Opinió

De Salses a Guardamar

EL 5% VALENCIÀ

Sense que tin­guen res a veure –o sí–, la política valen­ci­ana té, com la cata­lana, un número màgic: el 5%. La xifra, en aquest cas, no té res a veure amb comis­si­ons –o també–, sinó que fa referència al llin­dar mínim de vots vàlids que una can­di­da­tura ha d’acon­se­guir en el con­junt de les cir­cums­crip­ci­ons valen­ci­a­nes en les elec­ci­ons a Corts per a entrar en el repar­ti­ment d’escons. Aquesta tanca elec­to­ral és la més exi­gent del sis­tema autonòmic espa­nyol i està pen­sada amb un des­ti­na­tari amb nom i cognoms: el valen­ci­a­nisme polític. Si el règim del 78 havia de con­viure amb el naci­o­na­lisme a Cata­lu­nya i a Euskadi, fona­men­tal­ment, de cap de les mane­res podia per­me­tre que aquest virus s’enco­manàs al País Valencià: els valen­ci­ans som clau a l’hora d’incli­nar la balança.

Així doncs, aquesta tanca elec­to­ral va estar dis­se­nyada amb pre­cisió per evi­tar que el valen­ci­a­nisme polític es pogués con­so­li­dar a les ins­ti­tu­ci­ons: un 3% no era prou –menys encara per a les comis­si­ons– i més del 5% podria ser vist com a massa. Si el País Valencià hagués tin­gut vigent la llei elec­to­ral espa­nyola gene­ral, el valen­ci­a­nisme polític hau­ria estat sem­pre repre­sen­tat a les Corts. Si Cata­lu­nya hagués tin­gut la llei elec­to­ral valen­ci­ana, Ciu­da­da­nos no hau­ria exis­tit, i ERC, ICV o el PP hau­rien patit èpoques d’extra­par­la­men­ta­risme. No faig cap afir­mació ago­sa­rada si dic que el valen­ci­a­nisme és el movi­ment polític de tot l’Estat espa­nyol que ha demos­trat més resiliència durant més temps en pit­jors cir­cumstàncies.

Aquesta tanca no hau­ria d’estar vigent en aques­tes elec­ci­ons, però els par­tits polítics espa­nyols s’han esti­mat més –com fan sem­pre– posar al davant una política clau per a la seua cohesió naci­o­nal que no els interes­sos pro­pis en el curt ter­mini. Així, Ciu­da­da­nos, com en el seu moment li va pas­sar al CDS, serà víctima de la tanca després d’haver-se negat a eli­mi­nar-la i, des de l’altra banda del tau­ler, un ter­cer govern pro­gres­sista es troba en la corda fluixa de les dècimes que neces­si­tarà o no Pode­mos per a superar-la, de la mateixa manera que en 1999 i 2003 va pas­sar amb el Bloc Naci­o­na­lista Valencià, que lla­vors es va que­dar en el 4,60% i en el 4,77%. Ells tenen clares les pri­o­ri­tats. Nosal­tres?

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.