes pre­ju­di­ci­als que, com avui s’ha com­pro­vat, van ser un altre error estratègic per part seva. Un error estratègic que va estar moti­vat per dues equi­vo­ca­ci­ons: pen­sar que podien convèncer el TJUE i no haver ana­lit­zat el que hem anat dient des d’almenys el 29 d’octu­bre del 2017, data en què es va esta­blir una estratègia de defensa que depe­nia de tan­car el cer­cle defen­siu amb una qüestió pre­ju­di­cial euro­pea.

Con­cre­ta­ment, l’estratègia dis­se­nyada en aquesta data i que ja ha estat publi­cada en oca­si­ons ante­ri­ors, i a la qual també van tenir accés a través del meu propi telèfon, es basa en el fet que “si s’acon­se­gueix evi­tar l’entrega, i no tinc cap dubte que es podrà evi­tar, aquesta reso­lució ha de ser incor­po­rada als pro­ces­sos que se seguei­xen a Espa­nya per, sobre aquesta base, plan­te­jar la neces­si­tat d’ele­var una qüestió pre­ju­di­cial al TJUE per la via d’urgència pre­vista al Trac­tat de Fun­ci­o­na­ment de la Unió Euro­pea i allà qüesti­o­nar tot el procés o els pro­ces­sos que s’estan seguint a Espa­nya” (efecte dòmino).

Durant anys vam insis­tir al jutge Lla­rena, també a la sala penal del Suprem i al mateix Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal, sobre la neces­si­tat de cur­sar una qüestió pre­ju­di­cial sobre diver­sos aspec­tes rela­ci­o­nats amb la per­se­cució a l’inde­pen­den­tisme català; sem­pre s’hi havien negat, fins que el jutge Lla­rena va deci­dir cur­sar-la el març del 2021, obrint-nos la porta al que aquesta set­mana ha aca­bat suc­ceint. Sabíem que les pre­ju­di­ci­als eren la clau i la forma de rein­tro­duir en el procés espa­nyol els cri­te­ris inter­pre­ta­tius dels sis­te­mes judi­ci­als d’una Europa democràtica per tal de, sobre aquesta base, des­mun­tar tota aquesta per­se­cució. En parau­les de Toni Comín, “el res­cat”, que ara és quan comença a donar els seus fruits.

S’escriu­ran pàgines i pàgines sobre la sentència de dimarts. També cons­trui­ran molts relats però, facin el que facin i diguin el que diguin, a par­tir d’aquesta sentència les coses ja mai seran com havien pre­vist, perquè a Europa els tri­bu­nals dia­lo­guen entre si a través de les seves sentències, i el diàleg ja ini­ciat no només sona bé sinó que, a més, reco­neix que no ens havíem equi­vo­cat.

El més interes­sant seria que, abans d’escriure tant i cons­truir tants relats alam­bi­nats com inútils, es pro­cedís a una detin­guda, minu­ci­osa i honesta lec­tura de la sentència i que, a par­tir d’aquí, s’assu­mis­sin les con­seqüències que se’n des­pre­nen i que, entre altres mol­tes coses, esta­blei­xen allò que fa més de cinc anys que bus­quem: hi ha un camí, que és la via euro­pea, i només a través d’Europa s’acon­se­guirà tot allò que, com ja s’ha vist, s’ha anat negant des de les altes instàncies juris­dic­ci­o­nals espa­nyo­les.

La sentència, que repre­senta un èxit rotund per a l’exili, per­met superar una sèrie de dis­cus­si­ons absur­des i, sobre­tot, demos­tra que no ren­dir-se sem­pre té premi. I, a més, per­met con­ser­var la dig­ni­tat.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.