Opinió

Tribuna republicana

Tots vulnerables, tots víctimes, tots rendits

No comparteixo la idea que el món reculi i empitjori de manera generalitzada
Si tots ens sentim vulnerables, si tots ens considerem estigmatitzats, tots esdevenim víctimes

Que vivim en una soci­e­tat amb espais soci­als on la vida es fa molt dura, és un fet indis­cu­ti­ble. No estic tan d’acord a dir, en canvi, que aquesta duresa de les con­di­ci­ons de vida, en aquests matei­xos àmbits i en tots els casos, és cada vegada més gran. I, cer­ta­ment, dis­crepo radi­cal­ment dels qui afir­men que la duresa s’estén de manera impa­ra­ble per tot arreu. No com­par­teixo la idea que el món reculi i empit­jori de manera gene­ra­lit­zada.

És clar que totes aques­tes apre­ci­a­ci­ons s’hau­rien de sos­te­nir amb fets objec­ti­va­bles, però un arti­cle d’opinió no ofe­reix l’espai per fer-ho. A més, la difi­cul­tat de cor­ro­bo­rar les meves opi­ni­ons –o les contràries– rau a dilu­ci­dar com s’hau­rien de com­pa­rar dure­ses diver­ses en soci­e­tats i temps dife­rents. Al cap­da­vall, cada època té una sen­si­bi­li­tat pròpia a l’hora de deter­mi­nar el llin­dar de duresa indi­vi­du­al­ment supor­ta­ble i col·lec­ti­va­ment reco­ne­gut.

El cert és que, afor­tu­na­da­ment, la sen­si­bi­li­tat social ha anat crei­xent paral·lela­ment a la millora dels estàndards de vida. Posem un cas: les con­di­ci­ons d’habi­ta­bi­li­tat de les llars obre­res –com en la que jo mateix vaig néixer– que eren satis­factòries a mit­jans del segle pas­sat, ara es decla­ra­rien il·legals i insa­lu­bres. I serien sub­jec­ti­va­ment vis­cu­des com a inac­cep­ta­bles. Però al seu moment, quan aques­tes modes­tes llars urba­nes subs­tituïen con­di­ci­ons de vida pit­jors en zones rurals aïlla­des, sense llum ni aigua cor­rent, o per­me­tien aban­do­nar les bar­ra­ques de pri­mera aco­llida de la immi­gració, havien de ser vis­tes com un progrés.

L’incre­ment de la sen­si­bi­li­tat social davant la desi­gual­tat i la injustícia ens fa més exi­gents. Però també la millora de les con­di­ci­ons de vida, en la mesura que fa créixer les expec­ta­ti­ves gene­rals de benes­tar, sol aca­bar cre­ant més insa­tis­facció. El pes­si­misme social ha estat prou estu­diat, i les inves­ti­ga­ci­ons dis­po­ni­bles demos­tren que els països amb nivells de renda més alts i polítiques de benes­tar més avançades són els més pes­si­mis­tes res­pecte a les seves expec­ta­ti­ves de futur.

I, a tot aquest clima de pes­si­misme glo­bal, cons­truït més sobre sen­si­bi­li­tats, per­cep­ci­ons i expec­ta­ti­ves que no pas sobre evidències empíriques, els dar­rers anys s’hi ha anat afe­gint una mirada que ens fa a tots supo­sa­da­ment vul­ne­ra­bles i, per tant, vícti­mes que neces­si­ten ser res­ca­ta­des públi­ca­ment. La con­dició de vul­ne­ra­bi­li­tat s’ha estès com una bola de neu i cada vegada atrapa més col·lec­tius, si no tot­hom. Ja no ho són només els malalts, els pobres, els dis­ca­pa­ci­tats, com es deia abans. La vul­ne­ra­bi­li­tat no fa referència a un fet cons­ta­ta­ble, sinó que es basa en una amenaça hipotètica. Un exem­ple: hem pas­sat de nens “pobres” a “en risc de pobresa”. La con­dició de vul­ne­ra­bi­li­tat, doncs, depèn del sim­ple fet de pertànyer a un col·lec­tiu deter­mi­nat: els infants, els joves, les dones, els vells, els emple­ats, els page­sos, els de gènere no nor­ma­tiu –i aviat els nor­ma­tius!–, els qui per ori­gen ètnic –segons on, també els “blancs”– es con­si­de­ren “raci­a­lit­zats”... I no és estrany que també el món empre­sa­rial es pugui con­si­de­rar com a col·lec­tiu estig­ma­tit­zat i, doncs, vul­ne­ra­ble.

Aquesta auto­re­pre­sen­tació gene­ra­lit­zada d’indi­vi­dus i col·lec­tius des­val­guts, sus­cep­ti­bles de ser ferits, desen­vo­lupa una consciència també gene­ra­lit­zada de víctima que, en lloc de fer-nos forts davant d’allò que són les con­di­ci­ons de duresa objec­tiva, ens afe­bleix. Si abans es con­si­de­rava que les adver­si­tats entre­na­ven la for­ta­lesa, para­do­xal­ment, l’amenaça de duresa actual pro­du­eix indi­vi­dus i col·lec­tius tous que espe­ren ser pro­te­gits. Un vic­ti­misme que afa­vo­reix la queixa, se sent còmode amb la con­des­cendència del poder polític i, final­ment, con­vida a renun­ciar a la lli­ber­tat indi­vi­dual.

Si tots ens sen­tim vul­ne­ra­bles, si tots ens con­si­de­rem estig­ma­tit­zats, tots esde­ve­nim vícti­mes i lla­vors el poder que ens ha de sal­var ens troba dòcils, des­ar­mats i ren­dits.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor